Košarka

Video: Lakersi obranili "osmicu" pobjedom nad Grizzliesima, Durant poravnao Thunder sa Spursima

Igor Šestak • subota, 06.04.2013.
Video: Lakersi obranili "osmicu" pobjedom nad Grizzliesima, Durant poravnao Thunder sa Spursima
Foto: EPA

Uzbudljiva je bila NBA noć s petka na subotu po hrvatskom vremenu. Odigrano je 12 utakmica, a čak u osam su pobjede odnijeli gosti. Jedna od uspješnih gostujućih momčadi bila je i ona Oklahoma City Thundera, koja se pobjedom u Indianapolisu izjednačila sa San Antonio Spursima na vrhu Zapadne konferencije. New York Knicksi su stigli do svoje 11. pobjede u nizu, a vrlo važnu pobjedu upisali su Los Angeles Lakersi i zadržali osmu poziciju Zapada pred Utah Jazzom i Dallas Mavericksima. Miami Heat je bez najboljih igrača svladao Charlotte Bobcatse, dok isto nije uspjelo Boston Celticsima. Pobjedama su se radovali i igrači Golden State Warriorsa, Houston Rocketsa i Chicago Bullsa.

Durant "poludio" u četvrtoj četvrtini i izjednačio Thunder sa Spursima

S obzirom na učinak u dosadašnjem dijelu sezone, utakmica večeri odigrana je u Indianapolisu, gdje su snage odmjerile drugoplasirane momčadi Istočne i Zapadne konferencije. U goste domaćim Pacersima (48-28) stigao je Oklahoma City Thunder (56-20) i odnio pobjedu s uvjerljivih 97:75. Samo 24 sata ranije Thunder je slavio protiv San Antonio Spursa (56-20), a s dvije uzastopne pobjede izjednačio se s društvom iz Teksasa u borbi za mjesto prvog nositelja Zapadne konferencije.

Raspored vodećih

Do kraja regularnog dijela sezone Thunder i Spursi imaju po šest utakmica (domaće utakmice označene su velikim slovima):

Oklahoma City Thunder: NEW YORK KNICKS, Utah Jazz, Golden State Warriors, Portland Trail Blazers, SACRAMENTO KINGS, MILWAUKEE BUCKS

San Antonio Spurs: ATLANTA HAWKS, Denver Nuggets, SACRAMENTO KINGS, Los Angeles Lakers, Golden State Warriors, MINNESOTA TIMBERWOLVES

Tri četvrtine trajala je izjednačena igra. Nijedna momčad u tom periodu nije imala prednost veću od osam poena, a u posljednjih 12 minuta gosti su donijeli prednost 72:67. Tada je na scenu stupio Kevin Durant i odveo svoju momčad do pobjede. Prvo je zabio šest uzastopnih poena u seriji 9:0, a nešto kasnije devet poena u seriji 13:2. Obrana Thundera bila je briljantna i Pacersi su u četvrtoj četvrtini iz igre šutirali 2/18.

Durant je općenito imao vrlo zanimljivu večer. U prvih 20 minuta iz igre je šutirao 1/4, a onda u preostalom vremenu 12/17. Nije ga zaustavila ni lakša ozljeda koju je zaradio u završnici prvog poluvremena. Utakmicu je okončao s 34 poena i devet skokova, a nakon nje ležerno je izjavio: "Na ulasku u posljednju četvrtinu imali smo pet poena prednosti pa sam se samo trudio odvesti nas do vrha."

Pobjedi je značajno doprinio i Russell Westbrook iako je ponovno potrošio dosta lopti (10/24 iz igre). Zabio je 24 poena i pridodao devet asistencija i sedam skokova. Do dvoznamenkastog broja poena došao je još jedino Serge Ibaka i upisao učinak od 12 poena i sedam skokova. U domaćoj momčadi raspoloženi su bili tek Roy Hibbert s 22 poena i osam skokova i David West sa 17 poena i pet skokova, dok su sasvim podbacili Paul George i George Hill. Zajedno su iz igre šutirali 7/23.

Anthony Bucksima zabio 41 poen, Knicksi na 11 uzastopnih pobjeda

Odlična treća četvrtina u kojoj su postigli čak 42 poena (iz igre 16/23) otvorila je New York Knicksima (49-26) put do 11. uzastopne pobjede. U svojoj su dvorani sa 101:83 svladali Milwaukee Buckse (36-39) i stigli vrlo blizu osiguranja druge pozicije Istočne konferencije. U "elementu" je ponovno bio Carmelo Anthony te je treću utakmicu zaredom otišao preko 40 poena. Za 37 minuta na parketu zabio je 41 poen (iz igre 17/28) i skupio čak 14 skokova, ali i pet izgubljenih lopti.

Anthony: "Vrijeme je da se krene"

Carmelo Anthony zabio je 50 poena Miami Heatu, 40 poena Atlanta Hawksima, a sada i 41 poen Milwaukee Bucksima. U povijesti Knicksa tako nešto je uspjelo jedino Bernardu Kingu davne sezone 1984./1985. Nakon utakmice Melo je ovako objasnio svoju sjajnu formu: "Pretpostavljam da razlog leži u travnju. Ušli smo u travanj, vrijeme je da se krene."

Nakon neefikasne prve četvrtine (19:19), Bucksi su u drugoj preuzeli kontrolu i na poluvremenu vodili s 45:36. Tri minute treće četvrtine održavali su tu prednost, a onda zapali u probleme. U posljednje dvije četvrtine iz igre su šutirali 14/39, dok su domaćini "zatrpavali" njihov koš. Serijom 25:2 Knicksi su zaostatak od devet poena pretvorili u vodstvo 73:59, a u tu su seriju ugradili čak šest trica. Ukupno su ih na utakmici pogodili 12 iz 36 pokušaja. Bucksi su do kraja tek priprijetili dolaskom na minus šest četiri i pol minute prije kraja, ali više od toga Knicksi im nisu dopustili.

Osim fantastičnog Anthonyja, briljirao je i J.R. Smith s 30 poena i deset skokova, dok su svi ostali igrači zajedno zabili 30 poena. Tyson Chandler istaknuo se s deset skokova. Goste su predvodili Brandon Jennings s 25 poena, J.J. Redick s 18 poena i Larry Sanders s 12 skokova.

Lakersi sa sedam igrača svladali Grizzliese, Jazz i dalje u pratnji

Vrlo bitnu utakmicu odigrali su u Staples Centru Los Angeles Lakersi (40-36) i Memphis Grizzliesi (51-25). Pobjeda je bila potrebna i jednima i drugima, Lakersima za očuvanje osme pozicije, a Grizzliesima za lov na treće mjesto Zapada. Nakon tijesne utakmice pune preokreta i napete završnice, pobjedu su s 86:84 odnijeli Lakersi.

Čak 12 puta momčadi su se izmijenile u vodstvu tijekom drugog poluvremena ove utakmice. Prvo su u vodstvu proveli Lakersi. Nakon 15 minuta igre imali su plus 13, a na odmor su odnijeli sedam poena viška. Grizzliesi su nastavak otvorili serijom 15:1 i preuzeli vodstvo, no Lakersi su završnicu treće četvrtine odigrali odlično i u posljednjih 12 minuta stigli s vodstvom 68:62. Grizzliesi su taj zaostatak brzo anulirali pa se do same završnice igralo sasvim izjednačeno. U posljednje dvije minute ušlo se s vodstvom gostiju 84:83, a onda je vrlo važan koš postigao Pau Gasol. Grizzliesi su promašili svoja posljednja četiri šuta, a konačnih 86:84 postavio je Dwight Howard iz slobodnog bacanja četiri sekunde prije kraja.

Mike D'Antoni koristio je samo sedam igrača, a zbog ozljeda nije mogao računati na Stevea Nasha i Metta World Peacea. Najefikasniji igrač Lakersa ponovno je bio Kobe Bryant s 24 poena, devet asistencija i pet skokova. Iz igre je šutirao 10/23, no nisu ga služile trice (0/5). Gasol je podsjetio na stare dane s 19 poena i devet skokova, a po 13 poena su postigli Antawn Jamison i Earl Clark. U momčadi Memphisa istaknuo se Mike Conley s 21 poenom i šest asistencija, ali i promašajima u završnici utakmice. 15 poena i sedam skokova upisao je Zach Randolph, a 14 poena i šest asistencija Jared Bayless.

Igrači Utah Jazza (40-37) više ne ovise sami o sebi, ali su domaćom pobjedom nad New Orleans Hornetsima (26-50) nastavili održavati nadu za plasman u doigravanje. Navijači u Salt Lake Cityju tri su četvrtine gledali mučenje svojih ljubimaca protiv druge najslabije momčadi Zapada. U posljednjih 12 minuta ušlo se s vodstvom domaćih 71:67, a početak četvrte četvrtine donio je prekretnicu. Serijom od osam uzastopnih poena Jazz se odvojio na plus 12 pa uspješno održavao svoju prednost. Minutu i pol prije kraja imao je najvećih 15 poena viška, a utakmicu je završio s 50,6 posto realizacije i čak 28 asistencija za 39 ubačaja iz igre.

Ljestvica Zapadne konferencije

1. Oklahoma City Thunder 56-20
2. San Antonio Spurs 56-20
3. Denver Nuggets 52-24
4. Los Angeles Clippers 50-26
5. Memphis Grizzlies 51-25
6. Golden State Warriors 44-32
7. Houston Rockets 43-33
8. Los Angeles Lakers 40-36
9. Utah Jazz 40-37
10. Dallas Mavericks 37-39

Najbolji pojedinci Jazza bili su Gordon Hayward, koji je 20 od svoja 23 poena postigao u drugom poluvremenu, te Paul Millsap s 20 poena (17 u prvom poluvremenu), deset skokova i sedam asistencija. Al Jefferson upisao je 14 poena i pet skokova, dok je Derrick Favors došao do double-double učinka s deset poena i isto toliko skokova. U redovima Hornetsa najbolji su bili Anthony Davis s 24 poena, 12 skokova i tri blokade te Greivis Vasquez s 21 poenom, devet asistencija i pet skokova.

Nada još tinja i kod Dallas Mavericksa (37-39), ali njihove su šanse za plasman u doigravanje svedene na teoriju. Porazi od Lakersa i Nuggetsa bili su teški udarci njihovim ambicijama, a rane su donekle uspjeli izliječiti na gostovanju kod Sacramento Kingsa. Mavsi su se na kraju prve četvrtine našli u zaostatku od devet poena, ali su ga nadoknadili s čak 41 postignutim poenom u drugom periodu. Tijekom cijelog drugog poluvremena imali su prednost, ona je rasla i do 15 poena, a na kraju su slavili sa 117:108. Najbolji kod Dallasa bio je Shawn Marion s 25 poena i 12 skokova, dok su dobru igru pružili i igrači s klupe, Brandan Wright (20 poena, šest skokova) i Darren Collison (18 poena, osam asistencija). Najbolji strijelac Kingsa bio je Isaiah Thomas s 29 poena.

Pobjede su upisali i klubovi koji pretendiraju na šesto mjesto Zapada. Njega za sada s jednom utakmicom prednosti drže Golden State Warriorsi (44-32) koji su u petak uz dosta muke svladali slabašne Phoenix Sunse (23-53). Mnogo problema stvarao im je Goran Dragić (32 poena), ali su ipak slavili sa 111:107. Za to su najzaslužniji Klay Thompson (25 poena), David Lee (22 poena, 14 skokova) i Stephen Curry (18 poena, 15 asistencija). Warriorse u stopu prate Houston Rocketsi (43-33), a svoju četvrtu uzastopnu pobjedu upisali su na gostovanju u Portlandu s uvjerljivih 116:98. Domaće Trail Blazerse (33-43) "srušili" su James Harden s 33 poena (iz igre 11/21), sedam skokova i šest asistencija te Jeremy Lin s 22 poena i osam asistencija.

Heat uspješan i bez glavnih igrača, Boston ne

Miami Heat (59-16) slavio je na gostovanju kod Charlotte Bobcatsa (18-58) rezultatom 89:79, iako na parketu nije bilo LeBrona Jamesa, Dwyanea Wadea i Raya Allena. Prvo poluvrijeme Heat je završio sa samo tri poena prednosti, ali je u trećoj četvrtini odigrao odličnu obranu i ograničio Bobcatse na samo osam poena i izgradio prednost koju je do kraja lako sačuvao. Odličnu tricašku (13/33) večer aktualnih prvaka obilježio je Mike Miller sa 7/11 za tri poena te utakmicu završio s 26 poena. Chris Bosh je ostvario učinak od 18 poena, osam skokova i šest asistencija, a 14 poena i pet skokova skupio je Rashard Lewis. Najbolji kod Bobcatsa bio je Michael Kidd-Gilchrist s 18 poena i 14 skokova.

Bez najvećih zvijezda nastupili su i Boston Celticsi (39-37), ali nisu bili tako uspješni. Bez Paula Piercea i Kevina Garnetta, uz od prije ozlijeđenog Rajona Ronda, izgubili su na svom parketu od Cleveland Cavaliersa (23-52) rezultatom 97:91. Cavsi su odlučujuću prednost stvorili na prijelazu iz treće u četvrtu četvrtinu i devet minuta prije kraja imali su 14 poena viška. Domaćini su u završnici pokušali režirati veliki preokret, ali su ostali kratkih rukava. Ovom pobjedom Cavaliersi su prekinuli niz od deset poraza, a do nje ih je učinkom karijere odveo Tristan Thompson s 29 poena (iz igre 10/17) i 17 skokova. Dobar je bio i Alonzo Gee sa 16 poena i deset skokova, dok je Bostonov najbolji igrač bio Jeff Green s 23 poena (iz igre 8/13) i devet skokova.

Sa samo sedam igrača u rotaciji Chicago Bullsi (42-33) su na domaćem parketu svladali Orlando Magic (19-58) rezultatom 87:86. Bila je to utakmica s čak 17 izjednačenja, a nijedna momčad nije imala dvoznamenkastu prednost. Tri minute i 50 sekundi prije kraja Nate Robinson (19 poena, pet asistencija) je zabio za vodstvo 87:78, ali Bullsi nakon toga nisu pronašli put do koša. Minutu i pol prije kraja Magic je stigao na poen zaostatka, ali u preostala dva napada nije uspio ni uputiti šut. U pobjedničkoj momčadi 19 poena je zabio i Luol Deng, dok su odličnu igru u dresu Magica pružili Beno Udrih s 27 poena (iz igre 10/17), sedam asistencija i pet skokova te Nikola Vučević sa 16 poena i 15 skokova.

Bullsi su ovom pobjedom došli na samo utakmicu zaostatka za četvrtoplasiranim Brooklyn Netsima (43-32), a u prilog im je išao i neočekivani domaći poraz Atlanta Hawksa (42-35) od Philadelphia 76ersa (31-44) rezultatom 101:90. Sixersi su u toj utakmici imali čak trojicu igrača s double-double učinkom - Evana Turnera (24 poena, 11 skokova), Spencera Hawesa (19 poena, 12 skokova) i Thaddeusa Younga (14 poena, 13 skokova). Među neraspoloženim Hawksima najbolji je bio Al Horford s 18 poena i deset skokova. Pobjedu su upisali i Toronto Raptorsi (29-47), rezultatom 95:93 na gostovanju kod Minnesota Timberwolvesa (28-47). Tragičar utakmice bio je Ricky Rubio zbog promašenog slobodnog bacanja za izjednačenje sekundu i pol prije isteka vremena, dok su junaci "Kanađana" bili Rudy Gay s 26 i DeMar DeRozan s 25 poena.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.04.2013. u 15:48
    Kakva borba lakersa i utaha za 8 poziciju,sljedeca utakmica lakersi protiv clippersa, utah protiv gsw!
    Obrisan korisnik
  • nido06.04.2013. u 13:46
    ...jer SPORTNET je najbolji sportski portal!!!
    nido
  • africa_2306.04.2013. u 10:22
    Svaka čast novinarima sportneta na uvijek iscrpnom izvještaju NBA-a svakog jutra
    africa_23

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies