Košarka

Barcelona u Ateni nadigrala neprepoznatljivi Panathinaikos i izborila petu utakmicu

Branimir Korać • četvrtak, 18.04.2013.
Barcelona u Ateni nadigrala neprepoznatljivi Panathinaikos i izborila petu utakmicu
Foto: EPA

Panathinaikos nije iskoristio meč loptu na svom terenu za prolazak u polufinale Eurolige. U četvrtoj utakmici četvrtfinalne serije odigrao je prilično slabo i Barcelone je više nego zasluženo došla do pobjede 70:60 i tako izborila petu utakmicu koja će se igrati u Španjolskoj...

Nakon što su prve tri utakmice četvrtfinalne serije između Panathinaikosa i Barcelone bile posve izjednačene od kojih su dvije otišle na stranu Grka, četvrta je bila svojim najvećim dijelom prilično jednosmjerna. Barcelona je u pravo vrijeme odigrala vrlo dobro dok je Panathinaikos pao pod pritiskom očekivanja i nije iskoristio ogromnu priliku za prolazak u polufinale.

U paklenoj atmosferi u Ateni Barcelona je vrlo dobro krenula i povela 11:4. Panathinaikos se do kraja četvrtine nije uspio oporaviti, u napadu je igrao dosta konfuzno i iz igre praktički nije mogao doći do poena.

S druge strane napad Barcelone je bio puno raznovrsniji, s Tomićem su dobili puno picka i otvorenih situacija, lopta je brzo napuštala ruke igrača i općenito Barcelona je izgledala puno bolje od domaćina koji je pokušavao većinom iz reketa i to većinom neuspješno.

Neprepoznatljivi Grci

U najgorem trenutku Panathinaikos je odigrao najlošiju utakmicu u seriji. Baš ništa nije funkcioniralo, posebno u napadu koji je bio iznimno loš. Tek u završnici susreta kada je sve bilo riješeno domaćin je ubacio neke šuteve i kozmetički popravio sliku, ali gledano u kontekstu cijele utakmice, Panathinaikos je u tom segmentu ispustio polufinale (zasad). Barcelona je igrala pokretljivo u obrani, ali imala je olakšan posao statičnim nastupom igrača Panathinaikosa koji su unatoč katastrofalnom šutu izvana forsirali neke šuteve za tri poena kako bi uhvatili priključak i to im nije prolazilo. Osim toga, bilo je previše napada u kojima su se igrači doslovno zabijali u pokušaju prodora u obranu i tako bacali loptu u bunar. S ovakvom igrom Grci nemaju šanse u Barceloni i morat će se vratiti onoj krvavoj obrani iz prve tri utakmice i racionalnom i strpljivom napadu.

Prva dionica završila je vodstvom Barcelone 20:10, a u istom ritmu se nastavilo i početkom druge dionice. U igru je ušao Šarunas Jasikevičius koji je odmah odlično reagirao tricom i polaganjem održavši prednost gostiju na plus 11. Bila je to druga trica na susretu nakon što je Panathinaikos promašio svih svojih šest pokušaja, a Barcelona prije toga pogodila samo jednu iz devet pokušaja.

Sredinom četvrtine proključale su tribine u Ateni. Panathinaikos je napokon spojio nekoliko dobrih akcija na obje strane parketa i nakon trice Bramosa približio se na 27:23 i tako najavio potpuni povratak u utakmicu. Bila je to serija 7:0 domaćina za vrijeme koje je Barcelona u napadu nizala pogrešku za pogreškom.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo posebnih odvajanja, Barcelona je otišla do 31:23, Panathinaikos je odgovorio i na poluvrijeme se otišlo s vodstvom gostiju 31:27.

Početak drugog poluvremena obilježio je Ante Tomić koji je nanizao šest uzastopnih poena u odličnoj suradnji s Huertasom koji je preko obrane pronalazio Tomića, a ovaj alley-oop zakucavanjem odveo Barcelonu na 39:31. Njemu su se tricama za 45:31 priključili Lorbek i Huertas i situacija je postajala sve ozbiljnija za domaćina.

U igru Panathinaikosa se ponovno uvukla nesigurnost, bilo je dosta ishitrenih šuteva i nerezonskog zabijanja u obranu Barcelone. Najveći problem za Panathinaikos bilo je potpuno isključivanje Diamantidisa iz igre. Prvi čovjek atenske momčadi nije bio raspoložen, obrana na njemu bila je vrlo kvalitetna i nije moga doprinijeti u organizaciji napada. Na drugoj strani nije bilo nikakvog lijeka za suradnju vanjske linije i Tomića koji je u trećoj četvrtini bio nezaustavljiv.

Tko će proći u polufinale?

ANKETA#587

Uoči posljednjih deset minuta Barcelona je i dalje imala opipljivih 51:38 i bila je sve bliže odlučujućoj petoj utakmici. Osokoljena Barcelona nastavila je s odličnom igrom i u posljednjoj četvrtini, tricama Lorbeka i Navarra pobjegla je na najviših 57:40 i osam minuta prije kraja susreta se počelo razmišljati o petoj utakmici.

Posljednji pokušaj Panathinaikosa bio je na ulasku u zadnjih pet minuta utakmice kada je domaćin smanjio na 60:52, međutim onda Navarro ubacuje tricu iz vrlo teške pozicije i vraća Barcelonu u mirne vode. Kada je dvije minute prije kraja ubacio još jednu tricu za 66:52, priči je bio kraj.

Završilo je 70:60 za Barcelonu koja je apsolutno zasluženo slavila predvođena Juanom Carlosom Navarrom koji se razigrao u završnici i utakmicu završio sa 17 poena (6/11) te Antom Tomićem koji je dodao 16 poena (7/11) i pet skokova.

Kod neraspoloženog Panathinaikosa Michael Bramos je ubacio 15 poena (5/9), Sofoklis Schortsanitis 13 poena (3/5), a Stephane Lasme 12 poena (6/10) i 12 skokova. Roko Ukić je za 25 minuta ubacio četiri poena (2/6 za dva, 0/5 za tri) uz tri asistencije.

Euroliga, doigravanje

četvrtfinale

Barcelona72:70 *Panathinaikos
CSKA Moskva89:78Baskonia
Olympiakos67:62Anadolu Efes
Real Madrid79:53Maccabi Tel Aviv
Barcelona65:66Panathinaikos
CSKA Moskva90:68Baskonia
Olympiakos71:53Anadolu Efes
Real Madrid75:63Maccabi Tel Aviv
Maccabi Tel Aviv57:69Real Madrid
Panathinaikos65:63Barcelona
Anadolu Efes83:72Olympiakos
Baskonia93:72CSKA Moskva
Panathinaikos60:70Barcelona
Anadolu Efes74:73Olympiakos
Baskonia85:94CSKA Moskva
Barcelona64:53Panathinaikos
Olympiakos82:72Anadolu Efes

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.04.2013. u 21:38
    mislim da će proći barca ali ipak je neizvjesno
    Obrisan korisnik
  • narada10819.04.2013. u 16:31
    Fino za Barcu, samo ja mislim da tu još ništa nije rješeno. Grci imaju dosta kvalitete da opet naprave bruku. Ne bi me čudilo da iduće domaće tekme ove dve ekipe igraju ulogu: Grci sutra protiv druge momčadi njihove lige, a Barcelona protiv uvijek neugodnih Studenata, koji će voditi lavovsku borbu... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 13:08
    Idemo Barca osvojit Euroligu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 11:56
    Pošteno. Igrat će se peta utakmica i to je odlično. Ovo je daleko najbolja serija od svih 4-finala. Tomić je bilzu NBA razine. Igra fantastično. A Dijamantidis se nije pojavio na utakmici kao i Spanoulis dan prije.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 08:25
    Tomic odlican a Ukuic ko Ukic, skakavac! Srecom mu je trener pametan pa ga ne drzi na playu. Nadam se da ce Grci proci
    Obrisan korisnik