Košarka

Video: Clippersi na 16 u nizu, iznenađenja za Heat i Knickse

Ivor Krapac • subota, 29.12.2012.
Video: Clippersi na 16 u nizu, iznenađenja za Heat i Knickse
Foto: EPA

Vrlo prometna večer na NBA parketima prošla je s po jednim iznenađenjem u režiji Detroit Pistonsa i Sacramento Kingsa. Pistonsi su kod kuće bili jači od Miami Heata, dok su Kingsi pred svojim navijačima pobijedili New York Knickse, uz odlučujuću tricu Jamesa Johnsona u posljednjim trenucima. Los Angeles Clippersi dobili su i 16. utakmicu zaredom, a pobjede su ubilježili i San Antonio Spursi i LA Lakersi...

Vodeća momčad lige nastavila seriju

Los Angeles Clippersi i dalje su nezaustavljivi. Na putu do 16. pobjede zaredom i popravljanja najboljeg omjera u ligi (24-6), Clippersi su prošli težak izazov u Salt Lake Cityju, sa 116:114 protiv Utah Jazza (15-16), vraćajujući se poslije zaostatka od 74:55 u trećoj četvrtini. Nakon ispuštene velike prednosti, domaća momčad je u posljednjim trenucima imala šut za pobjedu, ali trica Randyja Foyea uz inicirani kontakt s Mattom Barnesom nije pogodila cilj, a kako nije dosuđen prekršaj, gosti iz Los Angelesa mogli su početi slaviti.

"Ovo je sjajna pobjeda za nas jer nam je trebao izazov", opisao je Blake Griffin: "Trebali smo dokazati ne samo svima ostalima, nego i nama samima da još možemo dobivati tijesne utakmice poput ove, s povratkom nakon što smo gubili s 19 u trećoj četvrtini."

Pobjednički niz Clippersa sada je drugi najduži u ligi poslije nešto više od četiri godine, iza 19 uzastopnih dobivenih utakmica Boston Celticsa od 15. studenog do 23. prosinca 2008.

Na putu do nove pobjede, momčad Vinnyja Del Negra imala je šestoricu dvoznamenkastih strijelaca, a najefikasniji su bili Chris Paul (29 poena, šest asistencija) i Blake Griffin (22 poena, 13 skokova). Randy Foye, nekadašnji član Clippersa, zabio je 28, a Al Jefferson pridodao je 22 poena i osam skokova za Jazz.

Heat neugodno iznenađen u Detroitu

Bez pomoći Dwyanea Wadea, koji je bio suspendiran na jednu utakmicu zbog udaranja Ramona Sessionsa u nezgodno mjesto u ogledu sa Charlotte Bobcatsima, Miami Heat (20-7) pretrpio je poraz u Detroitu. Domaći Pistonsi (10-22) iznenadili su prvake sa 109:99, prekinuvši im niz od šest pobjeda.

Heat je poslije prvih 12 minuta vodio s 32:17, ali domaća momčad usmjerila je stvari u svoju korist u drugoj dionici, koju su dobili s 41:20. "Njihovi igrači s klupe ušli su u igru i jako podignuli momčad. U drugoj četvrtini dopustili smo im da se počnu osjećati ugodno, a nakon toga, pogađali su svakakve šuteve, bez obzira koliko dobro smo ih branili", opisao je LeBron James: "Teško je ući u bilo kakav pozitivni niz kada ti suparnička momčad to radi."

Will Bynum, jedan od aduta s klupe Pistonsa, vodio je domaću momčad s 25 poena i 10 asistencija, dok je Charlie Villanueva, koji također nije starter, ubilježio 18 poena i šest skokova. LeBron James završio je s 35 poena, po šest skokova i osvojenih lopti i pet asistencija, a Chris Bosh s 28 poena i devet skokova za Heat. Nitko drugi nije zabio više od devet, koliko je imao Ray Allen.

Knicksi pali bez Anthonyja i Feltona

U još jednoj utakmici bez Carmela Anthonyja i Raymonda Feltona, ali i u očekivanju povratka Amar'ea Stoudemirea, New York Knicksi (21-9) doživjeli su poraz u vrlo neobičnom susretu u Sacramentu. Kingsi (10-19) su ih nadjačali sa 106:105, s odlučujućom tricom Jamesa Johnsona sa sirenom, nakon što su sve druge opcije domaće momčadi bile dobro pokrivene.

Johnsonu je to bila prva trica u sezoni, ali to nije bila jedina neobičnost utakmice. Kingsi su već do poluvremena "utrpali" Knicksima 71 poen, na poluvremenu su imali 71:50, a nešto prije toga i čak 27 razlike, 68:41. No, ispustili su čitavu prednost i na koncu morali okretati zaostatak od 105:101 u posljednje tri minute.

"Bila je to akcija koja nije ispala kako smo zamišljali, ali svejedno smo uspjeli nešto napraviti", opisao je Isaiah Thomas Johnsonovu tricu za pobjedu: "J.J. je pogodio veliki šut. Znali smo da mu je to bila prva trica, zbog toga sam se šalio s njim, i meni je bilo u glavi da prije ovog još nije zabio nijednu."

Marcus Thornton upisao je 18 poena, dok je James Johnson, glavni junak domaćina, završio sa 17 poena i sedam skokova za Kingse. DeMarcus Cousins dodao je 15 poena, 10 skokova i pet asistencija, a Jimmer Fredette također je imao 15 poena. J.R. Smith završio je s 28 poena, sedam skokova i pet asistencija, Chris Copeland s 23 poena, a Tyson Chandler s 21 poenom i 18 skokova za Knickse.

Završetak pobjedničkog niza Rocketsa

San Antonio Spursi (23-8) su u vrlo efikasnoj utakmici prekinuli uspješni niz Houston Rocketsa (16-13), koji su bili na pet pobjeda zaredom. Spursi su na domaćem parketu slavili sa 122:116, a već do poluvremena vidjelo se kakav će ovo susret biti, sa 69:65 za Spurse poslije prve 24 minute. No, momčad Gregga Popovicha je u četvrtoj četvrtini ipak malo pritisnula u obrani, držeći goste na 10/23 iz igre, nakon što su u ranijem dijelu utakmice imali 55 posto šuta.

Spursima je pritom pomoglo što se James Harden mučio s prekršajima, sa zarađenom petom osobnom u završnici treće četvrtine, zbog čega je prvo završio na klupi, a u nastavku je bio limitiran i nakon što ga je Kevin McHale vratio na parket.

Popovichevu momčad je na putu do pobjede vukla njihova velika trojka, Tony Parker s 31 poenom, 10 asistencija i pet skokova, Tim Duncan s 30 poena i pet skokova, a Manu Ginobili s 23 poena, najviše u sezoni. James Harden ubilježio je 33 poena, sedam asistencija i pet skokova, Chandler Parsons 24 poena, osam skokova i pet asistencija, a Jeremy Lin 21 poen, osam asistencija i po četiri skoka i osvojene lopte za Rocketse.

"Bili su nevjerojatni", pohvalio je Ginobili Parkera i Duncana: "Meni je krenulo rano u trećoj četvrtini, ali njih dvojica odlični su cijele sezone. Ja sam se ovog puta pridružio sa svojim poenima, a najvažnije je da smo dobili još jednu sjajnu momčad koja je bila u naletu."

Lakersi ponovno na 50-postotnom učinku

Los Angeles Lakersi proslavili su šestu pobjedu u posljednjih sedam utakmica i vratili se na polovični omjer pobjeda i poraza (15-15). Lakersi su na domaćem parketu sa 104:87 bili jači od Portland Trail Blazersa (14-14), a jedino negativno, ukoliko je to pravi izraz, bilo im je to što je Kobeu Bryantu prekinuta serija od 10 utakmica s 30 ili više poena. Kako je momčad Mikea D'Antonija sve riješila ranije, Kobe nije morao igrati u četvrtoj četvrtini, a završio je s 27 poena, pet skokova i četiri asistencije.

No, Lakersi su pobijedili i to im je bilo najvažnije, a isto je vrijedilo i za Bryanta. "Stvar je bila samo u energiji", opisao je Kobe nastup svoje momčadi: "Igramo zbilja dobro, trebamo tako nastaviti."

Dwight Howard imao je 21 poen, 14 skokova i tri blokade, a Pau Gasol 15 poena, devet skokova, pet asistencija i tri blokade za Lakerse, koji su na poluvremenu vodili sa 62:48, a poslije treće četvrtine s 88:66. LaMarcus Aldridge bio je najistaknutiji među gostima, s 26 poena.

Warriorsi ponovno slavili, Gallinari vodio Nuggetse

Do novih pobjeda došli su i Golden State Warriorsi (20-10) i Denver Nuggetsi (17-14). Warriorsima je to uspjelo kod kuće, s 96:89 protiv Philadelphia 76ersa (14-16), dok su Nuggetsi slavili u Dallasu, sa 106:85 protiv Mavericksa (12-18), koji sada imaju pet poraza zaredom.

Golden State je obavio najveći dio posla u prvom poluvremenu, poslije kojega je vodio s 57:42. Gosti iz Philadelphije su se rano u četvrtoj četvrtini približili na pet razlike, a u posljednjoj minuti bili su i na -4, ali bez potpunog povratka. David Lee ubilježio je 23 poena i 12 skokova za Warriorse, dok su Jrue Holiday (21 poen, 10 asistencija) i Thaddeus Young (19 poena, 10 skokova, pet osvojenih lopti, četiri asistencije) vodili 76erse.

Denver je na gostujućem parketu pokazao previše za Maverickse, pokvarivši Dirku Nowitzkom prvu ovosezonsku utakmicu na domaćem parketu. Mavsi u posljednje vrijeme idu u pogrešnom smjeru, bez obzira na to što se Dirk vratio, a ovog puta je praktički sve bilo riješeno poslije tri četvrtine, s 87:70 za Nuggetse na ulasku u posljednjih 12 minuta.

Danilo Gallinari bio je daleko najraspoloženiji u pobjedničkoj momčadi, ubilježivši učinak karijere od 39 poena, uz osam skokova. Andre Iguodala priključio se s 20 poena, osam skokova i četiri asistencije, dok je domaće vodio O.J. Mayo (15 poena, pet osvojenih lopti). Nowitzki je započeo utakmicu na klupi, a za 18 minuta imao je svega pet poena, s 2/10 iz igre.

Hawksi u gostima, Pacersi kod kuće, Netsi slavili poslije smjene trenera

Atlanta Hawksi (18-9), trećeplasirana momčad Istoka, proslavili su 102:94 na gostovanju kod Cleveland Cavaliersa (7-24). Presudnom se pokazala posljednja četvrtina, koju su Hawksi dobili s 27:14, nakon što su rano u završnih 12 minuta imali sedam poena zaostatka. Jeff Teague (27 poena, osam asistencija) vodio je goste, a Kyrie Irving (28 poena, šest skokova, pet asistencija, četiri osvojene lopte) domaću momčad.

Indiana Pacersi su sve bolji, a do četvrte pobjede u nizu i popravljanja omjera na 17-12 došli su s domaćih 97:91 protiv Phoenix Sunsa (11-19), koji su izgubili četvrtu zaredom. Sve je riješeno tek u posljednjoj minuti, u koju su Pacersi ušli s 91:88 na svojoj strani. David West ubrzo je zabio za 93:88, a gosti nakon toga nisu bili bliže od -4.

Kod domaćina je najefikasniji bio George Hill (22 poena), dok su goste vodili Sebastian Telfair (19 poena, šest asistencija) i Marcin Gortat (15 poena, 10 skokova).

Brooklyn Netsi (15-14) uljepšali su prvu utakmicu P.J.-a Carlesima kao njihovog glavnog trenera, zasad samo privremenoga. Netsi su pred svojim navijačima došli do 97:81 protiv Charlotte Bobcatsa (7-22), nanijevši im i 17. poraz u nizu. Brook Lopez istaknuo se s 26 poena i 11 skokova, a Deron Williams s 19 poena za Netse, dok je Hakim Warrick s 13 poena vodio Bobcatse.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.12.2012. u 15:52
    jaooo kakav bodez u srce..knicksi se vrate s-27 i onda u zadnjoj sekundi trica za poraz..svaka im cast za povratak..vide se da su ratnici..i to bez pola sastava..jedva cekam sad kad krenu dokace tekme u gardenu..amare ce konacno zaigrat.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.12.2012. u 13:10
    Kritizirali smo kad su sažetci bili od doslovno 12-13 redova pa je sad u redu i da pohvalimo kad su očito poslušali kritike! Good job! Puno ljepše napravljeno zadnjih dana nego ono na početku. Samo tako dalje!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.12.2012. u 10:48
    gledao sam clipperse i mogu reći da izgledaju odlično... svaka čast... to i trenutno rezultati pokazuju... bez jbt su se vratili kad su gubili 15-20 razlike... velik i dug roster, odlična klupa, svi igraju, svi trpaju... jebena konkurencija na zapadu će biti tj. već je...
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies