Košarka

Tricom Diamantidisa Panathinaikos stigao do poravnanja u seriji s Barcelonom

Branimir Korać • četvrtak, 11.04.2013.
Tricom Diamantidisa Panathinaikos stigao do poravnanja u seriji s Barcelonom
Foto: EPA

Iznimno neizvjesna i izjednačena serija između Barcelone i Panathinaikosa je nastavljena pobjedom Grka. Barcelona je u prvom susretu slavila u produžetku, međutim u drugom susretu bolji je bio Panathinaikos zahvaljujući trici Dimitrisa Diamantidisa osam sekundi prije kraja...

Već prvi dvoboj Barcelone i Panathinaikosa je potvrdio da nas očekuje vrlo teška serija u kojoj je sve moguće. Problemi Barcelone s ozljedama pomogli su da se Panathinaikos kvalitativno približi i stvori još više problema favoriziranim Španjolcima. Uspjela je Barcelona u produžetku izvući pobjedu u prvom domaćem susretu, ali u drugom su gosti slavili i tako poravnali u seriji i ukoliko upišu dvije pobjede u naredna dva susreta u Ateni, plasirat će se u polufinale.

Panathinaikos je u početku utakmice uporno napadao Antu Tomića preko Sofoklisa Schortsanitisa i hrvatski reprezentativac imao je dosta problema sa snažnim protivnikom. Uspjeli su gosti doći do vodstva 8:7, međutim Barcelona je odgovorila i brzo vratila prednost na svoju stranu.

Završnicu prve dionice ponovno je obilježio Panathinaikos koji lijepim ubačajem Roka Ukića i s dva slobodna bacanja nakon upitnog prekršaja Tomića na Diamantidisu, odlazi na 16:11. To razdoblje igre obilježile su i dobre obrane na obje strane, bilo je malo izrađenih i otvorenih šuteva, obrane su bile pokretljive, posebno Panathinaikosova.

Barcelonini problemi

Od samog početka susreta bilo je očito da će se Barcelona dosta namučiti. Marcelinho Huertas još uvijek nije najspremniji, a i ono vrijeme što je proveo na parketu, nije baš donio neku prevagu. Isto vrijedi i za Jasikevičiusa koji je također odigrao prilično skromno i Barceloni je zasigurno nedostajao značajniji učinak dvojice prvih razigravača. Isto tako Panathinaikos je dobro detektirao prijetnju u reketu i dobro zatvorio visoku liniju Barcelone koja je napadački bila neučinkovitija nego obično. Previše toga je ovisilo o inspiraciji Navarra i nedostajala je prava pomoć

Tricom Gista Panathinaikos je odmah pobjegao na 19:11 što je bila i najviša prednost u dotadašnjem dijelu susreta. Barcelona je još jednom uspjela uhvatiti vlak vrlo brzo, međutim sredinom druge dionice je ponovno ušla u lošije razdoblje, Marcelinho Huertas je uspio u kratkom razdoblju izgubiti loptu bez da ju je preveo preko centra te dobiti dvije ciste blokade na polaganju.

Ipak, Brazilac je dovoljno iskusan igrač da se na njega ne bi odrazile ove stvari te se vratio u pozitivan ritam i baš nakon njegove sjajne asistencije Tomić je doveo Barcelonu u vodstvo 26:25.

Do kraja prvog poluvremena Barcelona je prednost i povećala na 32:27 zahvaljujući teškom ubačaju Navarra sa sirenom za kraj prvog dijela. Panathinaikos je završne tri minute odigrao vrlo konfuzno u napadu bez izgrađene akcije i uz dosta problema što je domaćin znao iskoristiti.

I na početku drugog dijela Barcelona je nastavila u dobrom ritmu. Odmah se odvojila na 40:27 da bi seriju domaćina prekinuo tricom Roko Ukić.

Domaćin je ponudio Panathinaikosu povratak u utakmicu nakon nekoliko lošijih reakcija u napadu, Grci su bili vrlo blizu smanjenja na minus tri kada je Gist ostao sam na trici, ali nakon što je u napadu ranije pogodio, sada je promašio. Što nije uspjelo njemu, uspjelo je Bramosu koji je smanjio tricom na 45:42, priključio se Ukić novom tricom za poravnanje na 45:45 i potpuno vraćanje neizvjesnosti.

Treća četvrtina završila je ipak s prednosti Barcelone 50:48 nakon što je mladi Abrines napravio seriju 5:0 i vratio vodstvo domaćinu.

Na startu posljednje dionice Barcelona je povela 54:48, ali uslijedilo je razdoblje dobre igre Panathinaikosa začinjeno tricom Diamantidisa za vodstvo 60:58 šest minuta prije kraja susreta. Važnu tricu prije toga pogodio je opasni Bramos koji je i posve približio PAO dovevši ga na samo poen zaostatka.

U posljednje dvije minute s prednosti je ipak ušla Barcelona koju je Navarro doveo blizu pobjede ubačajem za 64:60, ali Bramos pogađa tricu iz teške pozicije u kutu 70 sekundi prije kraja. Čisti zicer imao je 56 sekundi prije kraja Jawai, ali krasno ga je blokirao Lasme. Imao je Panathinaikos nakon toga napad za preuzimanje vodstva, ali Bramos nije bio precizan.

19.6 sekundi prije kraja Bramos je napravio prekršaj na Navarru koji ipak ubacuje samo jedno slobodno bacanje za vodstvo Barcelone 65:63, ali i napad Panathinaikosa. Jawai je ostao na Diamantidisu koji to odlično koristi, uz korak nazad zabija tricu preko centra Barcelone i osam sekundi prije kraja Panathinaikos dolazi do vodstva 66:65.

Prvi prodor Navarra nije prošao, ostalo je do kraja manje od dvije sekunde, posljednji pokušaj imao je Šarunas Jasikevičius, ali nije ubacio tricu i Panathinaikos dolazi do velike pobjede.

Najbolji u gostujućem sastavu bili su James Gist s 14 poena (5/9) i sedam skokova, Michael Bramos je dodao 13 poena (5/7), a Dimitris Diamantidis deset (2/3). Roko Ukić je za 29 minuta ubacio osam poena (1/2 za dva, 2/6 za tri) uz tri asistencije.

Kod Barcelone Juan Carlos Navarro je upisao 20 poena (7/15), a mladi Alex Abrines deset poena (3/4). Ante Tomić je za 25 minuta ubacio šest poena (3/5) uz sedam skokova dok Mario Hezonja nije ulazio u igru.

Euroliga, doigravanje

četvrtfinale

Barcelona72:70 *Panathinaikos
CSKA Moskva89:78Baskonia
Olympiakos67:62Anadolu Efes
Real Madrid79:53Maccabi Tel Aviv
Barcelona65:66Panathinaikos
CSKA Moskva90:68Baskonia
Olympiakos71:53Anadolu Efes
Real Madrid75:63Maccabi Tel Aviv
Maccabi Tel Aviv57:69Real Madrid
Panathinaikos65:63Barcelona
Anadolu Efes83:72Olympiakos
Baskonia93:72CSKA Moskva
Panathinaikos60:70Barcelona
Anadolu Efes74:73Olympiakos
Baskonia85:94CSKA Moskva
Barcelona64:53Panathinaikos
Olympiakos82:72Anadolu Efes

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.04.2013. u 16:45
    g.Diamantidis moj duboki naklon!
    Obrisan korisnik
  • narada10812.04.2013. u 17:59
    Ne znam da li to štima sa „konkurencijom za Hezonju". Abrines je druga generacija, šta u tim godinama i te kako igra ulogu. Mario pod normalnim uvjetima uopće ne bi bio tu, valjda Španjolcima pored svih tih ozljedenih još i fali i onaj treći „teenager", tj. Todorović. BTW da li moram biti prorok da... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik12.04.2013. u 17:19
    Ali zato imaju Hezonju,šteta što takav talent sjedi na klupi dok ruina od Navara siluje loptu i sve oko sebe.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.04.2013. u 10:35
    Utakmica je bila stavrno odlična odlučivala je jedan lopta ko će pobjediti Diamantidisi je pogodio strahvito težak šut za pobjedu protiv odlične Barcelone .Sad imaju dvi meć lopte koje bi mogli iskoristiti za prolazak na završni turni Eurolige .
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.04.2013. u 08:29
    Ovaj dvoboj je prava poslastica. PAO je u obje utakmice spustio Barcu na malo koševa i sad je u maloj prednosti . Barci stvarno fali Pete Michael i sada su se mnogi uvjerili kakvu konkurenciju ima Hezonja u Abrinesu. Diamantidis još jednom pokazao kako se vodi ekipa. Jedva čekam nastavak.
    Obrisan korisnik