Košarka

Video: Thunder stigao do 60. pobjede i osigurao prvo mjesto Zapada, Curry zadivio Popovicha

Igor Šestak • utorak, 16.04.2013.
Video: Thunder stigao do 60. pobjede i osigurao prvo mjesto Zapada, Curry zadivio Popovicha
Foto: EPA

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak je pogodio bombaški napad na bostonskom maratonu, no utakmice NBA lige odigrane su prema rasporedu. Uz dodatne mjere sigurnosti odigrano ih je 11. Dok su na Istoku igrane prilično nevažne utakmice u kojima su najbolje momčadi čuvale svoje igrače za doigravanje, na Zapadu nije nedostajalo akcije. Zvijezde večeri bili su igrači Oklahoma City Thundera koji su pobjedom nad Sacramento Kingsima osigurali prvo mjesto Zapadne konferencije. Spursi su poraženi od Warriorsa, koji su zahvaljujući porazu Rocketsa u Phoenixu stigli na korak do osvajanja šestog mjesta. Nove pobjede upisali su Nuggetsi i Grizzliesi, a snove o doigravanju produžili su igrači Utah Jazza pobjedom u Minnesoti.

Oklahoma City Thunder kreće u doigravanje s prve pozicije Zapadne konferencije

Oklahoma City Thunder svladao je u ponedjeljak u svojoj dvorani Sacramento Kingse (28-53), upisao svoju 60. pobjedu sezone (prvi put od selidbe u OKC) i tom pobjedom zacementirao prvo mjesto Zapadne konferencije. "60 pobjeda, momci. Vrlo sam uzbuđen. 50 je odlična brojka, no doći do 60 je nešto posebno", govorio je nakon utakmice trener Thundera Scott Brooks.

Iako su Kingsi svoju sezonu davno završili, barem kada je u pitanju borba za doigravanje, Thunder do pobjede nije došao lako. Morao se prilično pomučiti, a njegovi udarni igrači morali su biti na parketu više nego je bilo planirano. Domaćini su vodili od samog početka i dizali svoju prednost sve do 74:51 sredinom treće četvrtine. Tada su Kingsi započeli svoj povratak. U posljednjih 12 minuta ušli su s rezultatom 83:67, a nakon šest minuta igre Thunderu je ostalo "samo" deset poena prednosti (90:80). Ipak, uspon društva iz Sacramenta tu je zaustavljen i OKC je do velikog ostvarenja stigao rezultatom 104:95.

"60 pobjeda je nešto novo za nas, ali osjećaj je dobar. Nikad prije to nismo postigli, no nećemo na tome stati. Moramo se potruditi da budemo još bolji", izjavio je Kevin Durant koji je protiv Kingsa morao igrati 37 i pol minuta. Odradio ih je odlično i ostvario učinak od 29 poena (iz igre 10/16), osam asistencija, sedam skokova i dvije blokade. Russell Westbrook igrao je 36 minuta i u pobjedu ugradio 21 poen (iz igre 8/19), osam asistencija i pet skokova, ali je zaradio i isključenje zbog dvije tehničke pogreške.

Thunder je ovu utakmicu igrao bez Fishera, Martina i Perkinsa, a prilično se mučio sa šutom (ukupno 45,7 posto, trice 5/23). Uporne Kingse predvodili su Isaiah Thomas sa 16 i Travis Outlaw s 15 poena.

Curry opet maestralan, Rocketsi u problemima

San Antonio Spursi (58-23) morat će u doigravanje s druge pozicije. Saznali su to i prije svoje utakmice protiv Golden State Warriorsa (46-35), koju su odigrali bez Ginobilija, Duncana, Parkera i Leonarda te izgubili sa 116:106.

Curry zabavan Popovichu

Gregg Popovich nije bio previše zabrinut zbog poraza svojih Spursa, već je našao vremena za pohvale na račun Stephena Curryja: "Svi mrze gubiti, ali ja sam zapravo uživao u ovoj utakmici. Bilo je jako zabavno gledati talentiranog klinca kako igra na ovoj razini. Zaista je klasa."

Prve tri četvrtine utakmice u Oaklandu bile su vrlo izjednačene i na ulasku u završnih 12 minuta Warriorsi su vodili s 82:79. Dvije i pol minute kasnije Nando de Colo je tricom doveo Spurse na minus jedan, a onda je kontrolu nad utakmicom preuzeo Stephen Curry. Zabio je 11 poena u seriji Warriorsa 19:0 i pet minuta prije kraja domaćini su imali vodstvo 107:87, koje su bez problema sačuvali do isteka vremena.

Warriorsi su imali odličnu šutersku večer (54,1 posto ubačaja), a predvodio ih je Curry 35 poena, osam skokova i pet asistencija. Iz igre je šutirao 13/23, od toga trice 7/13. Sa sedam trica stigao je do 268 u sezoni i još mu samo jedna nedostaje do rekorda Raya Allena postavljenog u sezoni 2005./2006. Klay Thompson je zabio 23 poena, Festus Ezeli se istaknuo s 13 skokova, a Jarrett Jack s 12 asistencija. Najbolji kod Spursa bili su igrači s klupe, Gary Neal s 25 (iz igre 10/15) i Patty Mills s 23 poena (iz igre 9/16).

Pobjedom nad Spursima Warriorsi su stigli blizu osvajanja šeste pozicije Zapada, a u tome su im pomogli i Phoenix Sunsi (25-56) pobjedom nad Houston Rocketsima (45-36). U utakmici protiv najslabije momčadi Zapada Rocketsi su odigrali vrlo slabo, izgubili sa 119:112 i vjerojatno izgubili bitku za šesto mjesto koje bi osvojili da su ostali na istom omjeru kao i Warriorsi. Izgube li u srijedu u Los Angelesu od Lakersa, Rocketsi će sezonu završiti na osmom mjestu te će u prvom krugu doigravanja morati na Thunder.

Sunsi su vodili najvećim dijelom utakmice, a u tome im je pomogla loša obrana Rocketsa. Do pobjede su ih vodili raspoloženi Luis Scola s 26 poena i 15 skokova te Goran Dragić s 21 poenom i 14 asistencija, a unatoč prekidu niza od sedam uzastopnih domaćih poraza, Sunsi će ove sezone zabilježiti svoj drugi najgori omjer u povijesti. U redovima Houstona lošu večer je imao James Harden (5/18 iz igre, 16 poena), a najviše su se istaknuli Chandler Parsons s 24 poena i sedam asistencija te Carlos Delfino s 23 poena i osam skokova.

Lawson za pobjedu Nuggetsa, Jazz i dalje sanja doigravanje

Košem Tyja Lawsona devet sekundi prije isteka vremena Denver Nuggetsi su sa 112:111 pobijedili Milwaukee Buckse (37-44) i stigli do omjera 56-25 koji im jamči prednost domaćeg terena u prvom krugu doigravanja. Trenutno su treći ispred Los Angeles Clippersa (54-26), prvaka divizije Pacific, i Memphis Grizzliesa (55-26), koje su ove sezone dobili tri puta u četiri utakmice.

"Velika je stvar što ćemo u prvom krugu doigravanja imati prednost domaćeg terena. Sigurno ćemo imati dobrog protivnika i on nas može dobiti i na našem terenu, ali ako serija bude neizvjesna sigurno ćemo imati malu prednost. Znam da postoje momčadi u ligi koje ne vole igrati u Denveru", izjavio je trener Nuggetsa George Karl.

Na gostovanju u Milwaukeeju Nuggetsi su dobro krenuli i već u prvoj četvrtini stigli do 12 poena prednosti, no ona se brzo istopila i do kraja utakmice se vodila izjednačena bitka pod koševima. Dvije i pol minute prije kraja trećeg perioda gosti su imali plus deset, ali Bucksi su i to vrlo brzo nadoknadili. U posljednju minutu ušlo se s vodstvom domaćih 107:106, no košem Andrea Iguodale i slobodnim bacanjima njegovog imenjaka Millera Nuggetsi su došli na plus tri. Tada je Monta Ellis pogodio tricu i usput izborio prekršaj pa vratio prednost na stranu svoje momčadi, no samo do već spomenutog Lawsonovog ubačaja za konačnih 112:111. Zadnji šut na utakmici uzeo je J.J. Redick i promašio.

Nuggetsi su u ovoj utakmici bili bez Gallinarija i Farieda, a do pobjede ih je odveo Lawson s 26 poena, sedam asistencija i pet skokova. 21 poen zabio je Wilson Chandler, a 13 poena, osam skokova, sedam asistencija i dvije blokade upisao Iguodala. U redovima Bucksa sjajan je bio Ellis s 38 poena uz šut iz igre 14/25 (trica 6/11). Redick je zabio 20 poena, a John Henson zabilježio 14 poena, 15 skokova i četiri blokade. Bucksi su trenutno na pet uzastopnih poraza i omjeru 3-12 u posljednjih 15 utakmica.

Memphis Grizzliesi su također imali uspješan ponedjeljak. Slavili su sa 103:97 na gostovanju u Dallasu i to nakon velikog preokreta protiv domaćih Mavericksa (40-41), koji su u prvom poluvremenu imali 14 poena prednosti. Drugo poluvrijeme Grizzliesi su dobili sa 65:51, a usput su svoje domaćine natjerali na čak 11 izgubljenih lopti i "nadskakali" ih za 12 skokova. Utakmicu su sasvim okrenuli u svoju korist serijom 9:0 sredinom posljednje četvrtine, kojom su stigli do vodstva 86:78. Mavsi do kraja utakmici nisu imali zaostatak manji od pet poena.

Budući da početna petorka Memphisa nije bila raspoložena (39 poena), posao su dovršili igrači s klupe. Jared Bayless je zabio 19 poena, 13 je dodao Keyon Dooling, a 11 poena i 11 skokova upisao Ed Davis. Čak se 11 "Grizlija" upisalo u strijelce, a nijedan nije imao manje od šest poena. Domaćine su predvodili Dirk Nowitzki s 26 poena (iz igre 8/18) i Vince Carter s 22 poena (iz igre 8/11) i pet skokova. Dallas prvi put nakon 12 godina sezonu neće završiti s pozitivnim omjerom.

Svoje snove o plasmanu u doigravanje produžili su košarkaši Utah Jazza pobjedom na gostovanju u Minnesoti s 96:80. Stigli su na omjer 43-38 i za osvajanje osmog mjesta Zapada u srijedu im treba pobjeda u Memphisu i domaći poraz Los Angeles Lakersa (44-37) od Houstona. Domaće Timberwolvese (30-51) Jazz je riješio prilično jednostavno. Već u prvoj četvrtini imao je dvoznamenkastu prednost, a priču je dovršio serijom 15:2 u posljednjoj četvrtini kojom je došao do vodstva 92:70 tri minute prije kraja. Najzaslužniji za pobjedu bio je Al Jefferson s 22 poena i osam skokova, Mo Williams je upisao 15 poena i sedam asistencija, a Randy Foye 14 poena. Poražene Wolvese predvodio je Derrick Williams s 18 poena i šest skokova.

Heat slavio u Clevelandu bez šestorice, Bobcatsi zaskočili Knickse

Vodeći dvojac Istočne konferencije gostovao je kod klubova koji su davno izgubili sve šanse za plasman u doigravanje. Miami Heat (65-16) u Clevelandu, a New York Knicksi (53-28) u Charlotti. Oba su kluba odmarala svoje glavne adute za skorašnji početak doigravanja, a jedina razlika je što su rezerve Heata svladale Cavalierse (24-57) s 96:95, dok su rezerve Knicksa stradale od Bobcatsa (20-61) sa 106:95.

"Kyrie je evidentno dobar napadač, a ja se ponosim činjenicom da sam dobar obrambeni igrač. Činilo se u redu da nas dvojica rješavamo utakmicu. Trudio sam se ostati između njega i koša i pružila mi se prilika da mu uzmem loptu. To sam i učinio", izjavio je nakon utakmice Norris Cole.

Cavsi su protiv Heata u drugoj četvrtini imali 11 poena prednosti. Prva momčad NBA lige to je nadoknadila pa u posljednjoj četvrtini imala plus 12, no serijom domaćih 9:2 utakmica se svela na neizvjesnu završnicu. Dvije minute prije kraja Heat je vodio s 96:91. Kyrie Irving je postigao četiri uzastopna poena, a 14 sekundi prije isteka vremena Norris Cole je darivao Cavalierse promašajima s linije slobodnih bacanja. Ipak, razigravač Heata iskupio se u idućoj akciji. Oduzeo je loptu Irvingu i sačuvao pobjedu za Miami, rekordnu 65. u sezoni.

U izostanku Jamesa, Wadea, Bosha, Chalmersa, Haslema i Battiera, upravo je Cole bio najefikasniji igrač društva s Floride. Zabio je 16 poena (iz igre 6/12), skupio 11 skokova i devet puta asistirao. Najviše poena za Heat je zabio Rashard Lewis (19), James Jones je dodao 14, a vrijedi istaknuti da je u početnoj petorci Heata nastupio 40-godišnji Juwan Howard i ubacio sedam poena. U redovima Clevelanda tri su igrača postigla po 16 poena - Tristan Thompson uz 13 skokova, Irving uz osam asistencija i Dion Waiters uz četiri asistencije.

Trener New York Knicksa Mike Woodson koristio je kod Bobcatsa samo sedam igrača, a među njima nisu bili Anthony, Chandler, Stoudemire, Felton ni Smith. Domaćini su iskoristili takvu situaciju i stigli do svoje 20. pobjede u sezoni. Od samog početka su kontrolirali utakmicu i gradili svoju prednost, koja je do najviše točke stigla pet minuta prije kraja utakmice kada je Jannero Pargo tricom postavio 102:79. Bobcatsi su tada stali i omogućili Knicksima da ublaže poraz. Konačni rezultat bio je 106:95.

Otkazana utakmica Celticsa i Pacersa

Utakmica između Boston Celticsa i Indiana Pacersa koja se trebala odigrati u utorak u TD Gardenu je otkazana. Razlog je bombaški napad koji se dogodio u Bostonu za vrijeme maratona održanog u ponedjeljak, a iz NBA lige su poručili kako se utakmica neće naknadno odigrati. Regularni dio sezone završava u srijedu, a Celticsi i Pacersi imaju zagarantirane pozicije uoči doigravanja pa ta utakmica ionako nema natjecateljski značaj.

Prvi strijelac Bobcatsa bio je Gerald Henderson s 27 poena (iz igre 11/16), a odličnu je utakmicu odigrao razigravač Kemba Walker i završio ju s 23 poena (iz igre 9/15), 13 asistencija, četiri skoka i samo jednom izgubljenom loptom. Svi članovi početne petorke Knicksa - Prigioni, Shumpert, White, Novak i Copeland - odigrali su više od 40 minuta, a učinkom se istaknuo Chris Copeland. Iz igre je šutirao 12/25 i završio utakmicu s 32 poena i sedam skokova.

Sugrađani Knicksa, Brooklyn Netsi (48-33), ranije su osigurali četvrtu poziciju Istoka pa su i oni u ponedjeljak mogli odmarati ključne igrače. Bez Williamsa, Lopeza i Johnsona, u svojoj su dvorani svladali Washington Wizardse (29-52) sa 106:101, iako su gubili prve 43 minute (u prvoj četvrtini i sa 17 poena). U posljednju minutu ušlo se sa 101:101, a pobjedu Netsima donijeli su Andray Blatche polaganjem i Tyshawn Taylor tricom 22 sekunde prije kraja. Netse su predvodili Blatche s 20 poena i 12 skokova te Kris Humphries s 20 poena i devet skokova, a po 14 poena su pridodali Taylor i Mirza Teletović. Najefikasniji u redovima Wizardsa bio je John Wall s 18 poena (iz igre 5/19), 12 asistencija i šest skokova.

Chicago Bullsi (44-37) su lakoćom stigli do pobjede kod Orlando Magica. Predvođeni Carlosom Boozerom (22 poena, šest skokova, četiri asistencija) i Luolom Dengom (18 poena, osam asistencija, četiri skoka) slavili su sa 102:84, a dobre vijesti za njih su nastupi Joakima Noaha, Ripa Hamiltona i Taja Gibsona. Donedavno ozlijeđeni igrači upisali su ulaske s klupe. Bullsi još uvijek mogu do petog mjesta, pobijede li u srijedu Wizardse, a Atlanta izgubi jednu od dvije preostale utakmice. Najbolji kod Orlanda bio je Nikola Vučević sa 17 poena i 14 skokova.

U utakmici klubova čija sezona završava u srijedu, Detroit Pistonsi (29-52) su produžili svoj pozitivan niz na četiri uzastopne pobjede. Sa 109:101 bili su bolji od Philadelphia 76ersa (33-48), a ključna je bila treća četvrtina koju su Pistonsi dobili s 33:21 i osigurali si vodstvo koje više nisu ispuštali. U dresu Pistonsa briljirao je Greg Monroe s 27 poena (iz igre 10/14), 16 skokova i četiri asistencije, a istaknuo se i Will Bynum s 22 poena i šest asistencija. Najefikasniji igrač Sixersa bio je Dorell Wright s 22 poena (trice 4/10), osam skokova i šest asistencija.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.04.2013. u 20:58
    Omjer je 2-1 za Utah i ako lal izgubi od houstona a utah dobije memphis lakeshow će biti eliminiran
    Obrisan korisnik
  • renimus16.04.2013. u 19:51
    jel lakersi ispadaju ako izgube a utah dobije!? kakav je omjer izmedu njih?
    renimus
  • Obrisan korisnik16.04.2013. u 17:22
    Gunlit- malo ti zakazala računica. Houston je dosad dobio dvije doma protiv lakersa, a lakersi jednu u staplesu. znači 2-1 za hou. ako lakersi dobe sutra bit će 2-2. a lakersi imaju bolji omjer u zapadnoj konferenciji od houstona i bit će u slučaju pobjede 7 te idu na spurse
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.04.2013. u 15:20
    ne-Houston ostaje na 7 mjestu makar izgubili od Lakersa zadnju jer su vec 2 puta pobijedili Lakerse ove sezone, tako da ako imaju isti omjer pobijeda i poraza gleda se head to head gdje bi Houston bio bolji sa 2-1
    Obrisan korisnik
  • balaspo16.04.2013. u 14:31
    znači lakersi s pobjedon uzimaju 7 misto i najlaksi moguci izbor od ponudjenog a sve to bez kobea, a jada ti, jos ce i takvi nikakvi proc prvi krug hehehe
    balaspo

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies