Košarka

Video: Pobjednički niz Thundera zaustavljen u Denveru, Lakersi u Torontu nastavili s porazima

Igor Šestak • ponedjeljak, 21.01.2013.
Video: Pobjednički niz Thundera zaustavljen u Denveru, Lakersi u Torontu nastavili s porazima
Foto: EPA

Žilavi Denver Nuggetsi uspjeli su u nedjelju zaustaviti Oklahoma City Thunder. Imali su u četvrtoj četvrtini lijepu prednost, ali do pobjede su u konačnici došli nakon produžetka. Iznenađujuće dobro tu je utakmicu odigrao Corey Brewer, a Thunderu za pobjedu nisu bila dovoljna ni 73 poena tandema Durant - Westbrook. Lakersi su u Torontu doživjeli novi, peti uzastopni gostujući poraz, a odgovornost je na sebe preuzeo Kobe Bryant. Celticsi su postali mušterija Pistonsa, a dobro raspoloženje vratilo se u svlačionicu Mavericksa koji su slavili u Orlandu.

Nuggetsi prosuli veliku prednost pa se iskupili u produžetku

Momčad Oklahoma City Thundera (32-9) doputovala je u Denver s nizom od šest pobjeda, ali Nuggetsi (25-18) nisu bili gostoljubivi domaćini. Nakon produžetka su slavili sa 121:118 i nanijeli svojim suparnicima deveti poraz sezone koji ih je po učinku posve izjednačio s Los Angeles Clippersima na prvom mjestu Zapadne konferencije. Igračima Denvera ovo je bila sedma pobjeda u posljednjih deset utakmica i trenutno su sedma momčad u poretku Zapada.

Sama utakmica bila je vrlo izjednačena, a o tome svjedoči podatak da je najveća prednost jedne momčadi iznosila 11 poena. Do nje su došli domaćini sedam minuta prije kraja regularnog dijela utakmice. Sve do tada bilo je gotovo nemoguće razdvojiti ove momčadi, a razlika na krajevima prvih triju četvrtina nijednom nije bila veća od dva poena. S manje od šest minuta do kraja Thunder je gubio sa 101:90, a samo tri minute prije isteka vremena na semaforu je stajalo 107:96. Odličnu 10:0 seriju gostiju pokrenuo je tada Westbrook s četiri poena, a kormilo su od njega preuzeli Durant i Martin te svojim tricama postavili 107:106. Gallinari je 44 sekunde prije kraja ubacio slobodna bacanja za 109:106, a u idućem napadu Westbrook je zabio tricu za produžetak.

George Karl, trener Denvera: "Ovo je bila najbolja košarkaška utakmica koju sam vidio ove godine. Obje su momčadi silno željele pobjedu i obje su odigrale jako dobro. Mi smo prebrodili neke teške trenutke, a ako smo uspjeli dobiti utakmicu uz protivnikovih 50 slobodnih bacanja očito smo mnogo toga napravili dobro."

"Inače nemaju mnogo akcija za njega, ali on jednostavno nađe način kako ostati slobodan. Pogađao je trice i činilo se kao da je upravo on bio kod lopte svaki put kad smo činili manje pogreške", izjavio je Scott Brooks o nastupu Coreya Brewera. Trener Thundera vodio je svoju momčad u ovoj utakmici iako mu je samo dan ranije preminula majka Lee Brooks.

Nakon prve polovice produžetka rezultat je bio 115:115. U idućih minutu i pol samo je Durant uspio zabiti jedno slobodno bacanje za minimalno vodstvo Oklahoma Cityja, a onda je 46 sekundi prije kraja Faried položio za 117:116. Nakon serije upropaštenih napada s istim se rezultatom ušlo u posljednjih deset sekundi, a onda je uslijedio festival slobodnih bacanja. Za domaće je precizan bio Miller, za goste Durant a četiri i pol sekunde prije kraja Chandler je postavio 121:118. Obećavajuću tricu opalio je Durant, ali ona Thunderu nije donijela drugi produžetak.

U konačnici Denver je bio za nijansu bolji u svim segmentima igre. Nuggetsi su iz igre pogodili 48,4 posto šuteva, a vrlo dobrih 8/18 gađali su trice koje im inače nisu jača strana. Šut gostiju ostao je na 46,1 posto (trica 8/24), a domaćini su bili bolji i u skokovima (50-39) i u asistencijama (26-22). I jedni i drugi izgubili su po 24 lopte.

Sedam igrača Denvera završilo je utakmicu s dvoznamenkastim brojem poena, a malo iznenađenje je učinak od 26 poena (iz igre 9/17, trice 3/6) i šest skokova Brewera. Gallinari je zabio 18 poena, a s double-double učinkom istaknuli su se Faried (16 poena i 10 skokova) i Koufos (deset poena, 11 skokova). Kod Thundera 37 poena je postigao Durant (osam asistencija, sedam skokova, pet izgubljenih lopti), a 36 Westbrook (devet asistencija, osam skokova, sedam izgubljenih lopti), no do tih su brojki došli ponajprije zahvaljujući slobodnim bacanjima. Durant je iz igre šutirao 7/20, a slobodna bacanja 20/21, dok je Westbrook iz igre imao 10/26, a s linije slobodnih bacanja 15/17. Martin je utakmicu završio s 18, a Ibaka sa 16 poena.

Howard isključen, Bryant umoran, Lakersi opet poraženi

Nakon domaćeg poraza od Miamija Los Angeles Lakersi (17-23) su se uputili na gostujuću turneju. Prva postaja bio im je Toronto i momčad Raptorsa (15-26), koja je Lakerse dočekala u negativnom nizu od četiri poraza. Činilo se kanadsko gostovanje kao idealna prilika Lakersima da se vrate pobjedničkim navikama, no domaćini nisu tako mislili. Dominirali su u najvećem dijelu utakmice i na kraju slavili sa 108:103.

Odličan ulazak u utakmicu odveo je Raptorse do vodstva 23:7 u devetoj minuti utakmice. Lakersi su se ipak sabrali i prvu četvrtinu završili u minusu od devet poena, a dobra završnica prvog poluvremena približila ih je na samo dva poena zaostatka (51:49). Ipak, drugu četvrtinu obilježilo je isključenje nervoznog Howarda koji je zaradio dvije tehničke pogreške (drugu nakon sukoba s Alanom Andersonom).

"Moram odmoriti noge, umorne su. Zbog toga su mi šutevi kratki. Ovaj poraz je moja krivica, preuzimam odgovornost za njega. Imao sam mnogo laganih šuteva koje sam trebao pogoditi - a nisam", izjavio je nakon utakmice Kobe Bryant.

Domaćini su i drugo poluvrijeme bolje otvorili i postupno gradili svoju prednost. Serija 9:0 krajem treće četvrtine odvela ih je na plus 14, a put ka pobjedi nastavili su uspješno krčiti početkom četvrtog perioda kada su gostima pobjegli na 19 poena prednosti (95:76). Lakersi su se tada trgnuli i napravili seriju 21:8 kojom su minutu i pol prije kraja došli na minus šest, ali pobjedu Raptorsa ipak nisu ugrozili.

Bio je to osmi poraz Lakersa u posljednjih deset utakmica i peti zaredom na gostovanjima, a iduće utakmice igraju u Chicagu i Memphisu. Već po običaju u poenima ih je predvodio Bryant, ali nije to bila njegova večer. Zabio je 26 poena, ali iz igre šutirao 10/32 i izgubio čak šest lopti. Raspoložen je bio Gasol s 25 poena i pet skokova, Nash je upisao 16 poena i devet asistencija, a Clark 14 poena i isto toliko skokova. Junak Raptorsa bio je Calderon s 22 poena i devet asistencija, odlične su partije pružili Fields (18 poena, deset skokova) i Ed Davis (18 poena, osam skokova), a Anderson je za 28 minuta zabio 14 poena uz osam skokova.

Celticsi silno naljutili Riversa, Mavsi dobili petu od šest

U posljednje vrijeme sve bolji Detroit Pistonsi (15-25) u nedjelju su u svojoj dvorani sa 103:88 nadigrali Boston Celticse (20-20) i upisali šestu pobjedu u posljednjih deset utakmica. Celticsi su Pistonsima postali prave mušterije jer su protiv tog protivnika upisali četiri uzastopna poraza, sva četiri s dvoznamenkastom razlikom poena, a ove će sezone odigrati još jedan susret.

Rivers: "Imamo pogrešan pristup"

Nakon što je njegova momčad doživjela treći uzastopni poraz i došla na omjer od 20 pobjeda i isto toliko poraza Doc Rivers je bio prilično oštar prema svojim igračima: "Mislim da nismo dovoljno posvećeni da bismo se mogli smatrati dobrom košarkaškom momčadi. Ova momčad do svega želi doći na jednostavan način. uvijek traži najlakši izlaz iz svake situacije i želi lagano pobjeđivati, a da biste lagano pobjeđivali morate teško i naporno raditi. Imamo pogrešan pristup. Moram pronaći pravu kombinaciju i prave momke ili će neki morati napustiti našu svlačionicu."

Pistonsi su već u prvoj četvrtini došli do vodstva od 12 poena, a nakon dvije minute igre u drugoj dionici rezultat je bio 36:18. Celticsi ipak nisu pali bez ispaljenog metka. Do poluvremena su se vratili u igru, a u trećoj četvrtini došli na samo poen zaostatka (55:54). Tricama Knighta i Princea Pistonsi su pokrenuli seriju 15:4 i vratili se na dvoznamenkastu prednost. U posljednjih 12 minuta ušli su s deset poena prednosti, četiri minute kasnije bilo je 89:73 i dvojbi oko pobjednika više nije bilo.

Šest igrača Detroita upisalo je dvoznamenkasti broj poena, a svi u rasponu od 13 do 16. Iako je ušao s klupe i igrao samo 20 minuta, najefikasniji je bio Drummond sa 16 poena i sedam skokova. Po 15 poena postigli su Monroe (11 skokova), Knight i Bynum, Prince je završio na 14, a Singler na 13 poena uz osam skokova. Pistonsi su utakmicu završili na 46,2 posto realizacije (trica vrlo dobrih 9/19), dok su Celticsi ovaj put ostali ispod 40 posto. Lošu šutersku večer imao je Rondo (iz igre 4/16, osam poena), ali je upisao devet skokova i čak 15 asistencija. Rezerviran je bio Pierce (deset poena, osam skokova), a napadački su se sa 16 poena istaknuli tek Garnett i Lee.

Dallas Mavericksi (18-24) gostovali su na Floridi kod Orlando Magica (14-26) i upisali pobjedu rezultatom 111:105. Domaćini su puno bolje otvorili susret i došli do vodstva od 18:4, ali Mavsi su taj zaostatak brzo nadoknadili pa i sami došli do značajnog vodstva. Na poluvremenu su imali plus devet, na ulasku u zadnju četvrtinu plus deset, a sedam minuta prije kraja najviših plus 13 (85:98).

Nowitzki se nada doigravanju

Mavsi su od posljednjih šest utakmica dobili pet i izgubili samo od Thundera u produžetku. Kako kaže Dirk Nowitzki pobjede su u njihovu svlačionicu vratile dobro raspoloženje: "Pobjeđivanje liječi. Dok smo bili u gubitničkom nizu atmosfera baš nije bila dobra. I treneri i igrači su bili na rubu, ali sve je mnogo zabavnije kada pobjeđujete.Iza nas je jako dobar tjedan i mislim da smo sada samo tri utakmice udaljeni od osmog mjesta."

Dozvolili su si tada opuštanje i to ih je umalo stajalo pobjede. Do isteka vremena ostala je samo 51 sekunda kada je Vučević doveo Orlando na zaostatak od samo dva poena (102:104), no u idućem napadu Dallasa Carter je u kutu terena pronašao Collisona čiji je šut za tri poena pronašao cilj i osigurao pobjedu gostujućoj momčadi. Magic je još zaprijetio tricom Reddicka, ali mirni su sa slobodnih bacanja bili Nowitzki i Mayo.

U ovoj utakmici obje su momčadi iz igre pogodile minimalno 50 posto svojih šuteva iz igre, a vrlo izjednačene bile su i u ostalim segmentima. Značajnija razlika bila je tek u izgubljenim loptama (Dallas osam, Orlando 14). Čak je sedam igrača gostujuće momčadi upisao dvoznamenkasti broj poena. Marion je s 20 poena i deset skokova jedini upisao double-double, po 15 poena su ubacili Carter i Mayo, a Brand jedan poen manje. Raspoloženi su još bili i Kaman (13 poena, osam skokova), Nowitzki (12 poena, sedam skokova) te Collison (11 poena, devet asistencija). Kod Magica najviše su se istaknuli Glen Davis s 24 poena, šest skokova i šest asistencija, Nelson s 20 poena, šest skokova i pet asistencija te Vučević s 14 poena i 11 skokova.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 17:56
    ovaj Durant u 2 utakmice 42 slobodna bacanja,ne smijes ga krivo pogledat odma faul,prestrasno..on i westbrook sinoc vise slobodnih nek cijela ekipa denvera,znam ja da je oklahoma ekipa buducnosti predvođena KD-om..al nek bar malo ujednaceniji bude kriterij sudaca,ovo je previse.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 17:07
    ajde ti frajeru budi prvi strijelac hrvatske a2 lige kad je to tako lako, ispucaj 40 suteva po tekmi ako hoces. Kobe je vecinu utakmica sam dobio, smije ih izgubit kolko hoce i njegova velicina nece bit umanjena
    Obrisan korisnik
  • maxi21.01.2013. u 14:14
    a i pri kraju tamo negdje oko rezultata 107-100 za denver faried uhvati skok ibaka ga gurne i ovaj padne vani i sude loptu za oklahomu i naravno trica duranta i potpuni povratak oklahome u igru...da se razumijemo denver je bio bolji vecinu utakmice i oklahomu su drzali samo slobodna bacanja duranta... [više na forumu]
    maxi
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 13:55
    Jao se lakersima,danas igraju u gostima protiv bullsa,nakon toga idu u memphis,pa onda doma jazz i thunder.. nebi se iznenadio da izgube sve 4,al mi nije jasno ako vidiš da te ne ide,zašto ideš ispucati 32 lopte e!I suđenje na tekmi oklahome i denvera,westbrook šuta tricu,corey mu ide u blok,niti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • balaspo21.01.2013. u 13:35
    lako je bit prvi strijelac lige kad od svoje ekipe radis cirkus. gasol 15 lopti za 25 poena a bryant za isto poena 32 lopte. sramotan lik, umisto da jos vise koristu gasola i howarda on neda loptu nikome
    balaspo

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies