Košarka

Fanatični Olympiakos "okrenuo" Baraćev Efes u drugom poluvremenu i osigurao Final Four

Ivan Dominik • petak, 26.04.2013.
Fanatični Olympiakos "okrenuo" Baraćev Efes u drugom poluvremenu i osigurao Final Four
Foto: EPA

Posljednja četvrtfinalna utakmica doigravanja u košarkaškoj Euroligi, odigrana u grčkom Pireju između domaćeg Olympiakosa i turskog Anadolu Efesa, pripala je fanatičnim domaćinima, koji su nadoknadili veliki zaostatak iz prvog poluvremena te pobjedom u petoj i odlučujućoj utakmici protiv ekipe Stanka Baraća, osigurali nastup na Final Four turniru u Londonu...

U posljednjoj i odlučujućoj utakmici četvrtfinala doigravanja košarkaške Eurolige, grčki domaći Olympiakos i Anadolu Efes odigrali su vrlo interesantnu i napetu utakmicu. U početku su se bolje počeli snalaziti gostujući Turci, koji su poveli rano u prvoj četvrtini te održavali minimalnu prednost odličnim šutom iz igre unatoč neigranju suspendiranog Saše Vujačića.

No, Olympiakos, iako podređen u prvih deset minuta, uspijevao je zaostatak održavati na prihvatljivom "minusu", dok ga je najviše od svih "bombardirao" Efesov Jordan Farmar. Međutim, domaća je momčad sve više padala u igri, njen ponajbolji igrač i razigravač Vassilis Spanoulis, opet nije igrao na razini, a bio je i odlično blokiran od strane obrane gostiju.

Stoga je prva četvrtina završena vodstvom Efesa 23:21, ali uz dominaciju gostujuće ekipe te šutnju domaćih tribina. Druga četvrtina započela je u istom ritmu, a Efes je bio sve bolji te je svoju nadmoć samo povećavao i počeo kvalitetno realizirati. Odličan ulazak Efesa u drugu četvrtinu donio je dvije i pol minute Grka bez koša te seriju Turaka od 7:0. Pobjegao je Efes i na 15 poena razlike u nekoliko navrata, pogotovo u prvoj polovici druge četvrtine, a briljirali su Farmar, koji je do poluvremena upisao već 11 poena, te Duško Savanović, koji je u istom razdoblju imao osam poena i četiri skoka.

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Prvo poluvrijeme ipak je došlo kraju nešto boljom igrom ekipe iz Pireja, koja se "probudila" pred sam kraj drugih deset minuta. Papanikolaou je u završnici pogodio dvije vezane trice, Spanoulis je uz užasan šut uspio upisati sedam koševa i Olympiakos se malo vratio, premda je i dalje zaostajao uz osjetnu razliku. Ipak, Grci su se na poluvremenu spustili na "minus osam" te je prvi dio utakmice završen vodstvom gostiju od 41:33.

Nastavak je potom otvoren u potpuno drugačijem tempu i svjetlu. Olympiakos je napokon proradio, domaći su igrači u šest minuta napravili seriju 11:2 te se tricom Sloukasa približili na samo tri poena zaostatka, što je znala prepoznati i publika koja je proključala u Pireju. Efes se u trećoj četvrtini jako loše snalazio, a dno loše, prvenstveno obrambene igre, bilo je puštanje Spanoulisa, koji je dvije i pol minute prije kraja tricom s deset metara poravnao rezultat na 49:49.

Potom je nekoliko napada kasnije Olympiakos i konačno preokrenuo vodstvo Efesa te poveo 51:50, prvi puta nakon 7:6 za Grke u trećoj minuti, a to je primoralo trenera gostiju na time-out, kako bi konsolidirao i iz mrtvila trgnuo svoje košarkaše. I uspio je. Efes je do kraja četvrtine odigrao smirenije i bolje te je u posljednjih deset minuta ušao s minimalnim vodstvom od pola koša.

No, odmah na početku četvrtog perioda, Makedonac Pero Antić pogađa tricu za 57:55 domaćina, koji potom uzima loptu u dva napada zaredom Turcima te novim dvicama radi 7:0 seriju i odlazi na osjetnu prednost protiv Efesa, prvi put na utakmici. Međutim, Turci se vraćaju nedugo zatim i utakmica ulazi u tijesnu završnicu, ali se u zadnje dvije minute Olympiakos odvaja i na kraju odlazi na visokih "plus deset" kojima pobjeđuje i plasira se na Final Four Eurolige.

Grk Printezis istaknuo se pred kraj utakmice važnom tricom i s nekoliko uzastopnih koševa, dok se gostujuća momčad potpuno raspala u samoj završnici dvoboja. Završilo je stoga 82:72 pobjedom Grka, koji su se time plasirali u London na završnicu Eurolige na kojoj će još igrati CSKA Moskva te Španjolci, Barcelona i Real Madrid.

U pobjedi sastava iz Pireja za ukupnih 3-2 u seriji protiv Anadolu Efesa najviše se istaknuo Spanoulis s 19 poena i pet asistencija, Printezis je dodao 15, a Josh Powell devet. Kos poraženog Efesa 14 koševa zabio je Lucas, 12 je dodao Savanović, a još je jedini znamenkasti osim njih dvojice bio Jordan Farmar s 11 poena iz prvog poluvremena. Hrvat Stanko Barać upisao je za Efes samo dva poena i sedam skokova za 13 minuta igre.

Euroliga, doigravanje

četvrtfinale

Barcelona72:70 *Panathinaikos
CSKA Moskva89:78Baskonia
Olympiakos67:62Anadolu Efes
Real Madrid79:53Maccabi Tel Aviv
Barcelona65:66Panathinaikos
CSKA Moskva90:68Baskonia
Olympiakos71:53Anadolu Efes
Real Madrid75:63Maccabi Tel Aviv
Maccabi Tel Aviv57:69Real Madrid
Panathinaikos65:63Barcelona
Anadolu Efes83:72Olympiakos
Baskonia93:72CSKA Moskva
Panathinaikos60:70Barcelona
Anadolu Efes74:73Olympiakos
Baskonia85:94CSKA Moskva
Barcelona64:53Panathinaikos
Olympiakos82:72Anadolu Efes

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.04.2013. u 14:21
    Efes je samo skup odličnih igrača. Gledao sam ih ove godine puno puta i oni kroz sve to vrijeme oni nisu postali ekipa. Pretenciozno složena ekipa bez da je jasno ko šta radi. I loše vođena. 4 super-beka (bar oni sami to o sebi misle) koji ispucavaju milion lopti i koji ne koriste centre nikako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2013. u 01:37
    Nakon oih pet utkmica mogu definitivno tvrditi da dugo nisam gledao tako kvalitetnu ekipu, a da tako loše igra. Jedina prezentacija njihovog objektivnog kvaliteta jesu 1. i pola 2. četvrtine 5. utakmice. Međutim ovu prezentaciju su tada prekinuli suci sa 10-tak totalno neobjektivnih odluka sudaca u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik