Košarka

Video: Heat na korak do polufinala Istoka, Grizzliesi upisali prvu pobjedu u doigravanju

Igor Šestak • petak, 26.04.2013.
Video: Heat na korak do polufinala Istoka, Grizzliesi upisali prvu pobjedu u doigravanju
Foto: EPA

U noći s četvrtka na petak odigrane su tri utakmice NBA doigravanja. U dvije su uspješni bili domaćini, dok su gostujuću pobjedu ugrabili aktualni prvaci iz Miamija. Heat je svladao Buckse u Milwaukeeju sa 104:91 i samo ga pobjeda dijeli od prolaska u polufinale Istočne konferencije. Uspješni su na Istoku bili i Chicago Bullsi te sa 79:76 dobili Brooklyn Netse i poveli u seriji s 2-1. Jedina utakmica doigravanja Zapadne konferencije odigrana je u Memphisu gdje su domaći Grizzliesi rezultatom 94:82 svladali Los Angeles Clipperse i stigli do svoje prve pobjede u seriji.

Miami nezaustavljiv, Ray Allen srušio rekord u broju trica postignutih u doigravanju

Miami Heat nezaustavljivo juri prema polufinalu Istočne konferencije. S dvije domaće pobjede u džepu doputovao je u Milwaukee, svladao Buckse sa 104:91 i poveo u seriji s 3-0. Aktualni prvaci u prvom poluvremenu nisu briljirali, no u drugom su značajno popravili svoju igru i stigli do uvjerljive pobjede. Prolazak u iduću fazu doigravanja imat će priliku potvrditi već u nedjelju.

Prvo ime Miamija ovoga puta nije bio LeBron James, već Ray Allen. Za 30 minuta na parketu ostvario je učinak od 23 poena, tri skoka i dvije asistencije, no što je važnije od toga, trice je šutirao 5/8. S tih pet pogođenih trica stigao je do 322 trice u doigravanju u svojoj karijeri, čime je prestigao dosadašnjeg rekordera Reggieja Millera (320).

Bucksi su u ovu utakmicu krenuli vrlo dobro i prvu su četvrtinu dobili s 30:21. Služio ih je šut pa su u tom periodu igre pogodili pet od deset trica i ukupno imali 57,1 posto ubačaja. Sredinom druge četvrtine domaćini su još uvijek bili na plus devet, no tada je započeo uspon Heata. U posljednjih 45 sekundi prvog poluvremena Allen je ubacio dvije trice, James dodao dva poena u posljednjoj sekundi i Miami je na odmor otišao sa zaostatkom od samo dva poena.

"Imati na klupi igrača takvog kalibra kao što je Ray Allen je velika stvar. On je naš Everyday Ray, ali ne uzimamo ga zdravo za gotovo. Bez njega, danas se ne bismo uspjeli odvojiti i završiti utakmicu s LeBronom na klupi. Radio je ovakve stvari gdje god da je igrao i zato smo ga željeli u našoj momčadi."

Eric Spoelstra, trener Miami Heata

Najveći dio treće četvrtine protekao je u izjednačenoj igri i tri minute prije njenog kraja na semaforu je stajalo 67:66 za goste. Tada je krenula odlična serija branitelja naslova kojom su slomili otpor Bucksa i otvorili si put do treće pobjede. Do kraja treće četvrtine James je zabio sedam, a Chris Andersen četiri poena. Na startu posljednjeg perioda pet poena je zabio Norris Cole, a seriju 18:3 zaključio je Allen slobodnim bacanjima. Bucksi zaostatak nisu uspjeli značajnije smanjiti, niti ozbiljnije ugroziti pobjedu Heata.

Heat je utakmicu završio s 51,9 posto pogođenih šuteva iz igre, trice je gađao vrlo dobrih 8/19, a domaćine je nadmašio u skokovima (43-38) i u asistencijama (31-23). Obje su momčadi slabo čuvale loptu pa je Miami imao 19, a Milwaukee 20 izgubljenih lopti.

James je iz igre šutirao 9/14 i utakmicu završio s 22 poena, šest asistencija, pet skokova i pet izgubljenih lopti. Odličan je bio Chris Bosh sa 16 poena i 14 skokova, Udonis Haslem je zabio 12 poena, a Andersen je sa šutom 5/5 stigao do 11 poena i dodao šest skokova. Katastrofalnu šutersku večer imao je Dwyane Wade i okončao ju na 1/12. Zabio je tek četiri poena i izgubio šest lopti, a djelomično se iskupio s 11 asistencija i devet skokova.

Nakon prve četvrtine Buckse je izdao šut za tri poena pa su u preostale tri četvrtine gađali 2/16. Igrači Miamija odradili su vrlo dobar posao u čuvanju Brandona Jenningsa (iz igre 5/15, 16 poena, osam asistencija), dok je Monta Ellis zaustavljen u potpunosti (iz igre 2/9, sedam poena, šest asistencija). Najbolji kod Bucksa bili su Larry Sanders sa 16 poena i 11 skokova te Ersan Ilyasova s 15 poena, osam skokova i četiri asistencije.

Boozer i Deng odveli Bullse do 2-1 u seriji protiv neraspoloženih Netsa

Uz puno muke u utakmici neraspoloženih napada Chicago Bullsi su sa 79:76 na svom terenu svladali Brooklyn Netse i poveli u seriji s 2-1. Bullsi su loše krenuli u utakmicu pa središnji dio odradili odlično i imali 17 poena prednosti. U završnici su ponovno upali u krizu i dozvolili Netsima povratak. Imali su gosti i napad za produžetak, no nisu ga iskoristili.

Netsi su odlično odradili prvih šest minuta utakmice i stigli do vodstva 17:5, ali su nakon toga stali. Bullsi su zaigrali odlično na obje strane parketa i napravili fantastičnu seriju 28:4. U posljednjih šest i pol minuta prve i prvih osam i pol minuta druge četvrtine Netsi su iz igre šutirali 1/26. Našli su se u zaostatku od 12 poena, no do kraja poluvremena su ga smanjili i na odmor otišli sa sasvim prihvatljivih minus sedam.

Treća četvrtina pripala je Bullsima. Otvorili su ju serijom od šest poena Luola Denga, a dvoznamenkastu prednost nisu ispuštali do kraja perioda. U posljednjih 12 minuta gosti su ušli s 13 poena prednosti, a najvećih 17 poena viška imali su nakon trice Natea Robinsona devet i pol minuta prije kraja utakmice. Uvjerljivu prednost držali su do završnih šest minuta pa stali. Netsi su serijom 12:0 stigli na samo tri poena zaostatka 15 sekundi prije isteka vremena.

"Na početku su nas zaskočili pa smo se prvo morali iščupati iz te rupe. Učinili smo to i igrali vrlo dobro u najvećem dijelu druge i treće četvrtine. Ipak, još mnogo toga moramo raditi bolje. Moramo biti sposobni mijenjati obranu, bolje prepoznavati suparničke akcije i bolje reagirati na njih."

Tom Thibodeau, trener Chicago Bullsa

Nakon slobodnog bacanja Robinsona, Deron Williams je pogodio za 76:78. Netsi su odmah faulirali Joakima Noaha, koji je također pogodio samo jedno slobodno bacanje. Igračima Brooklyna ostalo je nešto manje od pet sekundi za završni napad i odigrali su ga odlično. C.J. Watson je ostao sasvim sam na trici u kutu, ali nije pronašao cilj i njegov bivši klub je stigao do prednosti u seriji.

Treća utakmica Bullsa i Netsa napadački je bila izrazito slaba za obje momčadi. Bullsi su iz igre šutirali 31/78 (39,7 posto), a Netsi 28/81 (34,6 posto). Trica nije služila nijednu momčad, Bullsi su gađali 3/15, a Netsi 5/21.

Najefikasniji igrač utakmice bio je Carlos Boozer. Iz igre je šutirao 9/15 i stigao do učinka od 22 poena i 16 skokova. Deng je bio neprecizniji (9/23), ali je ostvario dobar učinak od 21 poena i deset skokova. Do dvoznamenkastog broja poena u Bullsima je stigao još jedino Kirk Hinrich s 12 poena. Brooklyn je predvodio Brook Lopez s 22 poena (iz igre 8/16) i devet skokova. Williams je zabio 18 i podijelio četiri asistencije, a 15 poena pridodao je Joe Johnson.

Četvrta utakmica serije igra se u subotu, također u Chicagu.

Randolph i Gasol naudili Clippersima za prvu pobjedu Grizzliesa u doigravanju

U čarima napadačke košarke nije se moglo pretjerano uživati niti u Memphisu, a to može značiti samo jedno - Grizzliesi su stigli do svoje prve pobjede u doigravanju. Odličnom obranom, dominacijom u skoku i odličnom igrom svojih visokih igrača Grizzliesi su s 94:82 u svojoj dvorani svladali Los Angeles Clipperse i zaostatak u seriji smanjili na 2-1.

Nakon neefikasne prve polovice prve četvrtine Clippersi su vodili s 10:8 i to im je bilo posljednje vodstvo na utakmici. Serijom 9:2 Grizzliesi su preuzeli vodstvo, a čak je sedam poena u nju ugradio Zach Randolph. Nakon prvih 12 minuta Memphis je vodio s 23:20, a do značajnijeg vodstva stigao je u drugoj polovici druge četvrtine. Tada su seriju 8:0 kreirali Randolph i Marc Gasol te doveli Grizzliese na 43:31.

Na poluvremenu je bilo 47:39, a treća je četvrtina bila izjednačena i završila rezultatom 23:23. Domaćini su održavali svoju prednost i ni u jednom trenutku nisu dopustili Clippersima da smanje zaostatak na manje od osam poena. No, početak posljednje četvrtine donio je gostima dodatno približavanje. Prvo je Ronny Turiaf zabio za 70:64, a osam i pol minuta prije kraja prednost Grizzliesa bila je samo pet poena (74:69).

"Imamo najbolje visoke igrače u ligi, zaista su odlični. Marc je po meni jedan od najboljih centara u ligi, a Zach ima briljantne akcije. Vjerojatno je najbolji krilni centar u ligi. Kad njih dvojice rade sve što znaju, jako nas je teško zaustaviti."

Quincy Pondexter, igrač Memphis Grizzliesa

Odluka o pobjedniku pala je u posljednjih šest minuta utakmice. Igrači Memphisa učvrstili su svoju obranu i ostavili Clipperse bez ubačaja iz igre punih pet i pol minuta. Napravili su seriju 11:2 i dvije minute i 45 sekundi prije kraja utakmice imali prednost 89:73. Za njih sasvim dovoljno kako bi bez poteškoća priveli susret kraju i stigli do prve pobjede u doigravanju.

A do nje su stigli na svoj prepoznatljiv način. Odličnom obranom, kojom su Clipperse natjerali na 18 izgubljenih lopti, ograničili ih na šut iz igre 26/67 (38,8 posto) i na samo 26 poena iz reketa, te skakačkom nadmoći 45-33. Grizzliesi su imali čak 17 napadačkih skokova koji su im donijeli 22 poena iz drugih pokušaja, a ukupno su zabili 40 poena iz reketa. Iako su i oni iz igre pogodili 38,8 posto šuteva, zahvaljujući skokovima su imali mnogo više pokušaja (31/80).

Najzaslužniji za pobjedu svakako je Zach Randolph. Iz igre je šutirao 9/18, slobodna bacanja 9/10 i utakmicu završio s 27 poena i 11 skokova. Marc Gasol je uoči utakmice dobio svoju nagradu za najboljeg obrambenog igrača lige, a u pobjedu je ugradio 16 poena i osam skokova. Tony Allen je upisao 13 poena, devet skokova i četiri osvojene lopte, a Mike Conley šest poena, šest skokova, deset asistencija i tri osvojene lopte.

Najbolji strijelac Clippersa bio je Blake Griffin sa 16 poena (iz igre 5/12). Matt Barnes je zabio 12, a Chauncey Billups 11. Chris Paul je odigrao vrlo slabu utakmicu. Iz igre je šutirao 4/11 i okončao utakmicu s osam poena, šest skokova, četiri asistencije i pet izgubljenih lopti.

Četvrtu utakmicu Grizzliesi i Clippersi odigrat će u Memphisu u subotu.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 16:18
    Miami će biti prvak,to je više nego 100% sigurno,jedino ih ozljede mogu spriječiti da ne obrane titulu!Mišljenja sam,ako igrači Heata u svaku utakmicu uđu maksimalno ozbiljno i koncentririno,pregazit će sve protivnike kao plitak potok,pa i Okalhomu ili San Antonio finalu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 15:49
    @raven, miami ima ove sezone 25:5 protiv ekipa sa zapada, tako da ti ta teorija ne drži vodu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 15:30
    kod gasola i radolpha se bas vidi da igraju nekoliko godina zajedno nevjerojatna uigranost ... sljedeca tekma izmedju mem i lac ipak mislim da nece proci tako lagano ... mala je vjerojatnost da paul opet moze imati ovako slabu vecer !!! go go clippers !!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 15:02
    Da igraju na zapadu imali bi najbolji omjer NE! Daleko od toga da nisu dobri, vjerojatno i jesu najbolji, al baš im se prokleto puno toga posrećilo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 14:27
    ne ,nego su jednostavno najbolja ekipa lige..sto se vidi i na njihovom omjeru pobjeda i poraza
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies