Košarka

Video: Thunderu produžetak protiv Clippersa, Lakersi blijedi u Sacramentu

Ivor Krapac • četvrtak, 22.11.2012.
Video: Thunderu produžetak protiv Clippersa, Lakersi blijedi u Sacramentu
Foto: EPA

Večer prije Dana zahvalnosti, koji će se ovog četvrtka u SAD-u slaviti bez NBA utakmica, u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu bilo je vrlo prometno. Odigrano je 14 susreta, a među onima koji su s parketa otišli s pobjedom, bili su Oklahoma City Thunder i Miami Heat, i jedni i drugi poslije produžetka. U drugoj utakmici s Mikeom D'Antonijem na klupi, LA Lakersi izgubili su u Sacramentu, dok su New York Knicksi ostali praznih ruku u Dallasu...

Lakersi kao aspirin za glavobolju Kingsa

Opterećeni serijom od pet poraza u lošem ulasku u sezonu, s omjerom 2-8 poslije prvih 10 utakmica, Sacramento Kingsi osigurali su svojim navijačima bolju vijest u kalifornijskom dvoboju s LA Lakersima, koji su u dva ranija ovosezonska nastupa u gostima bili praznih ruku. Nisu bili bolji ni u trećem. Kingsi su ih nadigrali sa 113:97 i time im prekinuli mini-seriju od tri pobjede.

Kao i u prvim susretima u sezoni, Lakersima je i ovog puta glavni problem bila obrana, s kojom su mogli biti zadovoljni jedino u prvih 12 minuta, kada su zadržali suparnike na 31 posto šuta iz igre i tu četvrtinu završili s vodstvom od 21:15. No, u sve preostale tri četvrtine primili su 27 ili više, najviše u četvrtoj, čak 40, a tako će teško do pobjede bilo gdje kod kuće ili u gostima.

Kingsi su riješili sve dvojbe u završnici susreta. Nešto više od tri minute do kraja, Lakersi su bili na 96:92, da bi domaće potom rasteretila trica Marcusa Thorntona za sedam razlike, a potom i ubačeno slobodno Jasona Thompsona poslije nesportskog prekršaja Dwighta Howarda, pa ubačaj DeMarcusa Cousinsa za povećanje na 102:92 malo više od dvije minute prije posljednje sirene. Iza toga, prednost je još i porasla.

Domaće je s 23 poena vodio Marcus Thornton, dok se s 18 poena i šest asistencija pridružio Tyreke Evans. Daleko najraspoloženiji kod gostiju bio je Kobe Bryant, s 38 poena uz 11/20 iz igre i 11/13 iz slobodnih bacanja, ali i sedam izgubljenih lopti. Nitko drugi nije zabio više od 15, koliko je imao Jodie Meeks.

Za nešto bolje vijesti, Mike D'Antoni nadat će se što bržem oporavku Stevea Blakea i osobito Stevea Nasha, u Nashovom slučaju, sa stankom za koju se ne može utvrditi kada će joj doći kraj. Napadački bi trebali izgledati kvalitetnije s iskusnijim razigravačem nego je Darius Morris, ali ostat će pitanje što će biti s obranom.

Mavericksima "triler" protiv Knicksa

S vodećim ulogama O.J.-a Maya i Vincea Cartera, Dallas Mavericksi nanijeli su tek drugi ovosezonski poraz New York Knicksima, koji su u Teksas došli kao jedina NBA momčad sa samo jednom izgubljenom utakmicom. U Dallasu su pali sa 114:111, a presudnima su se pokazali završnica treće četvrtine i posljednjih 12 minuta.

Pljesak Chandleru, još glasniji Kiddu

U dresu Knicksa u Dallas su došli i Tyson Chandler i Jason Kidd, članovi momčadi Mavericksa koja je prije dvije sezone uzela naslov, a dočekani su s lijepim pozdravom s tribina - s jačim pljeskom za Kidda, koji je u Dallasu početkom karijere i od 2008. do '12. proveo ukupno šest godina.

"Bilo je sjajno", opisao je Kidd: Dallas ima najbolje navijače, ovo je sjajan sportski grad. Uvijek je lijepo čuti kada te pozdrave kao što se dogodilo meni, ali znam da su navijali za naš poraz. Bilo je lijepo vratiti se ovdje, kao i uvijek."

Nakon što su šest minuta do kraja treće gubili sa 72:64, Mavse je u ostatku četvrtine Mayo vukao do preokreta na 84:80, dok je u završnoj dionici krenulo Carteru, koji je u tom razdoblju ubacio 14 poena. Šest minuta do kraja, domaći su povećali svoje vodstvo na 102:90, ali priča je bila još daleko do kraja. Knicksi su u nastavku postupno smanjivali zaostatak i izborili lijepu šansu za pobjedu.

Četiri sekunde do kraja, kod zaostatka od 112:111, tu je šansu u svojim rukama imao Carmelo Anthony, ali poslije promašaja za dvicu koja bi Knicksima donijela vodstvo, prave prilike više nije bilo. Dahntay Jones iskoristio je dva slobodna bacanja za povećanje na 114:111 za Maverickse, a u posljednjim trenucima Knicksima je preostala još samo teška dalekometna trica Raymonda Feltona, koja nije ušla.

O.J. Mayo ubilježio je 27, a Vince Carter 25 poena za Maverickse, dok se Darren Collison pridružio s 19 poena i sedam asistencija. Carmelo Anthony imao je 23 poena, šest skokova i četiri asistencije, ali i sedam izgubljenih lopti za Knickse, a Tyson Chandler pridodao je 21 poen i 13 skokova.

Thunder prekinuo niz Clippersa

U ligi više nema momčadi s aktivnom pobjedničkom serijom dužom od tri utakmice. Najduža koja je bila "na životu", ona Los Angeles Clippersa, trajala je šest susreta, a prekinuta je u Oklahoma Cityju, sa 117:111 u korist domaćeg Thundera, u produžetku. Ključnima su se pokazali Kevin Durant i Russell Westbrook, koji su zabili sve poene domaćina u dodatnih pet minuta, a prije toga, Clippersi su se zadržali u igri iako su gubili većim dijelom utakmice.

Poslije gostujuće mini-serije od 4:0 i ubačaja Matta Barnesa za poravnanje, 36 sekundi do kraja na semaforu je stajalo 102:102, da bi Westbrook potom promašio za Thunder, a Chris Paul šut za pobjedu Clippersa. Paulu je to bio jedan od 12 promašaja iz igre u slaboj večeri, na putu do devet poena (šut 2/14) i isto toliko asistencija, a večer nije postala bolja za njegovu momčad nakon što su Durant i Westbrook preuzeli stvar u produžetku.

"Lijepo je konačno uzeti jednu ovakvu pobjedu, sada idemo dalje", osvrnuo se Durant, koji je završio s 35 poena, šest skokova, po pet asistencija i osvojenih lopti, misleći na dva ranija ovosezonska poraza (San Antonio, Memphis) protiv rivala iz Zapadne konferencije.

Westbrook je završio s 23 poena i devet asistencija, a Kevin Martin, čovjek s klupe, pridodao je 20 poena. Serge Ibaka imao je 15 poena i 12 skokova. Kod gostiju, Blake Griffin završio je s 23 poena i šest skokova, Jamal Crawford, glavni adut Clippersa s klupe, upisao je 20 poena, a Matt Barnes 19 poena i devet skokova.

LeBron i Wade, malo Bosha i malo Allena

Predvođen LeBronom Jamesom (28 poena, 10 skokova, osam asistencija), Dwyaneom Wadeom (28 poena), Chrisom Boshom (24 poena, 18 skokova) i Rayem Allenom (17 poena), Miami Heat je u prvoj domaćoj utakmici poslije dvotjedne gostujuće turneje slavio u produžetku, sa 113:106 protiv Milwaukee Bucksa. Aktualni prvaci su sve prelomili rano u dodatnom periodu, odlaskom do šest poena prednosti, poslije čega se više nisu osvrtali.

Skakački rekord Udonisa Haslema

Na putu do pobjede, Miami Heat je u završnici prve četvrtine proslavio i klupski rekord Udonisa Haslema u broju skokova. 32-godišnji Haslem, koji je u Heatu cijelu svoju karijeru u NBA ligi, od 2003., potkraj početne dionice uhvatio je svoj 4.808. skok, čime je izbio na prvo mjesto u povijesti kluba, ispred dosadašnjeg rekordera Alonza Mourninga.

Heat je otvorio utakmicu bolje od gostiju iz Wisconsina i rano u drugoj četvrtini nekoliko puta vodio s 18 razlike, ali nakon što su se Bucksi već do poluvremena približili do 46:44, nastavak je bio puno zanimljiviji. U trećoj dionici nije bilo većeg rezultatskog bijega ni na kojoj strani, dok je u četvrtoj četvrtini gostujuća momčad došla u jako povoljnu situaciju na ulasku u završnicu, sa sedam poena prednosti (91:84) nešto manje od pet minuta prije nego će taj period utakmice završiti - no, Bucksi nisu izdržali do kraja.

Predvođeni poenima svojeg glavnog četverolista, domaći su se vratili u egal, a u posljednjim sekundama prije produžetka, Monta Ellis i John Henson promašili su za vodstvo gostiju, Henson poslije skoka u napadu, dok je Ellis potom blokirao Wadeov šut koji bi Heatu donio pobjedu. No, aktualni prvaci došli su na svoje u dodatnih pet minuta.

Brandon Jennings je s 19 poena, sedam skokova, šest asistencija i pet osvojenih lopti bio najefikasniji igrač Bucksa. John Henson imao je 17 poena i čak 18 skokova, a Mike Dunleavy 16 poena. Monta Ellis završio je sa samo devet poena, uz 4/16 iz igre.

"Moramo se nastaviti popravljati", komentirao je LeBron James poslije teško izborene pobjede: "Četvrtinu i pol na početku utakmice igrali smo dobru košarku, ali potom smo posustali u napadu, imali smo nekoliko izgubljenih lopti i dopustili smo im da se vrate. No, čini se da volimo napete utakmice - i traženje načina kako da na parketu obavimo ono što moramo kada se odlučuje."

Spursi na 9-3, Nuggetsi pokvarili povratak Lovea

Još dvije odluke u produžetku

Osim u Oklahoma Cityju i Miamiju, u srijedu još dvije utakmice nisu bile riješene poslije 48 minuta. Atlanta Hawksi su u produžetku došli do 101:100 protiv Washington Wizardsa, koji su sada na 0-10, dok su Indiana Pacersi dodatnih pet minuta iskoristili za slavlje sa 115:107 protiv New Orleans Hornetsa, predvođeni Paulom Georgeom, koji je završio s 37 poena, najviše u karijeri.

Wizardsi su svoj 10. poraz, za nastavak najgoreg starta u povijesti kluba, ubilježili na osobito bolan način. Kod zaostatka od 101:100 u produžetku, Martell Webster je sa sirenom zabio poslije skoka u napadu, a iako je momčad iz Washingtona već bila u slavlju, suci su poslije pregleda snimke odlučili da je Websterov šut stigao prekasno.

Wizardsi tvrde da imaju snimku koja pokazuje drugačije.

San Antonio Spursi još su malo zabrinuli navijače Boston Celticsa slavivši sa 112:100 na gostujućem parketu. Bila je to četvrta utakmica u nizu da su Celticsi primili 100 poena ili više, što će biti glavna tema razgovora Doca Riversa s njegovim igračima, a s druge strane, Spursi će biti zadovoljni pobjedom s kojom su popravili omjer na 9-3 - osobito jer se dogodila u gradu u kojem je uvijek teško slaviti, bez obzira što bostonski Zeleni ove sezone ne briljiraju i trenutno su na 50-postotnom učinku (6-6).

Momčad Gregga Popovicha riješila je većinu dvojbi odlaskom do 94:78 rano u četvrtoj četvrtini, a na putu do pobjede vodio ih je Tony Parker, s 26 poena, najviše u sezoni, uz šest asistencija. Tiago Splitter počeo je na klupi i svoju priliku iskoristio za 23 poena, također najviše u sezoni, dok je Tim Duncan imao 20 poena, 15 skokova i četiri asistencije. Rajon Rondo ubilježio je 22 poena i 15 asistencija za domaće.

S 34 poena i 14 skokova za 35 minuta u igri, Kevin Love je odličnim osobnim učinkom začinio prvi ovosezonski nastup za Minnesota Timberwolvese, ali njegova momčad nije dohvatila ono važnije. Iako su u prvom poluvremenu vodili sa 17 razlike, domaći T'wolvesi su u nastavku posustali i sa 101:94 izgubili od Denver Nuggetsa, koje su vukli Danilo Gallinari (19 poena, šest skokova), Ty Lawson (18 poena, devet asistencija) i Andre Iguodala (18 poena, devet skokova).

Na povratku poslije loma desne šake, u ranijem roku nego je bilo najavljivano, Love nije imao pravu pratnju u svojoj momčadi. Dvoznamenkasti broj poena ubilježili su još jedino Nikola Peković (10, uz sedam skokova) i Jose Juan Barea (12), također povratnici nakon ozljeda, s nešto kraćim izbivanjem s terena.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.11.2012. u 17:25
    Ne brinem se radi Bostona. Kad dođe playoff opet će flip the switch mode uključit i bit će jako opasni. A osim toga i puno je novih igrača i igrača koji se vraćaju nakon dugih stanki t.d. treba vremena malo. Lakersi su pak druga priča. Oni imaju najbolju petorku lige, bar na papiru, al osim toga... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2012. u 16:38
    Lakersi su žalosni, gledao sam ih već par puta ove sezone kao i sinoć... jad i bijeda... bez obzira što nema trenutno Nasha.... oni u gostima nemogu nikog dobit... a kod kuće su dobili sve jadnike, samo male ekipe pobjeđuju i to kod kuće.... znamo svi da je to tek početak sezone i da im treba... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2012. u 15:26
    Boston je žalostan ove sezone.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2012. u 11:15
    Jučer stvarno pregršt odličnih i neizvjesnih tekmi, al Okc vs Lac najbolja.
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies