Košarka

Video: Knicksi dominantni u Bostonu, Lakersi doživjeli najteži domaći poraz u utakmicama doigravanja

Igor Šestak • subota, 27.04.2013.
Video: Knicksi dominantni u Bostonu, Lakersi doživjeli najteži domaći poraz u utakmicama doigravanja
Foto: EPA

U noći s petka na subotu odigrane su tri utakmice NBA doigravanja. Dvije su bile jednosmjerne i u njima su gosti stigli do uvjerljivih pobjeda. New York Knicksi su i treći put svladali Boston Celticse, a isto je uspjelo San Antonio Spursima protiv Los Angeles Lakersa. Usput su im nanijeli najteži domaći poraz u utakmicama doigravanja. I Knicksi i Spursi imaju 3-0 u serijama protiv svojih protivnika, dok su Golden State Warriorsi kod kuće u neizvjesnoj utakmici svladali Denver Nuggetse i poveli s 2-1 u seriji.

Celticsi i na svom parketu nemoćni protiv Knicksa

Boston Celticsi su se vratili iz New Yorka s dva poraza. Nadali se kako na domaćem parketu mogu pružiti bolji otpor Knicksima i zakomplicirati seriju prvog kruga doigravanja, ali u tome nisu uspjeli. U svom TD Gardenu su u potpunosti zakazali i Knicksi su došli do lagane pobjede rezultatom 90:76. Prva im je to pobjeda u Bostonu u utakmici doigravanja od 1990. godine, a dovela ih je do 3-0 u seriji. Četvrta utakmica igra se u nedjelju i Knicksi će imati veliku priliku "pomesti" Celticse.

U utakmicama igranim u New Yorku, Celticsi su bili dobri u prvim poluvremenima pa posrtali u drugima. U Bostonu je već prvo poluvrijeme usmjerilo utakmicu na mlin gostiju iz New Yorka. Nakon što su u drugom poluvremenu druge utakmice zabili samo 23 poena, Celticsi su u prvom poluvremenu treće utakmice zabili 31 poen. U tih 48 minuta košarke zabili su tek 54 poena, što najbolje pokazuje kako dobru obranu trenutno igraju Knicksi i kako su protiv nje Celticsi sasvim nemoćni.

Jedino vodstvo Celticsa na ovoj utakmici bilo je 2:0 u prvoj minuti utakmice. Gosti su tricom Pabla Prigionija preuzeli prednost u drugoj minuti i više ju nisu ispuštali. U prvoj se četvrtini nisu uspjeli odvojiti na prednost veću od sedam poena, a Celticsi su nakon tri minute igre u drugom periodu bili na samo minus tri. Sredinom četvrtine Knicksi su dobrom napadačkom dionicom stigli do dvoznamenkaste prednosti, a zahvaljujući seriji 11:4 u posljednje četiri minute prvog dijela na poluvrijeme otišli s golemih 47:31.

Nakon takvog prvog poluvremena nestala je sva neizvjesnost. Knicksi ni u drugom nisu posustali, već su bez većih poteškoća održavali svoju prednost. Treća četvrtina završila je rezultatom 21:21, a Celticsi u tih 12 minuta nijednom nisu uspjeli značajnije smanjiti svoj zaostatak. Početkom posljednjeg perioda New York je stigao do svoje najveće prednosti na utakmici (75:54), a onda ipak malo "oduzeo gas" pa su domaćini smanjili svoj zaostatak na 14 poena. Loša vijest za Knickse bilo je isključenje J.R. Smitha zbog udaranja laktom Jasona Terryja.

Knicksi su odličnom obranom prisilili Celticse na 18 izgubljenih lopti i pretvorili ih u 26 poena, dok su sami izgubili 11 lopti. Šut iz igre gostiju bio je točno 50 posto (38/76) uz prilično dobrih 40 posto za tricu (11/27). Celticsi to nisu mogli pratiti. Iz igre su šutirali daleko slabijih 28/70 (40 posto), uz samo šest pogođenih trica od 19 pokušaja.

Najbolji strijelac Knicksa bio je Carmelo Anthony s 26 poena (iz igre 12/25), a nakon utakmice je izjavio: "Da budem iskren, dobiti Boston u doigravanju 4-0 bilo bi nešto spektakularno, ostvarenje sna. Nikad u karijeri nisam dobio seriju doigravanja 4-0."

Do dvoznamenkastog broja poena u redovima New Yorka stigli su još Raymond Felton (15 poena, deset asistencija) i J.R. Smith (15 poena, četiri skoka), a vrlo koristan je bio Prigioni, najstariji rookie NBA lige, s devet poena (trice 3/6) i pet ukradenih lopti. Boston nije imao zaista raspoloženog igrača. Jeff Green je upisao 21 poen (8/17 iz igre), devet skokova, četiri asistencije i pet izgubljenih lopti. Paul Pierce je došao do 17 poena i pet asistencija uz slabih 6/15 iz igre i također pet izgubljenih lopti, dok je Kevin Garnett upisao odličnih 17 skokova, ali s lošim napadačkim učinkom od 12 poena (5/13 iz igre).

"Kad nešto silno želite, onda žurite i postajete nesigurni. Mislim da smo mi danas napravili upravo to" pronašao je razloge poraza Paul Pierce, dok je Doc Rivers ovako odgovorio novinarima na pitanje hoće li za četvrtu utakmicu mijenjati početnu petorku: "Ne znam. Gubimo 3-0. Ako će mi donijeti rezultat, ubacio bih i novinara u početnu petorku."

Spursi u Los Angelesu "pregazili" oslabljene Lakerse

Gledano iz kuta Los Angeles Lakersa, Celticsi su protiv Knicksa dobro i prošli. Bez Bryanta, Nasha, Blakea i Meeksa, četvorice najboljih braniča, Lakersi su u Staples Centru "pregaženi" od strane San Antonio Spursa. Visoki igrači Lakersa odradili su prilično dobar posao, no to nije bilo dovoljno protiv raspoloženog Tima Duncana i njegovih Spursa koji su na kraju slavili sa 120:89 i stigli na pobjedu do plasmana u polufinale Zapada. Četvrtu pobjedu tražit će u nedjelju u Los Angelesu.

Spursi su kontrolu preuzeli u drugoj polovici prve četvrtine, a serijom 9:2 u posljednje dvije minute stigli do velike prednosti 30:18. Sredinom drugog perioda gosti su vodili 48:30, ali Lakersi su se još neko vrijeme držali u utakmici. Dobrim minutama Dwighta Howarda i Andrewa Goudelocka, koji se prvi put našao u početnoj petorci, vratili su se na prihvatljivijih 44:55 na poluvremenu.

Ako je nakon prvog poluvremena ostala minimalna dvojba oko pobjednika ove utakmice, Spursi su ju u trećoj četvrtini otklonili. Nakon tri minute igre bili su na plus 16, a tri minute prije kraja perioda na plus 22 (81:59). S identičnom razlikom su ušli u posljednji period, u kojem također nisu štedjeli oslabljene domaćine. Zabili su im čak 35 poena i stigli do uvjerljive pobjede s konačnih 120:89. Lakersi će ovaj poraz upamtiti kao najuvjerljiviji na domaćem parketu u povijesti nastupa u doigravanjima.

"Moramo biti energični i profesionalni u našim nastupima. Nije uopće važno je li suparnik kompletan ili je opterećen ozljedama kao što su trenutno Lakersi. Mislim da smo odigrali prilično dobro", poručio je nakon utakmice trener Spursa Gregg Popovich, dok njegov kolega na klupi Lakersa, Mike D'Antoni, nije imao što zamjeriti svojim igračima: "Dali smo sve od sebe no nije bilo dovoljno. Rekao bih da su ovi igrači odigrali najbolje što mogu."

Trica Spurse nije posebno dobro služila u ovoj utakmici (5/16), no ukupan šut iz igre bio im je odličnih 52/85 (61,2 posto). Šut Lakersa zaustavio se na 35/81 (43,2 posto) uz vrlo slabu tricu 4/20. Iako su Dwight Howard i Pau Gasol pružili dobre partije, Spursi su nadskakali Lakerse s uvjerljivih 49-35.

Predvodnik San Antonija bio je Tim Duncan s 26 poena (iz igre 12/16), devet skokova i tri asistencije za 31 minutu na parketu. Tony Parker je igrao 27 minuta i ostvario učinak od 20 poena (9/14 iz igre), sedam asistencija, tri skoka i pet izgubljenih lopti. S 13 poena i sedam skokova istaknuo se DeJuan Blair, dok je 12 poena postigao Kawhi Leonard. Svih 13 igrača Spursa upisalo se u strijelce, a deset ih je upisalo minimalno pet poena. Jedina loša vijest za njih je ozljeda gležnja Tiaga Splittera zbog koje je morao napustiti igru u trećoj četvrtini.

Pau Gasol je stigao do svog prvog triple-doublea u doigravanju u karijeri. Zabio je 11 poena (5/10 iz igre), prikupio 13 skokova i deset puta asistirao. Raspoložen je bio Dwight Howard s 25 poena (iz igre 9/16) i 11 skokova, a dobar su učinak ostvarili i igrači koji su dobili priliku u početnoj petorci zahvaljujući brojnim ozljedama. Darius Morris je zabio 24 poena i šest puta asistirao, a Andrew Goudelock pridodao svojih 20 poena (učinak karijere). Manje od dva tjedna nakon operacije koljena za Lakerse je zaigrao Metta World Peace, ali nije pomogao (0/6 iz igre, bez poena) Klupa Lakersa postigla je devet poena, dok je klupa Spursa zabila 46.

Warriorsi preokretom do prednosti u seriji protiv Nuggetsa

Dok su gledatelji u Bostonu i Los Angelesu gledali uvjerljive pobjede gostujućih momčadi, u Oaklandu je viđena prava drama - sa sretnim završetkom za navijače Golden State Warriorsa. Treću utakmicu prvog kruga doigravanja i prvu na svom parketu Warriorsi su dobili s tijesnih 110:108 te trenutno vode u seriji protiv Denver Nuggetsa 2-1.

Na putu do pobjede Warriorsi su morali nadoknaditi zaostatak od 13 poena, a na kraju utakmice su umalo uprskali i prosuli teško stečeno vodstvo. U neizvjesnoj završnici Nuggetsi su imali priliku za pobjedu, no ona je ipak pripala domaćinima na veliko veselje njihovih bučnih navijača.

Prva četvrtina završila je rezultatom 32:32, a nakon devet minuta igre u drugom periodu na semaforu je stajalo 53:52 za goste. Tada je Denver zagospodario parketom i u posljednje tri minute prvog dijela napravio seriju 13:2. Na poluvrijeme je odnio 12 poena prednosti, a najveće zasluge za to idu Tyju Lawsonu koji je do tada na kontu imao 19 poena i šest asistencija.

Lawson je i početkom nastavka bio najraspoloženiji igrač Nuggetsa. Zabio je prvih sedam poena svog kluba i doveo ga na najvećih plus 13, no podršku suigrača u tim minutama nije imao. Njegovi poeni bili su jedini za Denver u prvih sedam minuta treće četvrtine i Warriorsi su to iskoristili za seriju 16:2 i preokret. Poveli su 74:73, a u posljednju se četvrtinu ušlo s 87:84 za domaćine.

Warriorsi su dvaput imali plus šest - devet minuta prije kraja 94:88 i dvije minute prije kraja 108:102. Stvari su im zakomplicirali raspoloženi Lawson polaganjem i dodatnim bacanjem te Wilson Chandler tricom za 109:108 16 sekundi prije kraja. Warriorsi nisu na vrijeme izveli loptu i Nuggetsima se ukazala prilika za pobjedu koju ipak nisu uspjeli iskoristiti. Prvo je Lawson izgubio loptu, a nakon slobodnog bacanja Harrisona Barnesa za 110:108, Andre Iguodala je opalio tricu s centra, no ona je ostala na obruču.

I jedini i drugi su ovoga puta od početka zaigrali s niskim petorkama, a pobjedu u skokovima odnijeli su Warriorsi s 42-34. Imali su domaćini čak 23 izgubljene lopte (Nuggetsi 18), no nadoknadili su to boljim šutom od svojih suparnika. Iz igre su pogodili 52,5 posto svojih šuteva, dok se napad Nuggetsa zaustavio na 46,5 posto. Obrana Warriorsa odradila je dobar posao u drugom poluvremenu i ograničila Nuggetse na 42 poena uz 39 posto pogođenih šuteva.

Kao i u većini slučajeva ove sezone, Warriorse je do pobjede odveo Stephen Curry. Unatoč problemima s gležnjevima, zabio je 29 poena (za dva 4/10, za tri 4/7), 11 puta asistirao i prikupio šest skokova. Vrlo raspoložen bio je Jarrett Jack s 23 poena (iz igre 10/14), sedam asistencija i pet skokova, a učinak je pokvario sa sedam izgubljenih lopti. Po 19 poena su u pobjedu ugradili Harrison Barnes (sedam skokova) i Carl Landry (pet skokova).

Ty Lawson je utakmicu završio s 35 poena i deset asistencija uz šut iz igre 11/22. Corey Brewer je ušao s klupe i zabio 16 poena, Kenneth Faried je upisao 15 poena i sedam skokova, Andre Iguodala 14 poena, pet skokova i pet asistencija, a Wilson Chandler 11 poena i devet skokova.

Četvrta utakmica igra se u Oaklandu u nedjelju.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.04.2013. u 03:00
    ufff, strašan je new york
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2013. u 14:53
    Čestitke Knicksima...opet obrana na iznimno visokom nivou...nadam se da će im ljudi napokon počet davat kredita za igru koju prikazuju...
    Obrisan korisnik
  • nido27.04.2013. u 11:34
    "Svih 13 igrača Spursa upisalo se u strijelce, a deset ih je upisalo minimalno pet poena. " - SNAGA SPURSA :-))))))) GO SPURS GO!!!
    nido
  • Obrisan korisnik27.04.2013. u 11:18
    Obzirom da sutra lakersi najvjerovatnije igraju zadnju tekmu ove sezone, vrijeme je da se posvetim LA Kingsima koji kreću u NHL Playoff, oni su bar svi zdravi pa mogu u obranu naslova
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2013. u 10:40
    nevjerojatno koliko ozljeda za lakerse, sutra ni gasol ni howard neće valjda igrati kako je krenulo. Uglavnom ozljedom kobea spursi su imali lagan posao, sa kobeom bilo bi drukčije, sigurno 6-7 utakmica u seriji
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies