Košarka

Video: Magija s Floride šokirala Staples Centar, Chalmers Kingsima zabio deset trica

Igor Šestak • nedjelja, 13.01.2013.
Video: Magija s Floride šokirala Staples Centar, Chalmers Kingsima zabio deset trica
Foto: EPA

U noći sa subote na nedjelju u NBA ligi aktivno je bilo 16 momčadi. U osam odigranih utakmica dogodila su se brojna iznenađenja te se može reći kako to nije bio dan za favorite. Clippersi su u svojoj dvorani šokantno izgubili od Magica, Sunsi su u Chicagu deklasirali Bullse, a Mavericksi su potpuno razbili Grizzliese. Za iznenađenja su se još pobrinuli Wizardsi protiv Hawksa i 76ersi protiv Rocketsa, dok su očekivane pobjede uspjeli upisati tek Pacersi i Heat, koji je u Sacramentu zabio čak 128 poena uz deset trica Marija Chalmersa. Neizvjesnu utakmicu u Detroitu dobili su gosti iz Salt Lake Cityja.

Domaća serija Clippersa zaustavljena na 13 pobjeda

U međusobni okršaj Los Angeles Clippersi (28-9) su ušli s 13 uzastopnih domaćih pobjeda, a Orlando Magic (13-23) s deset uzastopnih poraza. Osim toga, domaćini su u Staples Centru imali i osam poena prednosti pet minuta prije kraja susreta, ali ni to im nije bilo dovoljno da upišu 14. uzastopnu pobjedu u svojoj dvorani. Magic je slavio sa 104:101.

Povratak Granta Hilla

Nakon ozljede koljena na parkete se vratio Grant Hill. Prvi put u dresu Clippersa u igru je ušao na početku posljednje četvrtine. Čini se da je Vinny Del Negro odabrao pogrešan trenutak jer mu je petorka s klupe u tim trenucima sasvim zakazala i omogućila Magicu povratak u utakmicu.

Nakon trica Jamala Crawforda za 95:87 gosti s Floride su napravili seriju od osam uzastopnih poena i nešto više od tri minute do kraja izjednačili rezultat na 95:95. Do ulaska u posljednju minutu svaka je momčad zabila po četiri poena, a ključnu tricu za prvo vodstvo Orlanda na utakmici zabio je J.J. Redick 42 sekunde prije kraja. Paul je u idućem napadu dvicom smanjio zaostatak Clippersa, a nakon što su i jedni i drugi upropastili po jedan napad, Nikola Vučević je zakucao za 104:101 osam sekundi do isteka vremena. Šut za produžetak uzeo je Crawford, ali nije pogodio.

Orlando je do sjajne pobjede i velikog iznenađenja odveo raspoloženi Arron Afflalo s 30 poena (iz igre 10/19), sedam skokova i sedam asistencija. Reddick je ušao s klupe i zabio 21 poen, a sjajni Vučević upisao je 18 poena i 15 skokova. Kod Clippersa je najbolji učinak ostvario Blake Griffin. Zabio je 30 poena i dodao osam skokova i sedam asistencija. Crawford je postigao 13 poena, a čak su četiri igrača zabila po deset poena. Među njima je bio i Chris Paul koji je usput podijelio odličnih 16 asistencija.

Mario Chalmers i Isaiah Thomas priredili tricaški show

Favoriti koji su u subotu uspjeli na parketu opravdati svoj status bili su košarkaši Miami Heata (24-11). Svoj su bijes, nakupljen u porazima od Pacersa i Trail Blazersa, iskalili na gostovanju kod Sacramento Kingsa (13-24) i njihov koš zatrpali s čak 128 poena. U prvih sedam i pol minuta Heat je došao do prednosti od 20:8 i više se nije osvrtao. Prvu četvrtinu završio je na 28:17, na poluvremenu je bilo 66:44, a najviših 38 poena prednosti (98:60) dvije minute prije kraja treće četvrtine. Četvrtu dionicu Kingsi su dobili s 27:25 i susret završili u minusu od 29 poena.

Chalmers izjednačio rekord organizacije

S deset postignutih trica Mario Chalmers izjednačio je rekord Miami Heata koji drži Brian Shaw. "Zamolio sam trenera da me vrati u igru. Znao sam za rekord i kad sam vidio kako mi ide želio sam još igrati i pokušati ga srušiti", izjavio je nakon utakmice Chalmers. LeBron je dodao: "Rio je igrao tako dobro da nam nije preostalo ništa drugo nego dodavati mu".

Svoju najbolju večer u karijeri imao je Mario Chalmers. Za 30 minuta na parketu zabio je 34 poena i pridodao tri asistencije. Branič Miamija iz igre je ukupno šutirao 12/16, a od toga trice gotovo nevjerojatnih 10/13. LeBron James je odigrao 29 minuta i ostvario učinak od 20 poena, sedam asistencija i pet skokova, Chris Bosh je upisao 16 poena, pet asistencija i četiri skoka, a Dwyane Wade 11 poena, sedam asistencija i pet skokova. Igrači s Floride iz igre su pogodili čak 56,2 posto svojih šuteva (45/80), a trice su gađali 17/37. Ukupno su podijelili 35 asistencija.

U teškoj večeri za Kingse zablistao je Isaiah Thomas. Baš kao i Chalmers, zabio je 34 poena i ostvario učinak karijere. Jedino mu je šut bio nešto slabiji. Za 33 minute na parketu iz igre je gađao 13/22, trice 6/8, a podijelio je i pet asistencija. Po 11 poena zabili su DaMarcus Cousins i James Johnson.

Sunsi slavili u gostima prvi put nakon 27. studenoga

Još jedno veliko iznenađenje dogodilo se u Chicagu gdje su domaći Bullsi (20-15) uvjerljivo izgubili od Phoenix Sunsa (13-26). Momčad iz Arizone stvorila je tijekom druge i treće četvrtine prednost od 14 poena i mirno privela utakmicu kraju, a pobjedom 97:81 prekinula je niz od čak 12 uzastopnih gostujućih poraza. Čini se da Bullsi imaju problema s pristupom protiv "slabijih" momčadi jer kako drukčije objasniti domaće poraze od Bobcatsa i Sunsa, dok u gostima pobjeđuju Heat i Knickse. U ovoj su utakmici Bullsi iz igre šutirali vrlo slabih 36,4 posto i pogodili samo dvije trice iz 11 pokušaja, a uspjeli su izgubiti i skakačku bitku (46-42) protiv jedne od najslabijih skakačkih momčadi u ligi.

U nekoliko posljednjih poraza najbolji igrač Sunsa bio je Luis Scola, a isto je ponovio i u Chicagu. Zabio je 22 poena i dodao sedam skokova.Prilično neraspoloženi bili su Goran Dragić i Marcin Gortat ali s klupe su uskočili Michael Beasley s 20 poena i šest skokova te Sebastian Telfair s 13 poena, šest skokova i pet asistencija. Kod Bullsa vrijedi izdvojiti učinke Carlosa Boozera (15 poena, deset skokova) i Joakima Noaha (deset poena, 13 skokova). Noah je iz igre šutirao slabih 4/13, Luol Deng 5/16, a Marco Belinelli 3/12.

Večer prekidanja negativnih serija iskoristili su i Philadelphia 76ersi (16-22) pa na svom parketu pobijedili Houston Rocketse (21-17) sa 107:100 i upisali prvu pobjedu u posljednjih šest susreta. Gosti iz Texasa u prvoj su četvrtini ostvarili prednost od 11 poena, ali su Sixersi odmah uzvratili serijom 20:4 i preuzeli vodstvo. Sve do kraja susreta držali su prednost koja se penjala i do 14 poena, a Rocketsi su opasno zaprijetili tek dolaskom na tri poena zaostatka šest minuta prije isteka vremena. Domaćini su na tu prijetnju odgovorili sa šest uzastopnih poena i osigurali si mirnu završnicu.

Sixerse je još jednom predvodio Jrue Holiday ubacivši 30 poena (iz igre 11/22) uz osam asistencija. S 18 poena i 12 skokova istaknuo se Thaddeus Young, a 16 poena je zabio Jason Richardson. Igrači Philadelphije iz igre su realizirali 49,4 posto svojih šuteva, dok su gosti ostali na 44 posto. Posebno loša bila im je trica (8/32). Predvodio ih je James Harden koji se nakon jedne utakmice stanke vratio navici postizanja više od 25 poena. Ovaj put je zabio 29 (iz igre 10/19) uz devet skokova i šest asistencija. Odličan je bio Chandler Parsons s 23 poena i devet skokova, a po 16 poena su zabili Omer Asik i Carlos Delfino.

Mavericksi ovaj put jači od Grizzliesa, Jazz stigao do novog velikog preokreta

Serije su prekidane i u Dallasu, gdje su domaći Mavericksi (15-23) sa 104:83 "razbili" Memphis Grizzliese (24-11). Tom su pobjedom Mavsi prekinuli negativan niz od četiri uzastopna domaća poraza, a svojim suparnicima nanijeli prvi poraz u posljednjih pet utakmica. Igrači Memphisa očito su se potrošili u dvoboju protiv Spursa pa je ova utakmica bila jednosmjerna ulica. U prvom poluvremenu domaćini su došli do prednosti od 18 poena, a svoje su protivnike sasvim deklasirali dolaskom na 34 poena prednosti (102:68) šest minuta prije isteka vremena. Mavericksi su na tome ipak stali pa su Grizzliesi uspjeli barem ublažiti poraz.

Sjajnu šutersku večer igrači Dallasa okončali su s 48,8 posto realiziranih šuteva, a trice su gađali odličnih 11/17. Suparnike su uspjeli i nadskakati s 48-41, te ih ograničiti na samo 38,1 posto realizacije. Svi članovi početne petorke Dallasa upisali su dvoznamenkasti broj poena, a najefikasniji je bio Shawn Marion s 20 poena. Dirk Nowitzki je zabio 17 i dodao šest skokova, a 14 poena i sedam skokova upisao je Chris Kaman. U momčadi Memphisa samo su tri igrača došla do dvoznamenkastog broja poena, a najefikasniji među njima bio je Rudy Gay s 12 poena.

Iznenađenjima ni tu nije kraj. Osokoljeni povratkom Johna Walla, Washington Wizardsi (6-28) nadigrali su Atlanta Hawkse (21-15). Najslabija momčad lige ove je sezone već triput poražena od Hawksa, no ovaj je put uspjela uzvratiti zahvaljujući dobroj igri u drugom poluvremenu. Wizardsi su dominirali skokom (51-38), a na putu do pobjede nije im smetala ni katastrofalna tricaška večer (2/11). Po 16 poena u pobjedu su ugradili Bradley Beal i A.J. Price, jedan manje zabio je Martell Webster, a Wall je odigrao 21 minutu ušavši s klupe te upisao 14 poena i četiri asistencije. Gosti su iz igre pogodili slabih 38,5 posto svojih šuteva, a jedini raspoloženi igrači bili su im Jeff Teague s 19 poena i Al Horford sa 16 poena i 12 skokova.

Svoje navijače nisu razočarali Indiana Pacersi (23-14). Protiv Charlotte Bobcatsa (9-27) slavili su s 96:88 i upisali desetu uzastopnu domaću pobjedu. Prilično izjednačena utakmica odlučena je u posljednjih sedam minuta. Kod vodstva 76:75 Pacersi su preko Georgea Hilla i Lancea Stephensona napravili seriju od 11:3 i to vodstvo uspješno sačuvali do kraja. Na ovoj utakmici zbog gripe nije nastupio u posljednje vrijeme raspoloženi Paul George, a uzde igre preuzeo je iskusni David West i s 14 poena, 12 skokova i deset asistencija došao do prvog triple-doublea u karijeri. Hill je zabio 19 poena, Stephenson 17, a učinak sezone izjednačio je s 18 poena D.J. Augustin. Bobcatse je s 21 poenom predvodio Ben Gordon, a 16 je postigao Kemba Walker.

Petorka večeri

I. Thomas (Sacramento): 34 p, 5 as
M. Chalmers (Miami): 34 p, 3 as
A. Afflalo (Orlando): 30 p, 7 sk, 7 as
D. West (Indiana): 14 p, 12 sk, 10 as
A. Jefferson (Utah): 20 p, 10 sk, 4 uk

U zanimljivom i neizvjesnom susretu Utah Jazz (20-19) slavio je na gostovanju kod Detroit Pistonsa (14-24) rezultatom 90:87. Sredinom druge četvrtine momčad iz Salt Lake Cityja zaostajala je 15 poena, ali je kod rezultata 54:41 za domaćina napravila seriju od 15:2 (osam poena Ala Jeffersona) i vratila se u susret. Tri i pol minute prije kraja Jazzeri su došli do 13 poena prednosti, ali su u završnici umalo ostali bez pobjede. Pola minute prije isteka vremena Pistonsi su došli na minus dva, a Paul Millsap je tada pogodio samo jedno od dva slobodna bacanja. Domaćinima su ostale četiri sekunde za posljednji napad, no Brandon Knight nije uspio pogoditi tricu za produžetak.

Bio je ovo deseti slučaj ove sezone da je momčad Jazza do pobjede došla nakon dvoznamenkastog zaostatka. U toj su kategoriji daleko najbolja momčad lige, a prate ih Sunsi i Grizzliesi koji su dvoznamenkasti zaostatak u pobjedu pretvorili šest puta. U ovoj utakmici igrači Utaha su iz igre pogodili 50,7 posto svojih šuteva, a do pobjede su ih vodili Jefferson s 20 poena i deset skokova, Millsap sa 17 poena i sedam skokova te Randy Foye sa 17 poena. Pistonsi su iz igre također bili vrlo precizni (52,3 posto), ali ne i s linije slobodnih bacanja (61,9 posto). Njihovi najbolji igrači bili su Knight sa 16 poena te Greg Monroe s 12 poena i 11 skokova.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 21:13
    udu u utakmicu bez energije, s mislju lako cemo, ovi vide da mogu nesto napraviti i to je to! a u nba u koliko god neke lose momcadi bile, stvarno svak svakoga moze pobijedit!
    Obrisan korisnik
  • nikola121213.01.2013. u 14:38
    navijac sacramenta mi je najjaci :D
    nikola1212
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 12:35
    chalmers je sigurno jedan od boljih šutera u ligi
    Obrisan korisnik
  • xavier13.01.2013. u 12:10
    najbolje mi je bilo kad je majstor sam za sebe izjavio da je sigurno među 10 najboljih playeva i ligi
    xavier
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 12:09
    nije mi jasno kako chicago moze gubiti od tulipana,a dobivaju vodece momcadi? barem da igraju s upola snage kao protiv knicksa i heata trebali bi dobivat momcadi poput sunsa i bobcatsa
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies