Nogomet

Štimac: "Kada Luka bude pravi Hrvatska će ovo lakoćom dobivati"

Damir Žbulj • utorak, 11.09.2012.
Štimac: "Kada Luka bude pravi Hrvatska će ovo lakoćom dobivati"
Foto: FaH

Hrvatska nogometna reprezentacija ostala je neporažena u Bruxellesu, čime ostvaren početni plan reprezentativnog stožera o osvajanju četiri boda u prva dva kola na otvaranju kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. izbornik Igor Štimac bio je zadovoljan ostvarenim rezultatom.

Pogotkom Ivana Perišića iz šeste minute Hrvatska je u susretu drugog kola kvalifikacijske skupine A stekla ranu prednost protiv Belgije, no, u samoj završnici prvog dijela, praktički u posljednjoj sekundi, Guillaume Gillet postigao je gol za izjednačenje na poluvremenu.

Rezultat se do kraja susreta nije više mijenjao, a iako je domaćin kontrolirao igru u drugom dijelu, ostaje žal za propuštenom prilikom Domagoja Vide u sučevoj nadoknadi utakmice, koji je propustio Hrvatskoj osigurati tri boda na ovom teškom gostovanju, kod izuzetno neugodne belgijske reprezentacije.

Izbornik Igor Štimac bio je izuzetno zadovoljan predstavom svojih igrača pa čak i onime što je pokazao debitant Josip Radošević: "Šteta za pogodak pred kraj prvog dijela, ali golovi padaju i u prvoj i u posljednjoj minuti, nećemo se vaditi na to. Ono što mene veseli je ovaj angažman večeras, koji je bitno različit od onog što je publika gledala ranije i samo potvrđuje potencijal koji će ubuduće biti prezentiran na svakoj utakmici. Hrvatska može i puno bolje od ovoga, taj prostor ćemo izgrađivati tijekom vremena, a vidjeli ste da možemo i sa nekoliko igrača, koji su načeti, koji su bez dovoljno utakmica parirati ovakvome protivniku, koji je uistinu sjajan" kazao je odmah nakon utakmice za kameru HRT-a izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

"Polemike o Radoševiću me ne interesiraju"

Osvrnuo se izbornik Štimac o uvođenju mladog veznjaka Hajduka Josipa Radoševića, koji je debitirao za reprezentaciju u ovako teškoj utakmici: "Polemike me ne interesiraju. Radošević je opravdao povjerenje koje mu je ukazano. Blistao je u prvih 45 minuta, bio na pravom mjestu čitavo to vrijeme. Žao mi je što nije blokirao onaj udarac kod gola, zakasnio je jedan korak. Oni koje će polemizirati ti me ne interesiraju, on je večeras pokazao da u Hrvatskoj ima mladosti, da ima potencijala i da samo treba imati hrabrosti gurnuti ih naprijed."

Iako je pogodak pred odlazak na odmor sigurno šokirao njegove igrače, Štimac je izjavio kako je u nastavku utakmice svjesno prepustio terensku inicijativu protivniku: "Nije nas pritisnula Belgija, nego smo se svjesno mi povukli. Imali smo planirane izmjene, pokušali smo s Olićem dobit na brzini, a tražili smo više mirnoće od naših igrača, kada osvojimo loptu od protivnika. nisam želio da iz jednog poteza dođemo pred protivnička vrata, nego kroz igru, kroz akciju, kao što je to bilo kod prvog gola."

Luka Modrić dobio je pohvale od izbornika, iako je Štimac svjestan kako od veznjaka Reala u budućnosti možemo očekivati samo još bolja izdanja: "Nažalost, Luka nam je još umoran. On nema tu svježinu, ali kada Luka bude pravi, Hrvatska će ovo lakoćom dobivati."

Štimac je iskoristio priliku i pohvalio rad prethodnog stručnog stožera, od kojeg je tek nedavno preuzeo hrvatsku nogometnu reprezentaciju: "Morate razumjeti da ja tek počinjem raditi s ovom ekipom. Ovo što su oni do sada prezentirali i protiv Makedonije i protiv Belgije, ovo je rad bivšeg stručnog stožera. Hvala njima još jednom!"

"No, još nemamo dovoljno izbalansiranu momčad. Neki su igrali deset utakmica, neki nisu niti jednu. Jako je teško bilo proći ovaj mini ciklus, mi smo naš rezultat u potpunosti ostvarili u ovakvoj kondicijskoj spremi. Možemo samo očekivati bolju Hrvatsku," najavio je Štimac na javnoj televiziji.

Otkrio je izbornik i planove za budućnost: "Imamo vremena da se odmorimo nekoliko dana, a nakon toga ćemo pratiti što naši dečki rade u klubovima. Očekuje nas obilazak diljem Europe kroz narednih 15 dana i nakon toga ćemo vidjeti, tko je zdrav, tko nije, tko dobro igra, a tko ne igra i odlučiti se koga pozvati za idući ciklus."

SP 2014. kval. skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica
15.10.2013.
Škotska2:0Hrvatska
Belgija1:1Wales
Srbija5:1Sjeverna Makedonija
11.10.2013.
Hrvatska1:2Belgija
Wales1:0Sjeverna Makedonija
10.09.2013.
Sjeverna Makedonija1:2Škotska
Wales0:3Srbija
06.09.2013.
Škotska0:2Belgija
Srbija1:1Hrvatska
Sjeverna Makedonija2:1Wales
07.06.2013.
Belgija2:1Srbija
Hrvatska0:1Škotska
26.03.2013.
Wales1:2Hrvatska
Belgija1:0Sjeverna Makedonija
Srbija2:0Škotska
1Belgija 1018:4+1426
2Hrvatska 1012:9+317
3Srbija 1018:11+714
4Škotska 108:12-411
5Wales 109:20-1110
6Sjeverna Makedonija 107:16-97

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg14.09.2012. u 17:56
    "Ovo što su oni do sada prezentirali i protiv Makedonije i protiv Belgije, ovo je rad bivšeg stručnog stožera." Dobro da je skuzio, to i ja od pocetka mislim. A jao nama kad taj rad bivseg stozera vise ne bude djelovao....
    interreg
  • Obrisan korisnik13.09.2012. u 00:31
    Ovoliko zadovoljstvo Igora Štimca nakon boda sa 40. reprezentacijom na svijetu šta reć razočaran sam jako,neka samo i izgubili da smo barem igrali na pobjedu i kraj priče
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir12.09.2012. u 17:54
    Ne preostaje ništa drugo nego se podrugljivo nasmijati na ovu nebuloznu izjavu iz naslova jednog bolesno ambicioznog pomoćnog komentatora HTV-a. Modrić je bio najbolji igrač na terenu i jedini uz Vidu i Šimunića (odigrao maestralno)koji je odigrao na visokom nivou. On jučer nije imao s kim igrati... [više na forumu]
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik12.09.2012. u 12:15
    Jel se meni samo čini ili iz utakmice u utakmicu naš kapetan ne igra nikak ni u obrani ni u napadu. Još ajde odigra pristojno dok igra desnog beka (ali kada napadamo kao protiv makedonije ili nekog slabijeg), ali kad igra desnog vezno ne igra nikako. Svaku loptu rješava alibi tek toliko da ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.09.2012. u 11:46
    A kad ćemo imati još 5 igrača svjetske klase kao što je Luka biti ćemo svjetski prvaci.E moj Igore, pravi majstori rade remek djela od sastojaka koji su im na raspolaganju, ne od onih koji bi im najviše odgovarali.
    Obrisan korisnik