Košarka

Ukićev Panathinaikos u još jednom neizvjesnom okršaju pobijedio Barcelonu i poveo u seriji

Igor Šestak • utorak, 16.04.2013.
Ukićev Panathinaikos u još jednom neizvjesnom okršaju pobijedio Barcelonu i poveo u seriji
Foto: EPA

U utorak je u Ateni odigrana treća utakmica četvrtfinala Eurolige između Panathinaikosa i Barcelone. Ovi su klubovi svojim navijačima još jednom priuštili neizvjesnu i dramatičnu utakmicu, a spretniji su bili Grci. Slavili su sa 65:63 i poveli u seriji s 2:1. U četvrtak će pred svojim navijačima imati prvu meč-loptu za plasman na završnicu u London. Glavni akteri ove pobjede bili su Bramos, Diamantidis i Lasme, dok Ukić nije bio posebno raspoložen. U redovima Barcelone odličan je učinak upisao Tomić, ali i promašio važna slobodna bacanja u posljednjoj minuti utakmice. Najbolji strijelac Barcelone bio je Navarro.

Četvrtfinalna serija Eurolige između Panathinaikosa i Barcelona za sada se pokazuje kao najizjednačenija od svih. Barcelona je prvu utakmicu dobila nakon produžetka sa 72:70. Grci su u drugoj utakmici odigranoj u Kataloniji dobili sa 66:65, a u utorak navečer pred svojim navijačima slavili sa 65:63 te poveli s 2:1 u seriji.

U prvoj polovici prve četvrtine igralo se izjednačeno i nakon pet i pol minuta igre rezultat je bio 8:8. Goste je u tom periodu u igri držao Juan Carlos Navarro sa šest poena, no kad je stao on, stala je i Barcelona. Tricom Jonasa Mačiulisa i polaganjem Dimitrisa Diamantidisa Panathinaikos je tri i pol minute prije isteka prvog perioda stigao na pet poena prednosti, a nakon prvog ubačaja Ante Tomića za 13:10, domaćini su zabili sedam poena zaredom i u drugu četvrtinu ušli s deset poena viška.

Nastavili su povećavati prednost tricom Roka Ukića za 25:14, a onda koševima Stephanea Lasmea stigli na 15 poena prednosti. Tada se trgnula Barcelona i počela smanjivati zaostatak. S pet uzastopnih poena Šarunasa Jasikevičiusa stigla je na minus osam, a nakon slobodnih bacanja Navarra na semaforu je stajalo 33:27. Domaćini ipak nisu dozvolili daljnje približavanje i na veliki odmor su otišli s vodstvom 38:29.

Kako je grčka momčad dominirala u prvoj četvrtini, španjolska je u trećoj. Na početku su dvice razmijenili C.J. Wallace i Roko Ukić, a potom je krenula Barcelonina serija 12:2, koju je zaključio Tomić ubačajem za vodstvo Barcelone 43:42. Proradili su tada i domaćini pa je završnica četvrtine protekla u izjednačenoj igri, a do njenog isteka još je četiri poena ubacio u tim trenucima vrlo raspoloženi Tomić.

U posljednjih deset minuta ušlo se s vodstvom Barcelone 51:50, a Tomić je otvorio četvrtinu novim polaganjem za plus tri. Slobodnim bacanjima Erazema Lorbeka Katalonci su stigli na pet poena prednosti, a protiv vrlo čvrstih obrana svaki je poen bio dragocjen. Panathinaikos je tada prema povratku u susret usmjerio James Gist, a preokret su donijeli Sofoklis Schortsanitis i Diamantidis, koji je tri i pol minute prije kraja domaćinima donio vodstvo 59:57.

Barcelona je prednost vratila na svoju stranu tricama Wallacea i Jasikevičiusa, a domaći je trener dvije minute i 20 sekundi prije kraja pozvao time-out. Njegovi su igrači bili u zaostatku od četiri poena, no do kraja su odigrali fantastičnu obranu i zadržali goste bez ubačaja. Lasme i Diamantidis pogodili su za 64:63, dok je ne drugoj strani griješio Jasikevičius. Na ulasku u posljednju minutu u tragičara se pretvorio i Ante Tomić s dva uzastopna promašaja s linije slobodnih bacanja, a nakon toga su nove promašaje iz igre upisali Navarro i Jasikevičius. Konačnih 65:63 postavio je Gist pet sekundi prije kraja, a u zadnjem napadu za Barcelonu tricu je opalio Navarro i promašio.

Koliko je izjednačena bila ova utakmica najbolje opisuje završna statistika. Domaćini su za dva šutirali 17/30 (56 posto), za tri 7/19 (36 posto), a slobodna bacanja 10/16 (62 posto). Gosti su imali vrlo sličan učinak. Za dva poena gađali su 18/31 (58 posto), za tri poena 7/24 (29 posto), a slobodna bacanja 6/8 (75 posto). U skokovima je bilo 29-28 za Panathinaikos, u asistencijama 10-10, a u izgubljenim loptama 14-13 za domaćine. Svaka je momčad napravila po 20 prekršaja.

Najbolji strijelac Panathinaikosa bio je Michael Bramos s 14 poena (3/4 za dva, 2/5 za tri). Diamantidis je upisao 12 poena, a Lasme bio vrlo učinkovit s 11 poena i osam skokova. Roko Ukić nije bio posebno inspiriran. Za 30 i pol minuta upisao je tek šest poena, pet skokova, jednu asistenciju, jednu izgubljenu i tri osvojene lopte. I dvice i trice šutirao je 1/3, a slobodna bacanja 1/2.

U redovima Katalonaca najviše se istaknuo Navarro sa 17 poena (2/3 za dva, 3/9 za tri). Jasikevičius je upisao 13 poena (2/3 za dva, 3/4 za tri), a treći je strijelac bio Ante Tomić s 12 poena. Za dva poena je šutirao savršenih 6/6, ali će žaliti za slobodnim bacanjima iz posljednje minute, koja su mogla okrenuti utakmicu. Na parketu je proveo nešto više od 26 minuta i upisao odličnih devet skokova, dvije asistencije, blokadu, dvije osvojene i dvije izgubljene lopte. Mario Hezonja nije bio u sastavu Barcelone.

Četvrta utakmica igra se u četvrtak, također u Ateni.

Euroliga, doigravanje

četvrtfinale

Barcelona72:70 *Panathinaikos
CSKA Moskva89:78Baskonia
Olympiakos67:62Anadolu Efes
Real Madrid79:53Maccabi Tel Aviv
Barcelona65:66Panathinaikos
CSKA Moskva90:68Baskonia
Olympiakos71:53Anadolu Efes
Real Madrid75:63Maccabi Tel Aviv
Maccabi Tel Aviv57:69Real Madrid
Panathinaikos65:63Barcelona
Anadolu Efes83:72Olympiakos
Baskonia93:72CSKA Moskva
Panathinaikos60:70Barcelona
Anadolu Efes74:73Olympiakos
Baskonia85:94CSKA Moskva
Barcelona64:53Panathinaikos
Olympiakos82:72Anadolu Efes

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.04.2013. u 15:00
    Najbolje kod Tomića je što je u zadnjoj četvrtini kad je bilo stani-pani tražio loptu i zabijao. Nije se skrivao. A Navaro je po ko zna koji put pokazao da preuzima odgovornost. Viktor Sada sam na trici vraća loptu Navaru oko kojega su trojica . Antipatičnom Navaru se mora priznati klasa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2013. u 14:05
    Užas ova Barca ,ne može Panathinaikosa dobit.
    Obrisan korisnik
  • eviv17.04.2013. u 11:56
    Tomić je odigrao dobru utakmicu, šteta za ova dva bacanja. Ukić me iznenadio, igra totalno drugačije u odnosu na ono što je igrao cijelu karijeru, tj. igra obranu na maksimumu.Ne kužim Pascualovu odluku da mu na kraju utakmice Sada bude na parketu, a lik nemože pogoditi bazen, a to je PAO... [više na forumu]
    eviv
  • Obrisan korisnik17.04.2013. u 10:52
    Panatenaikos igra odlicno protiv basketasa iz Barce. Imaju i izvanrednog trenera koji je shvatio da Ukic nije play i maknuo ga na dvojku a tata Diamantidis vodi igru. Samo da izbace ove napuhane sminkere.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2013. u 08:04
    Diamantidis je car . A Roko je odigrao odlično. Posebno u obrani. U ove tri utakmice ima najveće povjerenje trenera, tj. poslije šefa ekipe ima najveću minutažu. A Barca nema sreće što je naletila na PAO. Igrali su najljepšu košarku a sad su pred ispadanjem.
    Obrisan korisnik