Košarka

Pete utakmice presudile: Memphis Grizzliesi i Miami Heat osigurali mjesto u konferencijskim finalima

Igor Šestak • četvrtak, 16.05.2013.
Pete utakmice presudile: Memphis Grizzliesi i Miami Heat osigurali mjesto u konferencijskim finalima
Foto: EPA

Miami Heat i Memphis Grizzlies prvi su klubovi koji su osigurali mjesto u konferencijskim finalima ovogodišnjeg NBA doigravanja. Miami je u petoj utakmici polufinala na domaćem parketu svladao Chicago Bullse rezultatom 94:91 i osigurao svoje mjesto u finalu Istočne konferencije, dok su Grizzliesi do četvrte pobjede u pet utakmica stigli na gostovanju u Oklahoma Cityju rezultatom 88:84.

Heat u petoj utakmici dokrajčio žilave Bullse

Miami Heat će treću godinu zaredom igrati u finalu Istočne konferencije. U petoj utakmici polufinalne serije slavio je protiv Chicago Bullsa rezultatom 94:91 i osigurao svoje mjesto u finalu, gdje će igrati protiv boljih iz okršaja New York Knicksa i Indiana Pacersa. U toj su seriji do sada odigrane četiri utakmice, a Pacersi imaju prednost 3-1.

Igrači Miamija briljirali su početnoj i završnoj fazi pete utakmice, dok je središnjica dvoboja pripala Bullsima. Malo je nedostajalo da se serija još jednom vrati u Chicago, no branitelji naslova znali su dovršiti posao.

Početak utakmice za Heat je bio kao iz snova. Krenuo je sa sedam uzastopnih pogođenih šuteva, a nakon samo šest i pol minuta igre rezultat je bio 22:4. Domaćini su zabijali kako im se prohtjelo, dok su Bullsi bili bez rješenja na obje strane parketa. Pokrenuli su se u drugoj polovici četvrtine, ponajprije zahvaljujući Carlosu Boozeru koji je u 12 minuta zabio 12 poena, a drugu su četvrtinu dočekali u minusu od devet poena (30:21).

S odličnom igrom gosti su nastavili sve do poluvremena. U drugoj su četvrtini trice šutirali 4/5, a proigrao je i Nate Robinson. Na drugoj strani parketa Heat je realizirao samo 30 posto svojih šuteva, izgubio pet lopti i zasluženo izgubio četvrtinu s uvjerljivih 32:17. Bullsi su i u trećem periodu uspjeli kontrolirati zbivanja na terenu, a minutu i 50 sekundi prije ulaska u posljednju četvrtinu držali su svoju najveću prednost od 75:64.

No, Heat nije planirao tek tako dopustiti povratak serije u Chicago. U preostalom vremenu treće i prve dvije minute četvrte četvrtine napravio je seriju 10:2 i vratio se u susret. Značajnu rolu u tom povratku odigrali su Chris Andersen i Shane Battier, a vodstvo Heatu vratio je Norris Cole sredinom četvrtine - prvo skok šutom, a onda zakucavanjem. Tri minute prije kraja Dwyane Wade je zakucao za 93:86, no Boozer i Robinson osigurali su Chicagu šansu za povratak.

Razigravač Bullsa pogodio je tricu za minus tri (94:91) minutu i 40 sekundi prije kraja, no rezultat se više nije mijenjao. Posljednji napad pripao je gostima i iz prilično dobrih pozicija trice su šutirali Robinson i Jimmy Butler, ali nijedna nije prošla kroz obruč i donijela Chicagu produžetak. Ti promašaji okončali su sezonu Chicago Bullsa, a pamtit će ju prije svega po ozljedama.

"Priča ove utakmice priča je naše cijele sezone. Naravno da smo sad razočarani zbog ispadanja, ali ja ni u jednom trenutku nisam bio razočaran igrom mog tima. Igrači su prikazali veliku borbu tijekom cijele sezone i nije bilo odustajanja. Danas smo dali apsolutno sve od sebe", izjavio je nakon utakmice trener Bullsa Tom Thibodeau, koji ni ovoga puta nije mogao računati na ozlijeđene Denga, Hinricha i Rosea.

Njegova je momčad iz igre pogodila 44 posto svojih šuteva, a najistaknutiji pojedinac bio je Carlos Boozer s 26 poena (10/19 iz igre) i 14 skokova. Nate Robinson je iz igre šutirao 6/15 (trice 4/7) i stigao do učinka od 21 poena, šest asistencija i pet skokova, Jimmy Butler je upisao 19 poena i pet skokova, a Rip Hamilton 15 poena. Bullsi su u petoj utakmici dominirali u skokovima (40-32), ali su si dozvolili previše izgubljenih lopti. Čak 16, dok je Miami izgubio tek deset.

Igrači Heata utakmicu su završili s realizacijom od 45,7 posto, a još ih je jednom predvodio LeBron James, iako nije imao posebno uspješnu večer. Iz igre je šutirao tek 5/14, ali je zahvaljujući slobodnim bacanjima (12/15) stigao do učinka od 23 poena, osam asistencija i sedam skokova. Dwyane Wade se ponovno borio s ozljedom koljena, ali je za 36 minuta na parketu stigao do vrlo dobrog učinka od 18 poena (iz igre 7/13), šest asistencija i pet skokova. Chris Bosh je ovoga puta bio pomalo rezerviran s 12 poena i sedam skokova, deset poena dodao je Udonis Haslem, a devet Shane Battier.

Erik Spoelstra pohvalio je suparničke igrače: "Kad igrate protiv Chicago Bullsa ne možete očekivati da će završna utakmica izgledati ikako drukčije nego što je izgledala. Od samog početka serije znali smo da ćemo morati dati najbolje od sebe da bismo prošli, a tako je bilo i večeras. Silno su željeli pobjedu i igrali su odlično, no uspjeli smo u posljednjoj četvrtini okrenuti situaciju u našu korist. Sretni smo što smo preživjeli seriju, no moram istaknuti da je šteta što obje momčadi nisu bile kompletne."

Grizzliesi izludili Duranta i zaradili mjesto u finalu Zapada

Ozljeda Russella Westbrooka dovela je Kevina Duranta u nezahvalnu poziciju. Sav teret vođenja Oklahoma City Thundera kroz doigravanje pao je na njegova leđa, a ona nisu izdržala. Durant je vukao svoj klub koliko je mogao, no u petoj utakmici polufinala Zapadne konferencije ponio je titulu tragičara. Memphis Grizzliesi odnijeli su pobjedu iz Chesapeake Energy Arene rezultatom 88:84 i s 4-1 u seriji "umarširali" u finale Zapada.

Durant je odigrao svih 48 minuta, ali teško je pronalazio rješenja kraj raspoložene obrane Grizzliesa koja ga je znala zaustaviti. Iz igre je šutirao skromnih 5/21 i izgubio čak sedam lopti. Sve bi se zaboravilo da je u posljednjem napadu pogodio šut za produžetak, no lopta je završila na obruču. Završio je utakmicu s učinkom od 21 poena (slobodna bacanja 11/15), osam skokova i šest asistencija.

S druge strane medalje bio je Zach Randolph, krilni centar Memphisa. Odradio je fantastičan posao u obrani, a nezaustavljiv je bio i na suprotnoj strani parketa. Zabio je 28 poena (8/17 iz igre, 12/16 slobodna bacanja), pridodao 14 skokova i bio prvo ime svog kluba na putu do pobjede i plasmana u konferencijsko finale.

Da Duranta očekuje teška večer pokazala je već prva četvrtina u kojoj je iz igre šutirao 1/8. Thunder je ipak dobio taj period igre 23:18 zahvaljujući dobrim dionicama Sergea Ibake i Kevina Martina. Randolph je "proradio" u drugoj četvrtini, baš kao i ostatak momčadi Grizzliesa. Značajno su podigli razinu igre u obrani i ograničili Thunder na 21,1 posto šuta iz igre te samo 15 postignutih poena. U tih 12 minuta Memphis je zabio 32 poena i na poluvrijeme otišao velikih 50:38.

Nakon pet minuta igre u trećoj četvrtini Grizzliesi su vodili 60:46, a Thunder je krenuo u seriju. Iduće četiri minute dobio je s 11:2, a nakon trice Dereka Fishera i polaganja Thaboa Sefoloshe u posljednjih minutu i pol stigao je na samo dva poena zaostatka (62:64).

Thunder dobru igru nije uspio prenijeti na početak posljednje četvrtine, već su Grizzliesi postigli prvih pet poena i vratili značajniju prednost. Četiri minute prije kraja vodili su 80:68, no Thunder se ni tada nije predao. Ibaka i Fisher doveli su ga na minus pet, a važne koševe zabio je nešto kasnije Nick Collison i 49 sekundi prije kraja utakmice na semaforu je stajalo 79:83.

Marc Gasol je zabio za plus šest Memphisa, Martin je odgovorio slobodnim bacanjima, a onda je Randolph pogodio jedno od dva bacanja za 86:81 vodstvo gostiju. 14 sekundi prije isteka vremena ukazao se Reggie Jackson i tricom doveo Thunder na minus dva, da bi u idućem napadu Randolph promašio dva slobodna bacanja i umalo se od junaka pretvorio u tragičara. Njegovi promašaji dali su priliku OKC-u, lopta je očekivano išla Durantu, no on nije pogodio, iako si je stvorio vrlo dobru poziciju za šut. Tony Allen pogodio je slobodna bacanja i okončao sezonu Oklahoma City Thundera.

Osim Randolpha, u redovima Memphisa istaknuo se Mike Conley. Šut ga nije služio (5/18 iz igre, 13 poena), ali je podijelio čak 11 asistencija i upisao sedam skokova. Gasol je imao prilično "tihu" večer s deset poena i sedam skokova, a Allen je zabio 11 poena. Grizzliesi su imali vrlo slabu šutersku večer (30/81 iz igre, trica 3/14), ali odličnom obranom su pronašli put do cilja.

"Čestitao bih Thunderu na odličnoj borbi. Sve su utakmice bile izjednačene i mogle su otići na drugu stranu, no mi smo imali tu sreću da smo iz četiri od pet izašli kao pobjednici. I večeras su se konstantno vraćali, pritiskali nas, ali obrambeno smo bili na visini zadatka i kontrolirali tijek utakmice. Zach je bio odličan i u najvećem dijelu utakmice odlično vodio naš napad", izjavio je nakon utakmice trener Grizzliesa Lionel Hollins.

Najbolji igrač Thundera u petoj polufinalnoj utakmici bio je Serge Ibaka sa 17 poena (8/17 iz igre), osam skokova i tri blokade. Reggie Jackson je također odigrao vrlo dobro i došao do učinka od 16 poena (7/15 iz igre), devet skokova i pet asistencija. Kevin Martin zabio je deset (3/6 iz igre), a Derek Fisher devet poena (3/11 za tricu). Thunder je dobro parirao u skoku (45-44 za Grizzliese), no imao je preslabu šutersku večer da bi produljio svoju sezonu.

Kevin Durant teško je pronalazio riječi nakon poraza: "Memphis ima odličnu momčad i ona nas je namučila u svakoj utakmici. Dao sam baš sve od sebe na parketu kako bih pomogao mom klubu. Promašio sam 16 šuteva, no trudio sam se biti agresivan i boriti se. Teško je prihvatiti ovaj poraz, ali nadam se da ćemo iz njega nešto naučiti. Imali smo dobru sezonu i bilo je lijepo igrati u ovoj momčadi."

Grizzliesi se okreću finalu Zapadne konferencije, a tamo će igrati protiv pobjednika serije između San Antonio Spursa i Golden State Warriorsa. Nakon pet utakmica Spursi vode 3-2.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.05.2013. u 10:53
    Kad-tad je morao doći na naplatu trade Harden-Martin... Bilo bi pametnije da je OKC amnestirao Perkinsa i potpisao tada slobodnog Birdmana i/ili Kanyon Martina na minimalac, Durant ne može sam, bez obzira koliko savršen igrač bio...Drago mi je zbog Memphisa, još sam u vrijeme regularne sezone... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.05.2013. u 10:53
    Kad-tad je morao doći na naplatu trade Harden-Martin... Bilo bi pametnije da je OKC amnestirao Perkinsa i potpisao tada slobodnog Birdmana i/ili Kanyon Martina na minimalac, Durant ne može sam, bez obzira koliko savršen igrač bio...Drago mi je zbog Memphisa, još sam u vrijeme regularne sezone... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.05.2013. u 17:57
    izokrećali se volovi jebajga!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.05.2013. u 15:01
    Žao mi je zbog Duranta, nadam se boljoj idućoj sezoni Sada navijam za finale Memphis i Indiana
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.05.2013. u 13:24
    kad sam vučeš cijelu ekipu, onda u clutchu ostaneš bez snage, noge više ne slušaju, a samim time ni ruke. kd je odličan clutch igrač, ali kad u zadnje 2 minute uđeš premoren i kad je cijeli memphis (brutalna defanzivna ekipa) fokusiran na tebe, onda nije čudo da je promašio sve živo.
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies