Košarka

Video: Nezaustavljivi LeBron s 39 poena vodio Heat do pobjede na gostovanju kod Lakersa

Igor Šestak • petak, 18.01.2013.
Video: Nezaustavljivi LeBron s 39 poena vodio Heat do pobjede na gostovanju kod Lakersa
Foto: EPA

Iako su na rasporedu bile tek četiri utakmice, četvrtak se u NBA ligi s nestrpljenjem iščekivao zbog okršaja Los Angeles Lakersa i Miami Heata. Na krilima sjajno raspoloženog LeBrona Jamesa Miami je odnio pobjedu iz Staples Centra i gurnuo Lakerse u nove probleme. U ostalim utakmicama Clippersi su slavili u Minnesoti, a domaćinima su se u toj utakmici uspjela ozlijediti nova dva igrača, kao da im bolnica do sada nije bila dovoljno popunjena. Bucksi su gostovali kod Sunsa i prekinuli niz od 24 uzastopna poraza u Phoenixu, dok su Pistonsi i Knicksi svoju utakmicu odigrali u Londonu. Carmelo Anthony i Tyson Chandler vratili su se u poznato okruženje i odveli New York do nove pobjede.

LeBronov show u Staples Centru za novi krivi korak Lakersa

Prije šest dana Los Angeles Lakersi (17-22) poraženi su od Oklahoma City Thundera, a nakon tog petog uzastopnog poraza Mike D'Antoni je poručio kako za njegove igrače od iduće utakmice počinje "nova sezona u kojoj ne smiju raditi pogrešne korake". I krenuli su Lakersi dobro u svoju "novu sezonu" te upisali pobjede protiv Cleveland Cavaliersa i Milwaukee Bucksa. Ipak, prvi snažniji protivnik donio je prvi pogrešni korak. Miami Heat (26-12) slavio je u četvrtak u Staples Centru s 99:90.

Nakon što je u srijedu protiv Golden State Warriorsa prešao granicu od 20 tisuća poena i pet tisuća asistencija u svojoj karijeri, LeBron James je samo 24 sata kasnije ponovno bio u naslovnim ulogama. Koš Lakersa zatrpao je s čak 39 poena (iz igre 17/25), a tome je pridodao osam asistencija, sedam skokova i tri ukradene lopte. Njemu i slavljeniku Dwyaneu Wadeu nije previše smetalo šo su im suigrači bili neraspoloženi pa su momčad do pobjede odveli uglavnom sami. Wade je na svoj 31. rođendan postigao 27 poena (iz igre 11/20) uz pet asistencija i četiri skoka. Od ostalih igrača Miamija tek se Ray Allen u posljednjoj četvrtini sjetio pomoći raspoloženim zvijezdama.

Bila je to izjednačena utakmica, a odlučena je tek u posljednjoj četvrtini. U prve tri dionice igre gosti s Floride uglavnom su držali tijesno vodstvo, ali treću četvrtinu završili su serijom od pet uzastopnih poena Jamesa te se odvojili na 73:65. Na ulasku u posljednjih deset minuta imali su plus devet, ali Lakersi su uzvratili serijom 14:3 i prešli u vodstvo od 83:81. Kobe Bryant nije imao svoju večer, ali je u tu seriju ugradio deset poena i povukao momčad do vodstva. Wade je izjednačio, a onda se s važnom tricom ukazao Allen, da bi mini-seriju Heata zaključio James ubačajem za 88:83. Tricom Bryanta dvije i pol minute prije kraja Lakersi su izjednačili na 90:90, ali to im je ujedno bio i posljednji ubačaj na utakmici. Od posljednjih devet, James je zabio pet poena i odveo Miami do konačnih 99:90.

"Pravi kraj turneje"

"Na pravi smo način završili ovu turneju, a na ovoj pobjedi želimo graditi nove uspjehe. Nakon poraza od Indiane i Portlanda silno smo željeli igrati bolje i trud nam se isplatio" izjavio je nakon utakmice LeBron James, a 22. ovosezonski poraz Lakersa ovako je prokomentirao Mike D'Antoni: "Mislio sam da igramo dovoljno dobro kako bismo ih pobijedili, no oni su prvaci i pokazali su sve što znaju. Mi moramo postati još bolji."

Igrači Miamija utakmicu su završili s 48,2 posto pogođenih šuteva. Trica im nikako nije funkcionirala (2/13) pa su se okrenuli poenima iz reketa. Postigli su ih čak 68 (najviše ove sezone), dok su Lakersi zabili 28. Lakersi su iz igre pogodili 43,1 posto svojih pokušaja, trice su gađali vrlo dobrih 10/22, ali čak 20 izgubljenih lopti bilo je ipak previše za raspoloženog Jamesa i njegove pomagače. Nije im pomogla čak ni prednost u skokovima od 42-35.

U momčadi Heata osim LeBrona i Dwyanea nitko nije postigao dvoznamenkasti broj poena. Najbliže je bio Allen s devet, od kojih je sedam postigao kad je bilo najpotrebnije - u posljednjoj četvrtini. Chris Bosh iz igre je šutirao 3/10 i upisao samo sedam poena i šest skokova, a statistiku je popravio sa šest ukradenih lopti.

Kobe Bryant ponovno je bio najbolji strijelac Lakersa, ali je za 22 poena potrošio previše lopti. Od svojih prvih 17 šuteva promašio je 14, a utakmicu je završio na 8/25 (trica 4/9). Metta World Peace je postigao 16 poena, a dosta dobar učinak od 13 poena i 16 skokova upisao je Dwight Howard, ali je još jednom "oduševljavao" svojim slobodnim bacanjima (5/13). Na parket se vratio Pau Gasol i za nešto manje od 25 minuta upisao 12 poena, četiri skoka i četiri asistencije, a na 12 poena utakmicu je završio i Antawn Jamison uz šest skokova.

Miami je ovom pobjedom turneju Zapadom zaključio s tri pobjede i tri poraza, a bila mu je to tek druga pobjeda kod Lakersa u posljednjih osam utakmica. Iduću utakmicu igrat će tek u srijedu protiv Raptorsa, dok Lakersi lov na doigravanje nastavljaju na tri uzastopna gostovanja. Prvo od njih bit će baš u Torontu u nedjelju.

Anthony se vratio na mjesto sreće, ali i normalnoj prehrani

Detroit Pistonsi (14-25) ugostili su New York Knickse (25-13) - u Londonu. Ove dvije momčadi "skoknule" su do londonske O2 Arene kako bi odradile svoj drugi ovosezonski dvoboj. Bio je to povratak na mjesto sreće za Carmela Anthonyja i Tysona Chandlera, na mjesto gdje su prije pet mjeseci s Američkom reprezentacijom osvojili zlatnu olimpijsku medalju. A da im lokacija odgovara potvrdili su i u dresu Knicksa te zajedno sa svojim suigračima uvjerljivo slavili sa 102:87. Utakmicu je za momčad iz New Yorka obilježio i povratak na parkete Imana Shumperta.

Anthony je prije nekoliko dana objavio kako je završio svoj post, a nakon utakmice u Londonu rekao je sljedeće: "Bilo je lijepo ponovno doći u ovu dvoranu. Osjećao sam se bolje nego u prethodnim utakmicama. Ponovno jedem pravilno i jedem ono što bih trebao.".

Knicksi su u utakmicu krenuli uraganski. Nakon prvih poena Tayshauna Princea, koš Pistonsa su u iduće tri minute zatrpali sa 16 uzastopnih poena, pogodivši usput četiri trice. Bio je to ponor iz kojeg se Pistonsi nisu uspjeli izvući. Prva četvrtina završila je rezultatom 29:17 za New York, nakon 18 minuta igre bilo je 44:24, a na poluvremenu 56:41. Kod vodstva Knicksa 65:47 Pistonsi su napravili seriju od 16:2 i došli na samo četiri poena zaostatka, ali treću četvrtinu Knicksi zu zaključili svojom serijom 8:0 i vratili dvoznamenkastu prednost. Prije nego su Anthony i društvo odjurili do uvjerljive pobjede, momčad Detroita je došla na osam poena zaostatka, ali više od toga nije mogla.

Knicksi su iz igre pogodili 45,8 posto svojih šuteva, a pritom su "ispalili" čak 31 tricu (pogodili 11). Odlični su bili u slobodnim bacanjima (25/31), segmentu koji nije funkcionirao kod Pistonsa (11/22). Anthony je svoju momčad vodio s 26 postignutih poena (iz igre 8/19), a upisao je još četiri asistencije, tri skoka i pet izgubljenih lopti. Sa 17 poena istaknuo se Amare Stoudemire (slobodna bacanja 11/12), a poen manje upisao je J.R. Smith. Chandler je upisao deset poena i 14 skokova, a Shumpert odigrao 15 minuta i postigao osam poena.

Pistonse je u drugom uzastopnom porazu predvodio Will Bynum. Ušavši s klupe iz igre je šutirao 10/16 i dvoboj završio s 22 poena. Kyle Singler ubacio je 15 poena, a identični učinak od 11 poena i deset skokova upisali su Greg Monroe i Andre Drummond.

Timberwolvesi izgubili utakmicu od Clippersa, ali i dvojicu igrača

Scenarij sličan onome u Londonu mogli su vidjeti navijači u Minnesoti, ali na njihovu žalost Timberwolvesi (16-20) su bili na strani poraženih. U goste su im stigli Los Angeles Clippersi (31-9), rano došli do značajne prednosti i u konačnici ju sačuvali za svoju 13. pobjedu na 18. gostovanju u sezoni. Ozljedama poharana momčad Timberwolvesa u četvrtak nije izgubila samo utakmicu, već i nova dva igrača. Zaista je nevjerojatna količina nesreće koja prati ove igrače, a nove žrtve su Nikola Peković i Aleksej Šved.

Kome li su se zamjerili?

Protiv Clippersa zbog ozljeda nisu nastupili Love, Budinger, Lee i Roy, a u drugom su poluvremenu još dvojica napustila parket. Tri i pol minute prije kraja treće četvrtine Peković je napustio igru zbog ozljede mišića lijeve natkoljenice, dok se Šved u svlačionicu uputio pet i pol minuta prije isteka vremena zbog ozljede gležnja.

Nakon osam minuta igre Clippersi su imali prednost od osam poena (19:11), a do vodstva od 12 poena došli su nakon pet minuta igre u drugoj dionici. Domaćini su se do velikog odmora vratili u igru, smanjili svoj zaostatak na samo četiri poena, a nakon prilično ravnopravne treće četvrtine u posljednjih 12 minuta ušlo se s vodstvom gostiju od 68:63. Prvih sedam minuta igre u posljednjem periodu Clippersi su dobili s 18:8 te dolaskom na 15 razlike prelomili susret. Bio je to peti uzastopni poraz Timberwolvesa, a s obzirom na silne ozljede čini se kako im još jedna sezona odlazi u nepovrat.

Zbog problema s koljenom ni ovu utakmicu nije igrao Chris Paul, ali njegovi suigrači uspješno su prebrodili njegov izostanak. Najbolji strijelac Clippersa bio je Jamal Crawford s 22 poena (iz igre 7/17), 20 je zabio Blake Griffin, a učinkovit je s 12 skokova i šest asistencija bio Lamar Odom. Igrači Los Angelesa završili su susret s 45,5 posto pogođenih šuteva, gotovo deset posto više od svojih domaćina (35,7 posto). Njih je s 21 poenom (učinak sezone) i pet asistencija predvodio Luke Ridnour, a 15 poena i pet skokova upisao je Andrej Kiriljenko. Valja istaknuti da zbog bolesti supruge uz svoju momčad nije bio trener Minnesote Rick Adelman.

Bucksi kod novog fenjeraša Zapada prekinuli 26 godina dugu tradiciju

Gotovo punih 26 godina Phoenix Sunsi (13-28) nisu u svojoj dvorani izgubili utakmicu od Milwaukee Bucksa (20-18), no serija je u četvrtak prekinuta. Prvi put nakon 21. veljače 1987. godine Bucksi su se osladili u Arizoni, a do te pobjede odveo ih je trener Jim Boylan u svojoj tek šestoj utakmici nakon što je klupu preuzeo od Scotta Skilesa.

U dvoboju u kojem su se obje momčadi mučile sa šutom viđeno je nekoliko preokreta. Milwaukee je dominirao u prvih 18 minuta i došao do prednosti od 43:31. Tada su se probudili Sunsi i odličnom igrom do poluvremena preuzeli vodstvo (56:53). Postigli su i prvih sedam poena u trećoj četvrtini i došli do deset poena prednosti. Na ulasku u posljednju četvrtinu Michael Beasley je pogodio tricu za vodstvo Sunsa 78:70, ali serija Bucksa 10:2 vratila je stvari na početak. U posljednje tri minute ušlo se s rezultatom 86:86, a utakmicu je odlučila serija Bucksa od osam uzastopnih poena. Tricom Mikea Dunleavyja Milwaukee je 57 sekundi prije kraja došao na 94:86, a unatoč silnom trudu Jareda Dudleya (šest poena u posljednjoj minuti) nadama Sunsa došao je kraj.

26 godina frustracija

U posljednjim godinama treneri Milwaukeeja redovito su igračima pričali o nizu poraza u Phoenixu, no novi trener je odlučio promijeniti pristup. "Nikad nije upalilo pa sam pokušao drukčijom taktikom. Prije utakmice nismo uopće razgovarali o tome, iako su igrači niza od 24 uzastopna poraza bili itekako svjesni. Nakon što smo u posljednja 24 gostovanja isključivo gomilali frustracije, sada smo ih se napokon uspjeli osloboditi", poručio je nakon utakmice presretni Boylan.

Momčadi iz Arizone ovo je drugi uzastopni i 13. poraz u posljednjih 15 utakmica. Buđenje New Orleans Hornetsa (13-26) gurnulo je Sunse na posljednje mjesto Zapadne konferencije, mjesto na kojem nisu navikli biti. "Teško je. Sunsi sada imaju drukčije igrače nego prije i igraju drukčije nego prije. Ranije smo imali četvoricu igrača koji su razvlačili protivničku obranu i jednoga na postu, ali sada to nemamo. Prije smo igrali brzo, mnogo smo trčali i dolazili do laganih poena, ali to više ne činimo, izjavio je Goran Dragić.

Slovenac za sada ne pronalazi formu koja ga je prošle sezone krasila u Houstonu, a na ovoj utakmici je upisao samo deset poena i četiri asistencije. Slično je i s Marcinom Gortatom (sedam poena, pet skokova), a najbolji igrači Sunsa u novom posrtaju bili su Shannon Brown s 20 poena i pet skokova te Luis Scola sa 16 poena i osam skokova. Kod Bucksa je odličan bio Larry Sanders s 19 poena i 15 skokova, Monta Ellis je zabio 24 poena uz šest asistencija, a po 16 poena su pridodali Brandon Jennings i Mike Dunleavy.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • bonkas18.01.2013. u 16:29
    ovaj Roy kao da vuce neku zli kob za sobom, kud krene tu trava vise ne raste
    bonkas
  • Obrisan korisnik18.01.2013. u 15:15
    Kobe zidov,kad je odlucio dodat nit howard nit gasol nisu uhvatili prvih par lopti..fintira sut i doda..a howard vec okrenut prema kosu i ceka skok..strava..fali tu puno kemije Konacnoo se Shump vratio,vidi se odma pomak u obrambenom djelu igre u ovih 15-tak minuta sta je igrao..samo neka tako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • gerrard18.01.2013. u 14:55
    slažem se,al sad baš da se jučer nije trošio u obrani, pa ubio je kobea..ipak se vidi da kobeu fali brzine..i da, ja mislim da bi on mogo uvijek tako igrat, samo ako je potrebno..a naravno da je protiv lakersa(kobea) uvijek inspiriran
    gerrard
  • Obrisan korisnik18.01.2013. u 13:11
    Ne zaboravi Mela i Paula. Možda se varam, ali moje je mišljenje da će MVP titula otići onome čija momčad na kraju bude imala najbolji omjer u ligi. A kad bi gledali objektivno Lebron je ipak klasu iznad ostatka jer je elitni igrač u svakom segmentu igre dok ostali imaju svojih slabosti.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2013. u 12:57
    the king :)
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies