Košarka

Video: Grizzliesi okončali sezonu Clippersa, Knicksi u Bostonu dokrajčili Celticse

Igor Šestak • subota, 04.05.2013.
Video: Grizzliesi okončali sezonu Clippersa, Knicksi u Bostonu dokrajčili Celticse
Foto: EPA

Burno je bilo u NBA doigravanju u noći s petka na subotu. Odigrane su četiri utakmice i sve su se pokazale kao odlučujuće u serijama. New York Knicksi i Indiana Pacersi izborili slavili su u Bostonu i Atlanti te izborili međusobno polufinale Istoka. Oklahoma City Thunder dobio je šestu utakmicu protiv Rocketsa u Houstonu, a u polufinalu Zapada igrat će protiv Memphis Grizzliesa koji su na domaćem parketu okončali sezonu Los Angeles Clippersa.

Knicksi dokrajčili Celticse u Bostonu i nakon 13 godina slavili u seriji doigravanja

Prvi put od sezone 1999./2000. New York Knicksi su dobili seriju doigravanja. U šestoj utakmici prvog kruga svladali su Celticse u Bostonu rezultatom 88:80 i ušli u polufinale Istoka, u kojem ih čekaju okršaji s Indiana Pacersima. Boston je izgubio prve tri utakmice ove serije pa se vratio na 3-2, no čudo nije uspio napraviti. Pred svojim navijačima Celticsi su ostali "kratkih rukava" i nisu uspjeli izboriti sedmu utakmicu.

Ključ njihovog poraza leži u napadački izrazito slabom prvom poluvremenu. U 24 minute domaća je momčad postigla tek 27 poena, a iz igre je u tom periodu šutirala 8/34 (23,5 posto). Velike zasluge za to idu i sjajnoj obrani New Yorka. Knicksi svojim suparnicima nisu dozvolili nijedno vodstvo na čitavoj utakmici, ograničili su ih na 38,1 posto šuta u 48 minuta i prisilili ih na čak 20 izgubljenih lopti. Napad Knicksa nije briljirao, ali 33/79 iz igre (41,8 posto) i 9/21 za tricu bilo im je dovoljno za pobjedu.

U prvoj četvrtini Celticsi su pogodili samo četiri od 16 šuteva i gosti su nakon 12 minuta vodili s 24:10. Druga četvrtina bila je još slabija za Boston (4/18), ali prednost New Yorka nije rasla jer su njegovi igrači u tom periodu također upali u krizu. Šutirali su 5/17 i postigli samo 15 poena.

"Ova pobjeda veliki je korak za našu organizaciju i za naše navijače. Odigrali smo ovu seriju kao prava momčad, no napravili smo tek jedan korak. Ja gledam širu sliku i imam samo jedan cilj. Želim pokušati uzeti NBA titulu", poručio je nakon utakmice trener Knicksa Mike Woodson, dok je trener Bostona Doc Rivers poručio: "Nemam što zamjeriti igračima. Rekao sam im nakon utakmice da ne mogu biti ponosniji na njih i na sve što su napravili u ovoj sezoni prepunoj ozljeda."

U drugo poluvrijeme ušlo se s rezultatom 39:27, a Knicksi su treću četvrtinu završili serijom 12:2 i stvorili 20 poena prednosti. Nastavili su puniti koš Celticsa u prve dvije minute posljednje četvrtine i poveli sa 75:49 - pa se opustili i stali. Celticsi su krenuli u "ludu" seriju i zakucavanjem Averyja Bradleya stigli na samo četiri poena zaostatka (75:79) tri i pol minute prije kraja.

Tada je stvari u svoje ruke uzeo Anthony i s pet uzastopnih poena izveo Knickse na pravi put. Priključio mu se J.R. Smith polaganjem i dodatnim bacanjem pa je minutu i 20 sekundi prije kraja na semaforu stajalo 87:75 za Knickse, čije je slavlje moglo početi.

Anthony nije imao briljantnu večer, ali je s 21 poenom bio najbolji strijelac svoje momčadi. Iz igre je šutirao 7/23, a pridodao je sedam skokova i pet asistencija. Veliki doprinos pobjedi New Yorka dao je ovoga puta Iman Shumpert sa 17 poena i šest skokova, a usput je zabio tri trice iz isto toliko pokušaja. Pablo Prigioni je zabio četiri trice iz šest pokušaja i završio utakmicu s 14 poena i pet skokova, Smith je upisao 13 poena i sedam skokova, a Tyson Chandler devet poena i 12 skokova, od toga devet napadačkih.

Celticse je predvodio Jeff Green s 21 poenom (4/12 iz igre, 11/14 slobodna bacanja) i pet skokova, ali i pet izgubljenih lopti. Kevin Garnett je ostvario double-double s 15 poena i deset skokova, a Paul Pierce nije imao svoju večer i to je itekako nedostajalo Bostonovoj momčadi. U prvom poluvremenu je iz igre šutirao 1/10, a ukupno u utakmici 4/18, trice 1/9. Završio je susret s 14 poena, sedam skokova, pet asistencija i pet izgubljenih lopti. 14 poena postigao je i Jason Terry zabivši tri trice iz pet pokušaja.

Pacersi prekinuli niz poraza u Atlanti i odjurili u polufinale Istoka

Indiana Pacersi napokon su pronašli rješenje za Atlanta Hawkse u njihovoj Philips Areni. U šestoj utakmici prvog kruga doigravanja svladali su ih 81:73, prekinuli niz od 13 uzastopnih poraza u Atlanti i plasirali se u polufinale Istočne konferencije. Vremena za slavlje nemaju jer ih već u nedjelju očekuje prva utakmica protiv New York Knicksa.

Iz prvih pet utakmica između Pacersa i Hawksa redovito su kao pobjednici izlazili domaćini i to prilično uvjerljivo. Prekid niza donijeli su Pacersi odličnom igrom u obrani u šestoj utakmici, kojom su ograničili Hawkse na samo 73 poena i šut iz igre 26/78 (33,3 posto). Nisu ni Pacersi imali šutersku večer za pamćenje (32/76, 42,1 posto), ali uz izrazitu dominaciju u skoku (53-35) dogurali su do velike pobjede.

"Za pobjedu u ovoj seriji morali smo dobro braniti tricu, ne dozvoliti Hawksima poene iz kontranapada i ograničiti ih na samo jedan šut po napadu. U šestoj utakmici sve smo to odradili najbolje do sada. Bila je to naša najbolja utakmica u doigravanju", izjavio je nakon utakmice trener Pacersa Frank Vogel.

Obranu Pacersa pohvalio je Larry Drew, trener Atlanta Hawksa: "Igrači Indiane zaslužuju pohvale. Obrambeno su odigrali sjajno. Visoki su i dovodili su nas u brojne teške situacije za šut. Ipak, mislim da je utakmicu odlučio naš katastrofalni šut."

Ključna je bila druga četvrtina. Pacersi su odigrali odličnu obranu i Hawksi su u tom periodu postigli samo devet poena, što je negativni rekord organizacije. Od toga su sedam poena postigli s linije slobodnih bacanja, a iz igre šutirali 1/15. Pacersi su u tih 12 minuta također bili skromni u napadu. Postigli su 16 poena i na poluvremenu vodili 37:29.

Na prijelazu iz druge u treću četvrtinu Hawksi su promašili 16 uzastopnih šuteva iz igre, a napad Pacersa je proradio pa je Roy Hibbert nakon četiri i pol minute igre u drugom poluvremenu postavio 52:33. U završnih 12 minuta ušlo se s vodstvom gostiju 65:50, no tada je njihov napad upao u krizu. Hawksi su se konačno trgnuli i zakucavanjem Ala Horforda stigli na 73:76 dvije i pol minute prije kraja. Kad je preokret već bio na vidiku, Hawksi do kraja utakmice nisu postigli niti poen i Pacersi su s konačnih 81:73 odjurili u polufinale Istoka.

Njihov ponajbolji igrač Paul George igrao je vrlo slabo. Iz igre je šutirao 2/10 i utakmicu završio s četiri poena, sedam skokova i sedam asistencija. Istaknuli su se zato David West s 21 poenom (9/21 iz igre), osam skokova i četiri blokade te George Hill s 21 poenom (7/14 iz igre) i sedam skokova. Roy Hibbert upisao je double-double sa 17 poena i 11 skokova.

Pacerse je slabo služila trica (3/15), no domaćini su bili još slabiji u tom segmentu (3/19). Čak ni Kyle Korver nije uspio zabiti tricu, prvi put nakon 84 uzastopne utakmice. Utakmicu je završio s 12 poena, po 14 su zabili Josh Smith (devet skokova, iz igre 5/16) i Devin Harris (iz igre 5/14), a najraspoloženiji među Hawksima bio je Horford s 15 poena i sedam skokova, uz šut iz igre 6/12.

Durant i Martin odveli Thunder do odlučujuće pobjede u Houstonu

Sudbinu Boston Celticsa dijele i Houston Rocketsi. Nakon što su u seriji protiv Oklahoma City Thundera izgubili prve tri utakmice, dobili su četvrtu kod kuće i petu u gostima. Nadali su se kako bi u šestoj pred svojim navijačima mogli režirati veliki povratak i rezervirati još jedno gostovanje u Oklahomi, ali nisu u tome uspjeli.

Kevin Durant ovoga puta nije morao sam vući Thunder. Dobio je veliku podršku od Kevina Martina i Reggieja Jacksona i OKC je slavio u Toyota Centru sa 103:94. Bila je to uzbudljiva utakmica u kojoj su obje momčadi imale svoje dobre trenutke, no kad je bilo najvažnije, Thunder je bio spretniji te je s 4-2 u seriji osigurao mjesto u polufinalu Zapadne konferencije.

Svoju najveću prednost na utakmici Houston je imao u prvoj četvrtini. Serijom od 15 uzastopnih poena poveo je 15:4, ali tu prednost nije dugo čuvao. Do isteka prvih 12 minuta Thunder je stigao na samo tri poena zaostatka. Druga četvrtina pripala je gostima. Brzo su preuzeli vodstvo, u nekoliko navrata imali plus osam, no na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 58:54.

"Svidjela mi se predanost mojih igrača i način na koji su pomagali jedan drugome. Rekao bih da je momčadski duh u ovoj utakmici bio na najvišoj razini otkad je počelo doigravanje", izjavio je nakon utakmice trener Thundera Scott Brooks, dok je James Harden ovako prokomentirao poraz Houstona: "Imali smo deset poena viška u trećoj četvrtini i olako smo to ispustili. Od tog trenutka smo stali, nismo se dobro kretali i nismo dolazili do dobrih pozicija za šut."

Uslijedio je novi preokret. Rocketsi su treću četvrtinu otvorili serijom 18:4, u koju je čak tri trice ugradio Chandler Parsons, te stigli do deset poena prednosti. Odgovor Thundera bio je munjevit. Serija 12:2 dovela ga je do izjednačenja, a u posljednju je četvrtinu prenio prednost 78:77.

Odluka o pobjedniku pala je početkom četvrtog perioda. Thunder je učvrstio obranu i u prvih devet napada ograničio Rocketse na šut 1/7 i dvije izgubljene lopte. Rezultiralo je to serijom 14:4 kojom su gosti stigli do vodstva 92:81. Četiri i pol minute prije kraja na semaforu je stajalo 84:99 i bilo je sasvim jasno kako sezona Rocketsa završava tom utakmicom. Thunder je bez stresova priveo susret kraju i sa 103:94 zaradio prolaz u idući krug doigravanja.

Igrači Thundera iz igre su pogodili 45,8 posto svojih šuteva (38/83), trice su gađali 11/27, a slobodna bacanja savršenih 16/16. Kevin Durant upisao je 27 poena (18 u drugom poluvremenu), osam skokova i šest asistencija, a iz igre je šutirao 11/23. Kevin Martin je proigrao nakon brojnih kritika i postigao 25 poena (7/13 iz igre, 3/5 za tricu), a Reggie Jackson je prilično dobro nadomjestio Russella Westbrooka i ostvario učinak od 17 poena (iz igre 7/15), sedam skokova i osam asistencija. Klupa Thundera bila je odlična u ovoj utakmici i upisala 46 poena. Derek Fisher je zabio 11, a Nick Collison deset poena uz devet skokova.

Houstonova klupa, na kojoj je bio i oporavljeni Jeremy Lin (1/4 iz igre, tri poena), postigla je samo deset poena. Rocketse su u igri držali James Harden s 26 poena (iz igre slabih 7/22), šest skokova i sedam asistencija, Chandler Parsons s 25 poena (iz igre 8/17, trice 6/8) i sedam skokova te Omer Asik s 13 poena i isto toliko skokova.

Odlična momčadska predstava lansirala Grizzliese u polufinale Zapada

Suparnici Oklahoma City Thundera u polufinalu Zapadne konferencije bit će Memphis Grizzliesi. Nakon što su u petoj utakmici napravili break pobjedom u Los Angelesu, Grizzliesi su u šestoj utakmici pred svojim navijačima svladali Clipperse sa 118:105 i okončali njihovu sezonu. Usput su postali tek deseta momčad u NBA povijesti koja je dobila četiri uzastopne utakmice nakon što je izgubila prve dvije i prva momčad u u povijesti koja je sve četiri utakmice dobila s dvoznamenkastom razlikom poena.

U utakmici s dosta grubosti i čak sedam tehničkih prekršaja, Grizzliesi su odigrali odličnu treću četvrtinu i stvorili prednost koju su uspješno sačuvali do kraja. Ukupno su izveli čak 47 slobodnih bacanja i pogodili 38, a istaknuli su se i timskom igrom u kojoj su za 36 ubačaja iz igre (50,7 posto) podijelili čak 27 asistencija. Clippersi su iz igre šutirali 41/78, odličnih 52,6 posto, a ukupno su imali tek 19 asistencija. Skakačka bitka bila je ravnopravna, baš kao i broj izgubljenih lopti.

Prvo poluvrijeme obilježila je izjednačena igra u kojoj nijedna momčad nije uspjela doći do dvoznamenkaste prednosti. U treću četvrtinu ušlo se s vodstvom domaćina 58:53, a u prvih pet minuta drugog poluvremena Grizzliesi su napravili seriju 16:6 i došli do velikih 15 poena viška. Na ulasku u posljednju minutu trećeg perioda Clippersi su smanjili zaostatak na šest poena, ali domaći su odgovorili sa sedam uzastopnih poena i ponovno pobjegli na značajniju razliku.

Posljednja navala Clippersa dogodila se sredinom posljednje četvrtine kada su Chris Paul i Caron Butler režirali seriju 7:0 i još jednom doveli svoju momčad na minus šest. Do kraja utakmice bilo je pet minuta, ali Grizzliesi nisu dozvolili preokret. Tricama Mikea Conleya i Jarreda Baylessa otišli su na plus deset, a dvije minute prije kraja stigli na velikih 115:99 i nadanjima Clippersa stigao je kraj. Paul je isključen zbog druge tehničke dvije i pol minute prije kraja, a ista je sudbina zadesila i Memphisovog Zacha Randolpha pola minute kasnije.

Grizzliesi su imali čak sedam igrača s dvoznamenkastim brojem poena, a najbolji strijelci bili su Randolph i Conley, svaki s 23 poena. Randolph je iz igre šutirao 8/12 i pridodao pet skokova i četiri asistencije, dok je Conley imao 4/7 iz igre i 12/17 s linije slobodnih bacanja te sedam asistencija i četiri skoka. Tony Allen bio je odličan s 19 poena, sedam skokova, šest asistencija i četiri ukradene lopte, a 18 poena je zabio Bayless ušavši s klupe. 11 poena, šest skokova i pet asistencija imao je Tayshaun Prince, a deset poena i sedam skokova pomalo rezervirani Marc Gasol.

Clippersi su imali samo dva raspoložena igrača. Paul je do isključenja skupio 28 poena i osam asistencija uz šut iz igre 11/16, a svoju najbolju utakmicu u doigravanju odigrao je Matt Barnes i upisao 30 poena i deset skokova. Iz igre je šutirao odličnih 11/14. Blake Griffin se mučio s ozljedom i ušao je s klupe na 14 minuta te zabio devet poena. Chauncey Billups je ostao na četiri, a tek je Butler stigao do solidnih 14 poena.

Clippersi su postali druga bolje postavljena momčad Zapadne konferencije koja je zapela već u prvom krugu doigravanja. Nuggetsi su ranije ispali od Warriorsa, a od nositelja su u polufinale prošli samo Thunder i Spursi. Prvu utakmicu polufinala Zapada Thunder i Grizzliesi odigrat će u nedjelju, dok će Spursi i Warriorsi na parket u ponedjeljak.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • PajoPatak04.05.2013. u 20:42
    Kako misliš ako se vrati jer povreda nije tako ozbiljna??? Pa čovjek je operiran i sigurno do kraja sezone neće igrati.
    PajoPatak
  • Obrisan korisnik04.05.2013. u 19:40
    Memphis osvaja zapad!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.05.2013. u 16:25
    pridružujem se onima koji misle da je Memphis sada u prednosti. ne samo radi momčadi već su mislim oni puno opušteniji od OKC-a; ovi su prošle godine igrali finale sve ispod toga je ipak razočaranje (gotovo jednako onom koje je uzrokovano povredom Russela) a Memphis, koji nema problema s... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.05.2013. u 13:18
    Samo lupajte minuse...nikad slađe dobit ih od ljubitelja Celticsa jer znači da jako boli...GO KNICKS!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.05.2013. u 11:56
    igra se žestoko i to mi se sviđa, mislim da će okc proći i bez westbrooka iako memphis je odlično posložen. ind i nyk će biti prava serija, obrana uvijek pobijeđuje ili ipak ne?! pravo pitanje je hoće li se heat ohladit od čekanja?
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies