Košarka

Video: Hardenov učinak karijere za pobjedu protiv bivšeg kluba, Pacersi pregazili Knickse

Igor Šestak • četvrtak, 21.02.2013.
Video: Hardenov učinak karijere za pobjedu protiv bivšeg kluba, Pacersi pregazili Knickse
Foto: EPA

Uzbudljivih 11 utakmica odigrano je u srijedu na NBA parketima. Lakersi su se pobjedom nad Celticsima oprostili od svog dugogodišnjeg vlasnika Jerryja Bussa, aktualni prvaci su velikim preokretom došli do pobjede u Atlanti, a Knicksi su teško stradali u Indianapolisu. Ipak, najviše će se pričati o fantastičnoj košarkaškoj predstavi viđenoj u Houstonu samo tri dana nakon All-Star spektakla.

Čudesna košarkaška večer u Houstonu

Nevjerojatnu utakmicu punu preokreta i zanimljivosti odigrali su u Houstonu domaći Rocketsi (30-26) i Oklahoma City Thunder (39-15). Jedan triple-double, dva učinka karijere i veliki preokret mogli su vidjeti domaći navijači, a na njihovu sreću, svjedočili su i velikoj pobjedi svoje momčadi rezultatom 122:119.

Pravi show počeo je još dvadesetak minute prije početka utakmice kada su Rocketsi objavili dvije razmjene igrača. U Sacramento su za Thomasa Robinsona, Tylera Honeycutta i Francisca Garciju preselili Cole Aldrich, Toney Douglas i Patrick Patterson, a u zamjenu za izbor na Draftu u Phoenix je otputovao Marcus Morris te se tamo pridružio svom bratu blizancu Markieffu. Preostali Rocketsi oprostili su se od bivših suigrača i istrčali na parket Toyota Centra.

Jeremy Lin, košarkaš Houston Rocketsa: "Ako nakon ovoga Harden ne bude u užem izboru za MVP nagradu, ne znam što bi više čovjek trebao učiniti. Apsolutno svaki ključni napad on je uspješno završio, a jednako je zaslužan i za većinu mojih koševa jer mi ih je upravo on omogućio."

Scott Brooks, trener Oklahoma City Thundera: "Ne možemo dobiti utakmicu ako nam protivnik u tri četvrtine zabije više od 30 poena. Kao momčad smo dozvolili previše poena i to nije bila naša prava igra. Moramo se sabrati i u idućim utakmicama pokazati obrambenu igrom kojom smo se do sada ponosili."

Prvu četvrtinu dobili su Rocketsi s 36:29, no u drugoj su malo posustali pa su gosti preuzeli vodstvo i na poluvrijeme otišli s pet poena viška. Treća četvrtina okončana je izjednačenim rezultatom 30:30, a pravi spektakl dogodio se u četvrtoj. Uzastopnim tricama Kevina Martina i Thaboa Sefoloshe Thunder je sedam minuta prije kraja došao do velikog vodstva 107:93 i činilo se kako je zacementirao pobjedu.

No, serija 13:2 vratila je Rocketse u igru, a nakon slobodnih bacanja Russella Westbrooka za 111:106 vodstvo OKC-a, domaću su publiku na noge podigli James Harden i Jeremy Lin te s deset uzastopnih poena preokrenuli rezultat. U posljednju minutu ušlo se sa 116:113 za Houston, a pobjedu mu je donio Lin tricom 50 sekundi prije kraja. Westbrookova trica vratila je nadu gostima, no Kevin Durant promašio je šut za izjednačenje

Rocketsi su tako na krilima sjajnog tandema upisali svoju petu uzastopnu domaću pobjedu. Harden je protiv svog bivšeg kluba ostvario učinak karijere od nevjerojatnih 46 poena (iz igre 14/19, trica 7/8), osam skokova i šest asistencija, dok je Lin utakmicu završio na 29 poena (iz igre 12/22, trica 3/5), osam asistencija i šest skokova. Kod gostiju, do učinka karijere došao je Sefolosha ubacivši 28 poena (iz igre 11/16). Isto toliko zabio je i Westbrook uz deset skokova i osam asistencija, a svoj drugi triple-double u karijeri ostvario je Durant. Šuterski nije imao svoj dan (iz igre 4/13), no uz 16 poena upisao je 12 skokova i 11 asistencija.

Na oproštaju od Jerryja Bussa Lakersi uvjerljivo svladali Celticse

Vrlo emotivno bilo je pak u Staples Centru u Los Angelesu, gdje su domaći Lakersi (26-29) igrali prvu utakmicu nakon smrti njihovog dugogodišnjeg vlasnika Jerryja Bussa. Prigodno, u goste su im stigli njihovi veliki rivali Boston Celticsi (28-26), a Lakersi su odigrali dobru utakmicu i slavili sa 113:99.

Lakersi su prvu četvrtinu dobili s 36:27, tu su prednost uspjeli sačuvati do poluvremena, a prema pobjedi ih je gurnula serija 13:3 na početku drugog poluvremena. U posljednjih 12 minuta ušli su s 14 poena viška, a do najvećih plus 22 stigli su tri i pol minute kasnije pa mirno priveli utakmicu kraju. Napad domaćina bio je vrlo svestran pa je od devet igrača koji su igrali njih čak sedam došlo do dvoznamenkastog broja poena. Na odličan smo se način oprostili od odličnog čovjeka, prokomentirao je nakon utakmice Mike D'Antoni, trener Lakersa.

Inspiriran je konačno bio Dwight Howard. Iz igre je šutirao 10/13 i utakmicu završio s 24 poena i 12 skokova. Sjajan je još jednom ove sezone bio i Earl Clark s 14 poena i 16 skokova, dok je Kobe Bryant bio pomalo rezerviran sa 16 poena (iz igre 5/15) i sedam asistencija. Antawn Jamison zabio je 15 poena, Steve Nash 14 uz sedam asistencija, a 12 je dodao Metta World Peace. kod gostiju se istaknuo Paul Pierce s 26 poena (iz igre 9/17), pet asistencija i četiri skoka, a vrlo dobar je bio i Courtney Lee s 20 poena.

Knicksi razbijeni u Indianapolisu, prvaci preokretom do slavlja u Atlanti

Pravi debakl doživjeli su u Indianapolisu New York Knicksi (32-19). Domaći Pacersi (33-21) razbili su ih sa 125:91 i opasno se približili preuzimanju drugog mjesta Istočne konferencije. Bila je to rekordna večer Pacersa koji su iz igre pogodili 53,2 posto svojih šuteva, trice gađali 11/24 i nadskakali Knickse s 54-39. Pobjeda s 34 poena prednosti najveća im je ove sezone, na putu do nje imali su prednost od čak 39 poena, a postignuta 44 poena u drugoj četvrtini i 74 poena u prvom poluvremenu također su im najbolja ostvarenja ove sezone.

Do pobjede ih je s 27 poena i osam skokova vodio Paul George (iz igre 11/19), 18 poena i devet skokova imao je David West, a 14 poena i pet skokova Lance Stephenson. Čak se 12 igrača Pacersa upisalo u strijelce, a s obzirom na razvoj događaja mogli su si priuštiti i 21 izgubljenu loptu. "Odlično je što smo nakon stanke odmah igrali protiv momčadi koja je iznad nas. Želimo osvojiti drugu poziciju uoči doigravanja pa čak pokušati napasti i Miamijevu prvu. Svaka pobjeda podiže samopouzdanje, a posebno ovakva protiv odlične momčadi Knicksa", izjavio je trener Pacersa Frank Vogel.

Knicksima pak ništa nije polazilo za rukom i bili su daleko od odlične momčadi. Rezultatski su se držali do početka druge četvrtine kada je Steve Novak pogodio tricu za 30:21. Nakon toga su potonuli i samo tri minute kasnije zaostajali su 20 poena. Na poluvremenu su bili u minusu 30 poena, a minutu prije kraja treće četvrtine na najvećih minus 39. Novakova trica bila im je jedina iz 15 pokušaja u prvom dijelu, a u cijeloj utakmici pogodili su tek pet iz 28 pokušaja. Šut iz igre ostao im je na 33,7 posto, a jedini donekle raspoloženi igrač bio je Tyson Chandler s 19 poena i 11 skokova. Carmelo Anthony zabio je 15, ali uz loših 7/21 iz igre i 1/6 za tricu. Raymond Felton je iz igre šutirao 5/13, J.R. Smith i Iman Shumpert 1/7, a Amare Stoudemire 1/5.

Atlanta Hawksi (29-23) bili su na odličnom putu da prekinu pobjedničku seriju aktualnih prvaka, no LeBron James i društvo imali su drukčije planove. Miami Heat (37-14) gubio je sa 73:63 na ulasku u posljednju četvrtinu, a onda posljednji period dobio s čak 40:17 i na kraju upisao prilično uvjerljivu pobjedu, svoju osmu zaredom. James je u posljednjih 12 minuta zabio samo četiri poena, ali je čak osam puta asistirao. Trpali su zato Ray Allen (13) i Shane Battier (11), a barem jednako dobra bila je Miamijeva obrana za koju Hawksi u završnici nisu imali odgovora.

Igrači Atlante iz igre su pogodili 50 posto šuteva, nadskakali su Heat s 42-33, podijelili 28 asistencija, imali sjajnog Ala Horforda (27 poena, devet skokova), no sve im to na kraju nije bilo dovoljno. Allen je utakmicu završio s 15, a Battier (trica 5/8) sa 17 postignutih poena. Wade je ubacio 20, a najefikasniji igrač prvaka ponovno je bio James s 24 poena, 11 asistencija, šest skokova i četiri ukradene lopte. Upravo su izgubljene lopte bile glavni problem Hawksa. Prikupili su čak 21, dok su gosti imali deset manje.

Drugi put u dva dana Brooklyn Netsi (33-22) su upisali pobjedu nad Milwaukee Bucksima (26-27). Nakon 113:111 na svom parketu u utorak, u srijedu su u Milwaukeeju slavili s 97:94. Bila je to utakmica sa samo dvije izmjene u vodstvu. Bucksi su ga preuzeli nakon tri minute igre pa vodili sve do početka četvrte četvrtine, kada su sjajnom serijom do odlučujuće prednosti došli Netsi. Od 35. pa do 46. minute utakmice domaći su igrači uspjeli postići tek osam poena, dok su Netsi u tom periodu zabili 31 i došli do prednosti od 94:83. Bucksi su potom uzvratili s devet uzastopnih poena i došli do prilike za izjednačenje, no Monta Ellis je kod rezultata 97:94 promašio sva tri slobodna bacanja.

Netse je s 23 poena i osam asistencija predvodio Deron Williams, a budući da mu suigrači iz početne petorke nisu bili posebno raspoloženi, uskočiti su morali igrači s klupe. C.J. Watson je iz igre šutirao 7/11 i utakmicu završio sa 17 poena i šest skokova, a po 12 poena i skokova zabilježio je Andray Blatche. U redovima Bucksa veliku je večer imao Brandon Jennings. Iz igre je šutirao 12/18 i postigao 31 poen i dodao 11 asistencija, a još su se istaknuli Larry Sanders s 12 poena i 13 skokova te Ersan Ilyasova s 12 poena i 12 skokova.

Novi bljesak Andersona, Irving zatrpao koš Hornetsa

Petu uzastopnu pobjedu uknjižili su Memphis Grizzliesi (35-18). Na gostovanju kod Toronto Raptorsa (22-33) slavili su s 88:82, a najviše im je problema stvorio bivši igrač Cibone Alan Anderson. I jedni i drugi mučili su se sa šutom u najvećem dijelu utakmice, a Grizzliesi su bili ti koji su vodili u najvećem dijelu utakmice. Deset minuta prije kraja susreta imali su 70:60, no onda je na scenu stupio Anderson i u seriju Raptorsa 17:7 ugradio čak 15 svojih poena. Pritom je pogodio četiri trice iz četiri pokušaja. Domaćini su tako došli do izjednačenja, no vodstvo nisu uspjeli preuzeti. Gosti su odgovorili serijom od šest uzastopnih poena i tricom Conleya došli na 83:77 dvije minute prije kraja, na što Kanađani nisu imali odgovor.

Anderson je utakmicu završio s 19 poena i bio je prvi strijelac Toronta. Igrao je samo 19 minuta, a iz igre je šutirao 6/7. 16 poena zabio je Amir Johnson, a 13 poena i devet skokova ubilježio Rudy Gay u svojoj prvoj utakmici protiv bivšeg kluba. Memphis je do pobjede sa 17 poena i 18 skokova vodio Zach Randolph, dok je Conley utakmicu završio sa 17 poena, šest skokova i isto toliko asistencija. Valja istaknuti da su i jedni i drugi utakmicu završili na 36 posto ubačaja iz igre, a da su ključ pobjede Grizzliesa bili napadački skokovi. Imali su ih čak 20, a Raptorsi 11.

Alley-oop zakucavanjem Andreja Kiriljenka Minnesota Timberwolvesi (20-31) su nakon samo šest sekundi igre poveli protiv Philadelphia 76ersa (22-30), a to vodstvo nisu ispustili sve do kraja utakmice i konačnih 94:87. Sixersi nisu uspjeli skakački parirati Wolvesima (41-29), a uništio ih je Nikola Peković s 27 poena i 18 skokova. Vrlo dobar je bio i Derrick Williams sa 17 poena i osam skokova, a Kiriljenko je upisao 15 poena, pet skokova i pet asistencija. Najbolji u momčadi Philadelphije bili su Evan Turner sa 17 poena i šest skokova te Jrue Holiday sa 16 poena i pet asistencija.

Sjajnom igrom u prvoj i posljednjoj četvrtini do pobjede nad Orlando Magicom (15-39) došli su Dallas Mavericksi (24-29). U prvih 12 minuta gostima su utrpali čak 42 poena (iz igre 16/25), no tu razinu nisu uspjeli zadržati pa su dvije minute prije kraja treće dionice gubili sa 79:73. U posljednjoj su četvrtini ponovno zaigrali bolje, a pobjedu osigurali serijom 15:0 u završnih pet minuta. Šest Mavericksa je utakmicu završilo s dvoznamenkastim brojem poena, a najefikasniji su sa 17 poena bili Shawn Marion (osam skokova) i Elton Brand (pet skokova). 14 poena i osam asistencija imao je Vince Carter, a 12 poena i devet skokova Dirk Nowitzki. Magic su predvodili Aaron Afflalo s 21 poenom, sedam asistencija i pet skokova Maurice Harkless s 20 poena i osam skokova te Nikola Vučević sa 16 poena i 13 skokova.

Još jednu briljantnu večer imao je Kyrie Irving. Čak 20 od svojih 35 poena (šut iz igre 13/22) zabio je u četvrtoj četvrtini i odveo svoje Cleveland Cavalierse (17-37) do 105:100 domaće pobjede protiv New Orleans Hornetsa (19-36). Upisao je još sedam asistencija i pet skokova, a drugi strijelac Cavsa bio je Dion Waiters sa 16 poena. Gosti su imali šest igrača s dvoznamenkastim brojem poena, a svi su bili u rasponu od 11 do 17 poena. Najefikasniji je bio Brian Roberts sa 17 poena, a 15 je zabio Robin Lopez.

Gostujućom pobjedom osladili su se Detroit Pistonsi (22-34). U izjednačenoj utakmici rezultatom 105:99 nadigrali su Charlotte Bobcatse (13-41), ponajprije zahvaljujući vrlo dobroj šuterskoj večeri (49,4 posto iz igre, trica 8/17). Najefikasniji igrač Pistonsa bio je Brandon Knight s 21 poenom i pet asistencija, ali je zbog problema s koljenom svoj nastup morao okončati prije završetka utakmice. Odličan je bio i Greg Monroe s 19 poena (deset u četvrtoj četvrtini), sedam skokova i sedam asistencija, a 17 poena dodao je Jose Calderon. Kod domaćina najbolji su bili razigravači, Kemba Walker zabio je 24 poena, a Ramon Sessions upisao 18 poena, osam asistencija i šest skokova.

Svoju seriju poraza konačno su prekinuli Golden State Warriorsi (31-23). Žrtvu su našli u najslabijoj momčadi Zapadne konferencije, Phoenix Sunsima (18-37) i svladali ih sa 108:98. Nakon početnog vodstva od 2:0 Sunsi do kraja utakmice nijednom nisu bili u prednosti, a njihov se zaostatak uglavnom kretao oko deset poena. Najbliže preokretu bili su u drugoj polovici treće četvrtine kada su došli na samo poen zaostatka, no na tome su i ostali. Samo se sedam igrača Golden Statea upisalo u strijelce, a posebno inspiriran bio je Klay Thompson s 28 poena (iz igre 10/18) i osam skokova. 21 poen zabio je Jarrett Jack, 20 poena uz 11 asistencija upisao Stephen Curry, a 19 poena i 11 skokova dodao David Lee. Najbolji Sunsi bili su Goran Dragić (20 poena, deset asistencija), Jermaine O'Neal (17 poena, 12 skokova) i Luis Scola (14 poena, deset skokova).

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBAVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 17:02
    king jamesu 4. MVP naslov ne može pobjeći, sjajna večer hardena.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 16:34
    Westbrooka nazvati indijancem...Čovjek je u svim statističkim pokazateljima bolji od hardena osim u koševima gdje zabija par koševa manje u prosjeku po tekmi s tim da i nije glavni strijelac momčadi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 15:50
    da lova,majstor nije htio bit igrac s klupe,sto i nije,nego je fransizni igrac sto i pokazuje,on je doktor kosarke za onog indijanca westbrooka i mislim da si presti cupa kosicu s glave sto je ostavio westbrooka a ne hardena.
    Obrisan korisnik
  • ziki21.02.2013. u 15:43
    Nisu se oni njega prelako odrekli nego je majstor bio lakom za lovom. Iako je odličan igrač odabrao je lovu i borbu za playoff umjesto 4-5 miliona manje i priliku za stvaranje povijesti...
    ziki
  • kpb2721.02.2013. u 11:43
    FEAR THE BEARD
    kpb27

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies