Košarka

Barcelona zasluženo do Final Foura, Panathinaikos ispustio priliku u Ateni

Branimir Korać • četvrtak, 25.04.2013.
Barcelona zasluženo do Final Foura, Panathinaikos ispustio priliku u Ateni
Foto: EPA

Košarkaši Barcelone iskoristili su prednost domaćeg terena u petoj utakmici četvrtfinalne serije protiv Panathinaikosa. Slavili su 64:53 u susretu u kojem su od prve do posljednje minute kontrolirali situaciju na parketu što i nije bilo pretjerano teško s obzirom na još jednu napadački lošu večer Grka...

I uoči ovog susreta bilo je jasno da je Panathinaikos svoje šanse za plasman na Final Four propustio u četvrtoj utakmici u Ateni kada je pao pod pritiskom "moranja" i izgubio taj susret. Peta utakmica na Barceloninom terenu teško je mogla otići na stranu Panathinaikosa, Grci su za to trebali ispuniti previše napadačkih i obrambenih uvjeta što nisu uspjeli.

Još jednom su podbacili šuterski. U prvom poluvremenu su imali problema s pronalaskom čiste pozicije za šut, međutim u drugom poluvremenu ih je bilo dovoljno, ali su igrači gostiju bili izrazito neprecizni. Za tricu su šutirali katastrofalnih 1/16, imali su 14 skokova manje od Barcelone i s takvim brojevima nisu imali što tražiti protiv ovako dobrog protivnika.

Malo dvoznamenkastih na obje strane

Statistički gledano Barcelonu su predvodili Juan Carlos Navarro s 15 poena (6/17) i Marcelinho Huertas s deset poena (4/13), međutim obojica su potrošili previše lopti. Ipak, Navarro je bio taj koji je pokrenuo Barcelonu kada je bila na dnu na startu posljednje dionice dok je Huertas nakon serije promašaja ubacio ključnu tricu.

Ante Tomić je zbog problema s osobnim pogreškama nekako odradio 20 minuta i ubacio pet poena (1/2 za dva) i uhvatio sedam skokova. Mario Hezonja nije bio u sastavu.

Kod Panathinaikosa daleko najistaknutiji bio je Stephane Lasme sa 16 poena (6/11) i sedam skokova. Roko Ukić nije briljirao, odradio je 38 minuta i ubacio sedam poena (2/7 za dva, 1/4 za tri) uz dvije asistencije i tri izgubljene lopte.

Od samog početka utakmice Barcelona se postavila domaćinski kontrolirala utakmicu i stekla prednost. Problemi za Panathinaikos javili su se već nakon manje od pet minuta igre kada je prisilno na klupu morao Dimitris Diamantidis nakon što je zaradio već treću osobnu pogrešku.

Iako je Barcelona već nakon sedam minuta igre imala visokih 20:10, niti ona nije bila baš bez problema, Ante Tomić je uspio za svega minutu i pol skupiti dva prekršaja i također je preselio na klupu.

Međutim, u igri se više osjetio izostanak Diamantidisa, Panathinaikos je tonuo, a nakon trica Huertasa i Inglesa, Barcelona je već bila na 28:14. Bio je to ujedno i rezultat na kraju prve četvrtine, Barcelona je mogla prednost dodatno povećati, ali Marcelinho nije bio precizan pa je u napadu skočio CJ Wallace i dobio blokadu Lasmea na šutu sa sirenom.

Prva dionica je bila samo nastavak četvrtog susreta u Ateni. Barcelonin napad je bio puno tečniji, organiziraniji, s više ideje dok je Panathinaikos izgledao i dalje vrlo loše. Dodatni problem za Panathinaikos bio je i u početnom razdoblju raspoloženi Navarro kojem je trebalo tek 12 minuta da dođe do dvoznamenkastog broja poena ubacivši tricu za 33:18.

Kada je Barcelona otišla na 37:18, Pedoulakis više nije imao što čekati, morao je vratiti Diamantidisa u igru jer je prijetio apsolutni raspad njegove momčadi i oproštaj od nadanja u prolaz već u prvom poluvremenu. Njegovim ulaskom gosti su počeli nešto igrati, uspjeli su smanjiti zaostatak na 42:33 i pokazati da će Barcelona ipak morati malo više raditi za pobjedu.

Na poluvremenu je Barcelona imala prednost 44:33, bio je to rezultat koji bi Grci tamo negdje u 14./15. minuti istog trenutka potpisali. Jedan od onih koji se neće rado sjećati tog razdoblja je Ante Tomić koji se izredao s osobnim pogreškama na cijeloj centarskoj liniji gostiju, skupio ih tri za manje od četiri minute i najveći dio prvog poluvremena proveo je na klupi.

Uoči drugog poluvremena Xavi Pascual je detektirao da je njegova momčad imala najviše problema u mismatch situacijama na niskom postu gdje je prvenstveno Lasme vratio Panathinaikos u utakmicu. Na drugoj strani Fragiskos Alvertis je najavio puno bolji i agresivniji Panathinaikos koji vjeruje u čudo.

Oba trenera su očito dobro odradili posao, Barcelona je bolje branila poziciju u reketu, s druge strane Panathinaikos je igrao dosta agresivnije u obrani i smislenije u napadu i nije bilo nekih odvajanja u početnoj fazi drugog dijela.

Može li Barcelona do naslova prvaka Europe?

ANKETA#597

U 25. minuti Diamantidis je napravio svoju četvrtu osobnu pogrešku i to posve nepotrebnu na Tomiću kada je ovaj pokušao položiti loptu u koš, međutim nije bilo reakcije s gostujuće klupe, odlučili su se na kocku jer su bili svjesni da bez njega izgledaju znatno lošije.

Barcelona je održavala prednost od desetak poena zaostatka, stala je potpuno u napadu, ali s druge strane Panathinaikos je forsirao šut za tri poena, u kratkom razdoblju tri trice je promašio Gist i dvije iz teške pozicije Diamantidis i nisu gosti uspjeli iskoristiti krizno razdoblje Barcelone.

Dosta štete Barceloni je u trećoj četvrtini nanio Marcelinho Huertas koji u nekim trenucima igra uistinu sjajno i vuče svoju momčad, ali nekad se zaboravi i nerezonskim lošim šutevima izbaci svoju ekipu iz ritma. Takva situacija je bila u trećoj dionici ove utakmice i Barcelona nije kažnjena samo zahvaljujući izrazito neefikasnom Panathinaikosu s vanjskih pozicija.

Uoči posljednjih deset minuta prednost domaćina iznosila je 51:43, a Pascual je pokušao s Jasikevičiusom otključati agresivnu i sve bolju obranu Grka, ali previše igrača je napadački ispalo iz ritma i tek kada je Navarro preuzeo stvari u svoje ruke, uspio je pomaknuti Barcelonu s 51 i odvesti je na ponovno ugodnih 56:45.

Nije to djelovalo pogubno na Grke kojima nije bilo niti na kraj pameti predati se. Uspjeli su ponovno doći na šest poena zaostatka, dvije minute prije kraja imali su napad za dodatno hvatanje priključka, no Roko Ukić ne pogađa tricu, na drugoj strani napokon pogađa Huertas i Barcelona je na 62:53 minutu i pol prije kraja susreta. Pokušao ga je na drugoj strani "poništiti" Diamantidis, no nije precizan i kada je Jasikevičius ubacio slobodna bacanja, započela je velika proslava u dvorani.

Barcelona je upisala zasluženu pobjedu 64:53, od samog početka susreta je kontrolirala utakmicu i njezinoj pobjedi nema nikakve zamjerke.

Euroliga, doigravanje

četvrtfinale

Barcelona72:70 *Panathinaikos
CSKA Moskva89:78Baskonia
Olympiakos67:62Anadolu Efes
Real Madrid79:53Maccabi Tel Aviv
Barcelona65:66Panathinaikos
CSKA Moskva90:68Baskonia
Olympiakos71:53Anadolu Efes
Real Madrid75:63Maccabi Tel Aviv
Maccabi Tel Aviv57:69Real Madrid
Panathinaikos65:63Barcelona
Anadolu Efes83:72Olympiakos
Baskonia93:72CSKA Moskva
Panathinaikos60:70Barcelona
Anadolu Efes74:73Olympiakos
Baskonia85:94CSKA Moskva
Barcelona64:53Panathinaikos
Olympiakos82:72Anadolu Efes

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov26.04.2013. u 14:14
    strašna nervoza i grč u 2. poluvremenu.
    irilov
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 11:28
    Lamonica, Lamonica nije to harmonika, nije to za sviranje a ni za suđenje hahaha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 07:08
    Diamantidis ponaovno zaustavljen i Barca zasluženo ide na F4. Cijela utakmica je bila festival prmašaja.
    Obrisan korisnik