Košarka

Efes izborio petu utakmicu protiv Olympiakosa, Farmar i Lucas donijeli pobjedu u završnici

Filip Han • petak, 19.04.2013.
Efes izborio petu utakmicu protiv Olympiakosa, Farmar i Lucas donijeli pobjedu u završnici
Foto: Kristijan Komarica

Uzbudljiva se utakmica odigrala u Istanbulu, gdje je domaći Anadolu Efes u posljednjim trenucima došao do pobjede nad Olympiakosom, izborivši tako petu, odlučujuću utakmicu. Efes je zaostajao dobrim dijelom utakmice, a za pobjedu može zahvaliti svom bekovskom paru - Jordanu Farmaru i Jamonu Lucasu...

Efes je utakmicu otvorio slanjem lopte do svojih visokih igrača, prvenstveno do Semiha Erdena. Olympiakos se, s druge strane, ponovo oslonio na šut izvana, a za razliku od prošle utakmice, u ovoj ga je služio puno bolje. Iza linije za tri poena zabili su Printezis i

Papanikolaou, a on je odmah zatim postigao i faul-koš. Nakon njega tricu je ubacio Acie Law i postavio rezultat od 6:16.

Vidjevši da obrana njegove ekipe prelako pada, Oktay Mahmuti je pozvao minutu odmora, nakon koje su domaći počeli igrati nešto bolju košarku. Grci su u drugoj četvrtini nastavili šutirati izvana što im se i isplatilo, jer su tako održavali nekoliko poena prednosti. Efes se uspio približiti zahvaljujući dobroj roli Stanka Baraća, koji je zabijao, ali i radio probleme Olympiakosu svojim napadačkim skokovima.

Dobro su reagirali Jordan Farmar i Jamon Lucas na bekovskim pozicijama, pa je zahvaljujući njima Efes stigao na samo tri poena minusa u posljednjih 12 sekundi. Za povećanje vodstva pobrinuo se Papanikolaou tricom dvije sekunde prije poluvremena.

Gosti su i u trećoj četvrtini nastavili održavati laganu prednost. Domaćim su igračima neprestano nedostajale dvije povezane dobre obrane, a da na drugoj strani poentiraju. U tom periodu igre vrlo dobro je igrao Kyle Hines radeći probleme svojim čuvarima. Treća je četvrtina završena s dva poena prednosti Olympiakosa.

Nakon dvije minute posljednje četvrtine domaći su nakon dugo vremena došli u vodstvo poenima Erdena i Gönlüma. Međutim, Olympiakos je i dalje nastavljao zabijati te je uslijedilo izmjenjivanje u vodstvu, te vrlo uzbudljiva završnica.

Sa nešto više od 90 sekundi do kraja utakmice Law prvo pogađa dva bacanja za vodstvo gostiju od 66:73. U tom se trenutku situacija za Efes nije činila povoljnom, no u sljedećem napadu dva bacanja zabija Farmar. Na drugoj strani je uslijedila serija promašaja Hinesa, Printezisa i Sloukasa. Skok je na kraju uhvatio Lucas i bacio loptu u kontru za Farmara, koji se bez imalo suzdržavanja diže na trici i zabija za 71:73.

Već u sljedećem napadu Olympiakosu je loptu ukrao Kerem Tunçeri i dao je Farmaru u novoj kontri. Ovoga puta Amerikanac je izborio dva bacanja, a nakon time-outa, zabio je samo jedno bacanje, no u skoku je lopta odbijena u aut, a suci su procijenili da bi lopta trebala biti u posjedu Efesa.

Posljednju Efesovu akciju započeo je Farmar. Probio je u reket i dodao Shippu na tricu, on promašuje, no na pravom se mjestu našao Jamon Lucas koji tip-inom zabija za rezultat 74:73 sa sekundom do kraja utakmice. Nakon minute odmora tricu s gotovo polovice terena je šutnuo Sloukas, no nije bio ni blizu, pa je veliko slavlje u Abdi Ipekçi Areni moglo početi.

Najefikasniji pojedinac kod pobjednika bio je Farmar s 15 poena. Lucas je upisao 10, a po 12 su imali Erden i Duško Savanović. Stanko Barać je završio s osam poena i šest skokova. Kod gostiju 15 poena imao je Law, 14 je dodao Papanikolaou, a 11 Hines.

Euroliga, doigravanje

četvrtfinale

Barcelona72:70 *Panathinaikos
CSKA Moskva89:78Baskonia
Olympiakos67:62Anadolu Efes
Real Madrid79:53Maccabi Tel Aviv
Barcelona65:66Panathinaikos
CSKA Moskva90:68Baskonia
Olympiakos71:53Anadolu Efes
Real Madrid75:63Maccabi Tel Aviv
Maccabi Tel Aviv57:69Real Madrid
Panathinaikos65:63Barcelona
Anadolu Efes83:72Olympiakos
Baskonia93:72CSKA Moskva
Panathinaikos60:70Barcelona
Anadolu Efes74:73Olympiakos
Baskonia85:94CSKA Moskva
Barcelona64:53Panathinaikos
Olympiakos82:72Anadolu Efes

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.04.2013. u 09:53
    Ako se Spanoulis probudi EFES nema šanse. Od svih zvijezda Efesa uzeo bih samo Lucasa jer je pravi timski igrač. Ostali poslije utakmice samo proučavaju vlastitu statistiku. A Farmar je stvarno paklen igrač.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 22:36
    Efesu svaka čast, prejaka su ekipa ali mislim da Olimpiakos ide dalje
    Obrisan korisnik
  • narada10819.04.2013. u 22:08
    Trenutno posebno nabrijani Grci zeljni da pokazu da nakon raspada domaće privrede, oni ne misle bankrotirati kvalitetnu košarku. No, protiv Grka uvijek posebno nabrijani Turci su htjeli (i morali) komšijama pokazati ko je gazda na istoku mediterana. TAKO se igra završnica u košarci, tako se lovi... [više na forumu]
    narada108