Košarka

Video: Rondo odveo Celticse do pobjede u Chicagu, prvaci za dlaku izbjegli drugi uzastopni poraz

Igor Šestak • utorak, 13.11.2012.
Video: Rondo odveo Celticse do pobjede u Chicagu, prvaci za dlaku izbjegli drugi uzastopni poraz
Foto: EPA

Mnogo uzbuđenja ponudile su NBA utakmice odigrane u noći s ponedjeljka na utorak. U akciji je bilo 16 klubova, a gosti su pobijedili u čak sedam dvoboja. Sudionici prošlogodišnjeg NBA finala u samim su se završnicama spasili poraza, Jazz je slavio u Torontu nakon tri produžetka, ozljedama načeta momčad Minnesote slavila je u Dallasu, a Boston Celticsi su na krilima Rajona Ronda slavili u United Centru u Chicagu.

Bez Derricka Rosea, ali i bez Kirka Hinricha, Chicago Bullsi su sa 101:95 izgubili od Boston Celticsa. Ulogu prvog playmakera Bullsa dobio je Nate Robinson, što je znao iskoristiti Rajon Rondo te s 20 poena, deset asistencija i devet skokova predvodio Celticse do prve pobjede u United Centru u posljednjih šest utakmica. I ostali članovi početne petorke Celticsa imali su dvoznamenkasti broj poena. Bass je zabio 16 uz pet skokova, Garnett 15 uz pet skokova, Terry 13, a Pierce deset u slaboj šuterskoj večeri (4/13). Najbolji igrač Bullsa bio je Deng s 26 poena i 11 skokova. Noah je upisao 17 poena i 11 skokova, a 15 poena je dodao Boozer. Robinson je zabio 11 poena i podijelio sedam asistencija, ali i izgubio četiri lopte.

Tom Thibodeau: "Zabili su nam 58 poena u prvom poluvremenu. Takvoj momčadi ne smijete dozvoliti 33 poena u prvoj četvrtini jer im na taj način dajete samopouzdanje, a onda ih je teško zaustaviti."

U prvoj četvrtini Celticsi su došli do 11 poena prednosti, u drugoj su imali plus 13, a u trećoj u nekoliko navrata plus 14. U posljednjoj četvrtini Tom Thibodeau je umjesto Robinsona na parket poslao novaka Teaguea i Bullsi su zaigrali bolje. Celticsi su čak pet minuta ostali bez ubačaja, a Bullsi su serijom 10:0 došli na samo tri poena zaostatka. Tada je sušu gostiju prekinuo Terry, priključio mu se Garnett i Celticsi su uspjeli zaustaviti nalet Bikova.

Rondo je uz sjajan učinak imao pet ukradenih, ali i pet izgubljenih lopti, a nakon utakmice je rekao: "Napadački smo odigrali vrlo dobro. Ako izuzmemo lopte koje sam ja izgubio, mislim da smo dobro čuvali loptu i nastojali igrati jednostavno bez mnogo kompliciranja." Trener Celticsa, Doc Rivers, bio je zadovoljan igrom svog razigravača: "Rajon je odigrao odličnu utakmicu. Počeo se privikavati na nove suigrače i sada zna koje akcije s njima može odigrati."

Miami Heat je bio vrlo blizu drugog uzastopnog poraza, ali ga je na gostovanju u Houstonu spasio LeBron James i svojim učinkom sezone poveo momčad do šeste pobjede u osam utakmica. Miami je sjajno otvorio susret i nakon sedam minuta vodio s 22:5, ali se prednost postepeno topila i Rocketsi su tricom Delfina pet minuta prije kraja treće četvrtine poveli sa 70:69. Houston je u posljednjoj četvrtini imao osam poena prednosti, a u posljednjih 90 sekundi ušlo se s vodstvom domaćih 110:106. Tada je James zabio tri od četiri slobodna bacanja pa položio za vodstvo, a promašaje Hardena i Lina kaznio je Bosh i slobodnim bacanjima potvrdio pobjedu kluba s Floride.

James je za 40 minuta zabio 38 poena (šut za dva poena 9/18, za tri 5/8), skupio deset skokova i šest puta asistirao. Bosh je zabio 24 poena i dodao deset skokova, a 17 poena, sedam skokova i šest asistencija je upisao Wade. Rocketse je s 25 poena predvodio Parsons (učinak karijere), a 22 je zabio Harden (šut iz igre 6/17). Odličan je bio Asik s 19 poena i 14 skokova, 17 poena i devet skokova imao je Patterson, dok je Lin ostao na samo devet poena i šest asistencija.

Brooks dobio utakmicu za OKC, tri produžetka u Kanadi

Kevin Durant: "Zasluge za ovu pobjedu idu treneru Brooksu. Savršeno je sve prilagodio situaciji i poslao na teren najbolje obrambene igrače. Sve smo preokrenuli i slobodnim bacanjima dolazili do laganih poena. Trener je ovu utakmicu odlučio umjesto nas."

S omjerom 0-7 Detroit Pistonsi su ugostili aktualne prvake Zapadne konferencije, igrače Oklahoma Cityja. U prvih 36 minuta bili su na pravom putu prema prvoj ovosezonskoj pobjedi, ali su u posljednjoj četvrtini s tog puta skrenuli i izgubili osmu uzastopnu utakmicu te se pobrinuli za najgori start sezone u povijesti organizacije. Na ulasku u posljednjih 12 minuta Pistonsi su vodili 73:62, a onda su u prve četiri minute četvrtog perioda ostali bez poena. Thunder je dodao gas i serijom 13:0 prešao u vodstvo. U neizvjesnoj završnici Detroit je minutu i pol prije kraja imao vodstvo 85:84, ali su rezultat preokrenuli Sefolosha slobodnim bacanjima i Durant ubačajem za dva poena. Pobjedu OKC-a potvrdili su Westbrook i Durant s linije slobodnih bacanja.

Igrači Scotta Brooksa imali su očajnu šutersku večer. Iz igre su šutirali 27/73 (37 posto), a pogodili su samo jednu tricu iz deset pokušaja. Do pobjede su došli nevjerojatno velikim brojem slobodnih bacanja (37/42). Westbrook je iz igre šutirao 11/25 i završio utakmicu s 33 poena i deset skokova, a Durant je šutirao 8/22 i zabio 26 poena te dodao devet skokova. Pistonsi su iz igre pogodili 39,8 posto šuteva, a pobjeda im je izmakla zbog slabijeg izvođenja slobodnih bacanja (18/27). S 19 poena predvodio ih je Stuckey, a 17 poena je zabio Monroe.

Igrači Utah Jazza poraženi su na prva tri ovosezonska gostovanja, a na početku turneje po Istoku morali su do kanadskog Toronta. Uzbudljiva utakmica trajala je čak 63 minute, a nakon tri produžetka Utah je slavila sa 140:133 i nanijela Raptorsima četvrti uzastopni poraz. Domaćini zbog ozljeda nisu mogli računati na Lowryja i Fieldsa, kao ni na bivšeg igrača Cibone, Alana Andersona.

Toronto je sedam minuta prije kraja četvrte četvrtine vodio s 11 koševa, ali uporni gosti smanjili su zaostatak i svoj zadnji napad (16 sekundi) dočekali na minus tri. U nevjerojatnom raspletu svoju drugu tricu u devetogodišnjoj NBA karijeri zabio je Al Jefferson i odveo Jazz u produžetak. Isti je igrač spasio Utah od poraza u prvom produžetku ubačajem za 115:115, 20 sekundi prije isteka vremena. U drugom produžetku gosti su 11 sekundi prije kraja poveli sa 125:122, ali tricu za izjednačenje zabio je John Lucas. Utakmica je konačno odlučena sredinom trećeg produžetka serijom Jazza od 7:0.

Prvi strijelac momčadi iz Salt Lake Cityja bio je Millsap s 34 poena, a junak je bio Jefferson s 24 poena i 17 skokova. Foye je zabio 20 poena, a Mo Williams je ubilježio 17 poena i 14 asistencija. Prvo ime Raptorsa bio je DeRozan koji je odigrao čak 60 minuta i izjednačio svoj učinak karijere s 37 poena, a dodao je i osam skokova te šest asistencija. Istaknuli su se još Calderon s 20 poena i 17 asistencija te Kleiza s 20 poena i sedam skokova.

Bucksi zaustavili 76erse, Wolvesi rade "čuda" bez pola momčadi

Bynum out još minimalno pet tjedana

Uoči utakmice s Bucksima Sixersi su objavili kako njihov centar, Andrew Bynum, neće igrati još minimalno pet tjedana, a možda i do kraja kalendarske godine. 25-godišnjak je u Philadelphiju stigao ovog ljeta iz Los Angeles Lakersa, a zbog problema s koljenom još uvijek nije debitirao za svoj novi klub.

Philadelphia 76ersi u posljednjih su šest dana obišli New Orleans, Boston i Toronto te prvi put od 2003. upisali tri gostujuće pobjede zaredom. No, povratak u njihov Wells Fargo Centar nije im donio i četvrtu uzastopnu pobjedu. Pobrinuli su se za to Milwaukee Bucksi predvođeni Jenningsom (33 poena, osam asistencija, pet skokova i četiri ukradene lopte) i Ellisom (18 poena, sedam asistencija i pet skokova) i došli do svoje četvrte pobjede u šest utakmica. Gosti su iz igre šutirali odličnih 51,2 posto, a posebno dominantni bili su pod koševima. Prikupili su čak 17 skokova više od domaćina (48-31) i iz reketa postigli 42 poena, dok su Sixersi zabili 24. Zbog svega navedenog, Bucksima nisu smetale niti 23 izgubljene lopte.

Bucksi su sredinom treće četvrtine vodili sa 16 poena prednosti, ali se u posljednjih 12 minuta ušlo s rezultatom 83:83. Četiri i pol minute prije kraja Sixersi su zaostajali samo poen, ali su tada Bucksi napravili seriju 9:0 i osigurali si mirnu završnicu. Osim Jenningsa i Ellisa, dvoznamenkasti broj poena upisali su Dunleavy i Harris, a Philadelphiju su predvodili Holiday s 25 poena i šest asistencija, ali i osam izgubljenih lopti, te Richardson s 20 poena i četiri skoka.

Phoenix Sunsi još su jednom slabo ušli u utakmicu i nakon šest minuta igre za Denver Nuggetsima zaostajali deset poena. Ipak, relativno brzo su se vratili u utakmicu pa se do same završnice vodila velika bitka za pobjedu. Tri minute prije kraja Sunsi su vodili s dva poena pa napravili seriju 6:0 i prekinuli Denverov niz od četiri uzastopne pobjede. Čak sedam igrača Phoenixa zabilo je dvoznamenkasti broj poena, a istaknuo se Dragić s 21 poenom i šutom za tricu 4/5. Brown je zabio 19, a Beasley 16 poena. Nuggetse je sa 17 poena predvodio Iguodala, poen manje zabio je McGee, a 14 poena i 11 skokova upisao je Faried. Nakon međusobnog dvoboja obje momčadi imaju omjer 4-4.

Petorka večeri

Rajon Rondo (Boston): 20 p, 10 as, 9 sk
Brandon Jennings (Milwaukee): 33 p, 8 as, 5 sk
DeMar DeRozan (Toronto): 37 p, 8 sk, 6 as
LeBron James (Miami): 38 p, 10 sk, 6 as
Al Jefferson (Utah): 24 p, 17 sk, 3 as

U dvoboju momčadi s negativnim omjerom pobjeda i poraza, na gostovanju u Portlandu slavila je Atlanta i došla do omjera 3-3, dok su Trail Blazersi pali na 2-5. Hawksi su u drugoj četvrtini imali 15 poena prednosti, ali je u četvrtoj Portland napravio seriju 15:2 i poveo s 82:80. Dvije i pol minute prije kraja utakmice Blazersi su vodili s 87:85, ali više nisu zabili ni poen, a gosti su serijom 10:0 stigli do pobjede rezultatom 95:87. S 19 poena i 11 skokova Atlantu je predvodio Smith, 16 je zabio Korver, a 15 uz deset skokova Horford. Portland su s 19 poena predvodili Batum i Hickson, koji je prikupio i odličnih 18 skokova.

Ozljedama opterećeni Timberwolvesi slavili su s 90:82 na gostovanju kod Dallas Mavericksa i došli do omjera 5-2 te najboljeg ulaska u sezonu od 2001. godine. Za Minnesotu zbog ozljeda nisu igrali Rubio, Love, Roy, Budinger i Barea, a u trećoj četvrtini gležanj je ozlijedio i njihov najefikasniji igrač, Nikola Peković (20 poena, šest skokova). No, niti to nije slomilo Timberwolvese koji su sa samo deset igrača u rosteru vodili gotovo cijelu utakmicu i slavili s 90:82. Pogodili su 46,2 posto šuteva i nadskakali Mavse s 49-35. Po 16 poena u pobjedu su ugradili Kiriljenko i Šved, a 15 Ridnour. U momčadi Dallasa najbolji je bio Collison s 21 poenom, a tri manje je zabio Mayo.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.11.2012. u 17:01
    Nash je jednostavno drastično bolji od Stocktona.
    Obrisan korisnik
  • LivFan13.11.2012. u 23:13
    ko bi reko da se u necemu slazemo
    LivFan
  • Obrisan korisnik13.11.2012. u 22:49
    Ronda je užitak gledati, to je pravi playmaker.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.11.2012. u 22:20
    ja bi se isto slozia sa tobom jbga uz takve brojke igrat tako jednostavnu a efikasnu kosarku ka sta je on igra to ne moze svak (jbga covik je 20 godina prodava jednu te istu shemu - pick n roll - i niko mu nije moga nista) ovi danasnji bekovi su mozda atraktivniji od njega ali definitivno se slazem... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.11.2012. u 21:12
    nijedan od danasnijh PG-a nemoze jos u istu recenicu sa Stocktonom... tko ga je imao prilike gledati znat ce o cemu govorim.. 15-ak koseva i asista po tekmuimu je ja mislim prosjek u karijeri, te 3 oduzete lopte.. strasan igrac. uz Magica definitivo najbolji PG u povijesti.
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies