Rukomet

Zagrebaši u lovu na Červarove Makedonce

Damir Žbulj • subota, 24.03.2012.
Zagrebaši u lovu na Červarove Makedonce
Foto: EPA

Pred rukometašima Croatia osiguranje Zagreba najvažnija je utakmica dosadašnjeg dijela sezone. U uzvratu s makedonskim Metalurgom odlučivat će se o mjestu u četvrtini finala Lige prvaka, a u zagrebačkoj Areni, u 20.15 sati morat će Zagrebaši nadoknaditi minimalni rezultatski zaostatak.

Croatia osiguranje Zagreb i Metalurg već su se ove sezone imali priliku dovoljno dobro upoznati. Novoosnovana regionalna SEHA liga donijela je dva okršaja istih suparnika, a ždrijeb osmine finala elitnog europskog rukometnog natjecanja upravo je spojio ove dvije ekipe. Možda je Metalurg bio i najbolji izbor za hrvatskog prvaka, ali dodatnu draž ovom dvoboju donosi Lino Červar, koji na klupi makedonskog predstavnika sigurno ima još poneko rješenje za svoju bivšu ekipu.

Červar je u oba skopska dvoboja odigrao utakmice kakve je i najavljivao da će igrati protiv Obrvanova sastava. Čvrsta, agresivna obrana, uz kombiniranje 6-0 s 5-1 sustavom, limitirali su CO Zagreb jednom na 19, drugi put na 18 postignutih pogodaka. U onom varaždinskom susretu, kada je Červar odmarao većinu prvotimaca, završilo je 30:25, uz odluku o pobjedniku u nastavku susreta, kada je veću minutažu na terenu dobio Ivano Balić.

"Želio bih samo upozoriti one koji očekuju sedam ili osam razlike za nas, da sigurno neće biti takav rezultat," upozorava Obrvan, ali je ipak i optimističan pred dolazak Makedonaca u Zagreb: "Pozivam sve da dođu u dvoranu, a mi ćemo im se odužiti borbenom i kvalitetnom igrom. Neka naprave atmosferu i nek nam pruže gromoglasnu podršku. Uvjeren sam kako možemo do pozitivnog rezultata."

Balić je nakon ozljede i povratka na teren još u uvijek u traženju vrhunske forme, ali je i u Skoplju pokazao koliko će izuzetno bitan biti njegov doprinos, pogotovo u napadačkim akcijama Zagrebaša. Nije niti tamo Balić briljirao, ali ako Balić samo malo podigne razinu svoje igre, popravi šut (U Skoplju 1/4), mogla bi čitava napadačka linija CO Zagreba pružiti jedno sasvim drugačiju partiju, što bi uz dobro odigranu obranu, trebalo biti dovoljno za toliko željeni prolaz u četvrtinu finala.

U prvom dvoboju podbacila je cjelokupna vanjska linija, Kopljar je ostao bez postignutog pogotka pa je i za njega uzvrat u Zagrebu prava prilika za iskupljenje. Obrvan u paklenoj atmosferi dvorane Boris Trajkovski nije htio u vatru gurnuti Šebetića niti Stepančića, no, ukoliko će biti potrebe, pred domaćom publikom, na poznatom terenu Arene, mogli bi i ovi mladići, uz odličnog mladog pivota Brozovića, biti adut iz rukava CO Zagrebova stratega.

Cilj Zagrebaša je ubrzati igru, postići koji pogodak i iz kontre i polukontre, što im je kroz europsku sezonu bilo jedno od najjačih oružja, a što u Skoplju nisu pokazali. "Nažalost, nismo zabili niti jedan gol iz kontre, a upravo ćemo to pokušati popraviti. Pokušat ćemo držat visok ritam, imamo širu klupu i nadam se da ćemo stići do željenog rezultata," najavio je Manuel Štrlek, jedan od najboljih pojedinaca prvog dvoboja, ali i jedan od glavnih Obrvanovih igrača i za uzvrat.

Gosti u Zagreb stižu bez pritiska rezultata i prolaska u iduću fazu natjecanja, što je za njih velika prednost. CO Zagreb je taj koji je favorit i Zagrebašima bi nakon ovakve dobre sezone, gdje su svladali aktualnog prvaka Barcelonu, bio neuspjeh ukoliko Metalurg na terenu zagrebačke Arene priredi iznenađenje.

"Nezahvalno je išta prognozirati, jer obje momčadi igraju sličan rukomet. Obje momčadi igraju čvrstu obranu i sumnjam da će biti mnogo zgoditaka. Nijanse će odlučiti, imamo gol prednosti i svjestan sam da ćemo morati zaista dati sve od sebe da prođemo dalje," riječi su trenutno jednog od najboljih svjetskih vratara Darka Stanića

Červar, uz solidan sastav, minimalnu rezultatsku, ima i tu malu psihološku prednost, koja će sigurno rasti ukoliko utakmica bude izjednačena. Pogotovo ako makedonski sastav uspije u egalu dočekati samu završnicu susreta. Zagrebaši moraju biti strpljivi, ne smiju gubiti živce, jer odluka o sudioniku četvrtine finala može se donijeti i u posljednjim minutama, a tu će posebno biti važna podrška domaćih navijača, koji bi trebali ispuniti Arenu i povesti sastav Ivice Obrvana do pobjede.

"Mi smo zadovoljni da smo ih dobili prvu utakmicu. CO Zagreb je veliki favorit, ali to ne znači da nemamo pravo nadati se kako ćemo pružiti i ovdje veliki otpor, neovisno što imamo i ozlijeđenih igrača. Pokušat ćemo ostaviti dobar dojam i odigrati što možemo bolje" pili naopako Červar, kao da su Zagrebaši gotovo u četvrtini finala, ali zna i lukavi Lino kako u Zagrebu ima veliku priliku ostvariti povijesni uspjeh za makedonski rukomet.

No, u CO Zagrebu se nadaju kako će uz pomoć ispunjene Arene ipak stići do zacrtanog cilja i plasmana među osam najboljih europskih momčadi.

Osmina finala Lige prvaka, uzvrat:
Croatia osiguranje Zagreb - Metalurg, 20.15 sati
(prva utakmica: Metalurg - Croatia osiguranje Zagreb 19:18)

Liga prvaka - Završnica

osmina finala

Orlen Wisla Plock24:36Kiel
Kadetten27:36Atletico de Madrid
Abanca Ademar Leon31:28Telekom Veszprem
Füchse Berlin32:30HSV Hamburg
IK Sävehof25:34Kobenhavn
Metalurg Skoplje19:18RK Zagreb
Montpellier30:28Barcelona
Kiel27:24Orlen Wisla Plock
Barlinek Industria Kielce27:26Cimos Koper
Cimos Koper25:23Barlinek Industria Kielce
Kobenhavn26:24IK Sävehof
RK Zagreb26:21Metalurg Skoplje
Atletico de Madrid26:30Kadetten
Barcelona36:20Montpellier
HSV Hamburg23:24Füchse Berlin
Telekom Veszprem27:25Abanca Ademar Leon

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10824.03.2012. u 21:50
    jbt roooovovska bitka protiv zilavih Makedonaca i Stanica na kraju je zavrsila sa Happy Endom za Zagreb. Cestitke!!
    narada108
  • Obrisan korisnik24.03.2012. u 17:35
    @salem ti si komad budale!
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo924.03.2012. u 15:46
    strašno kakve gluposti netko napisati može i to u samo par rečenica
    Ronaldo9
  • Obrisan korisnik24.03.2012. u 15:32
    salem ortodoksu jedan
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.03.2012. u 14:37
    Tko još probavlja ovakve tekstove,ako je itko i jednom gledao makedonce sa"velikim Linom" koji mislim još malo i leti odande, jer su ga skužilii, znao bi da Zagreb ovaj Metalurg pobjeđuje i tamo i doma i svugdje, jedino ako netko ne želi da Zagreb pobijedii, a vidimo i kako to radi , i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik