Košarka

Video: Heat preživio bljesak Jeffa Greena i u Bostonu stigao do 23. uzastopne pobjede

Igor Šestak • utorak, 19.03.2013.
Video: Heat preživio bljesak Jeffa Greena i u Bostonu stigao do 23. uzastopne pobjede
Foto: EPA

Vrlo uzbudljiv bio je ponedjeljak u NBA ligi. Odigrano je 11 utakmica, a oči su dominantno bile uprte u okršaj Celticsa i Heata. Društvo s Floride bilo je na korak do poraza, no pobjednička je serija ipak produžena na 23 utakmice. U prilično čudnim okolnostima svoju su pobjedničku seriju nastavili i Nuggetsi, a neobična je bila i utakmica Hawksa i Mavericksa. Poraze su upisali Lakersi, Blazersi i Jazz - klubovi koji pucaju na osmo mjesto Zapada, dok su do vrlo uvjerljivih pobjeda došli Netsi, Grizzliesi, Warriorsi i Pacersi.

Pobjednička serija Miami Heata (52-14) u ponedjeljak je bila na velikom testu. LeBron James i društvo gostovali su u Bostonu kod Celticsa (36-30), koji su u svom TD Gardenu nanizali 11 uzastopnih pobjeda. Bili su na dobrom putu i prema 12., ali gosti s Floride režirali su veliki preokret i slavili sa 105:103 te došli do svoje 23. uzastopne pobjede. To je druga najduža serija u povijesti NBA lige, ispred njih su ostali samo Lakersi koji su nanizali 33 pobjede u sezoni 1971./1972.

Eric Spoelstra, trener Miami Heata: "Biti članom ovakve sjajne grupe velika je privilegija i ne smijemo to uzimati zdravo za gotovo. Svakim smo danom sve bliže našem cilju i svaki nas dan stavlja u sve bolju poziciju na ovom pohodu gdje nikome ništa nije zagarantirano".

Doc Rivers, trener Boston Celticsa: "Prije utakmice sam vjerovao da ćemo pobijediti. Za vrijeme utakmice sam vjerovao da ćemo pobijediti... A sada mislim da smo trebali pobijediti. No, svaka čast igračima Miamija. Odigrali su neke spektakularne akcije."

U sastavu Celticsa nije bilo bolesnog Kevina Garnetta, ali utakmicu života igrao je Jeff Green. Već u prvom poluvremenu zabio je 26 poena i odveo svoju momčad do velike prednosti. Nakon prvih 12 minuta Celticsi su imali plus 12, a nakon tri minute igre u drugom periodu i najvećih 17 poena prednosti. Miami je do poluvremena smanjio zaostatak na samo šest poena, a početkom treće četvrtine je i poveo. Green je nastavio vući Celticse, a uz pomoć Jordana Crawforda doveo ih je do vodstva 96:83 osam i pol minuta prije kraja.

Heat je uzvratio serijom od devet uzastopnih poena (James sedam), no Courtney Lee je pet minuta prije kraja zabio tricu za 99:92. Eric Spoelstra pozvao je tada minutu odmora, a njegovi su igrači u preostalom vremenu odigrali fantastično. "Zapeli" su u obrani i dozvolili Celticsima tek četiri poena, a preko Marija Chalmersa i Jamesa su došli do izjednačenja 103:103. S tim se rezultatom ušlo u posljednju minutu, a pobjedu Miamiju donio je James dvicom deset sekundi prije kraja. Za pobjedu Bostona šutirao je Paul Pierce i promašio.

Šut iz igre gostiju zapeo je na 49,4 posto (trica 7/20), a njihovom je igrom ponovno dominirao LeBron. Iz igre je šutirao 16/29 i utakmicu završio s učinkom od 37 poena, 12 asistencija, sedam skokova, dvije blokade i pet izgubljenih lopti. Chalmers je zabio 21 poen, a Dwyane Wade upisao 16 poena, sedam skokova i šest asistencija. Celticsi su iz igre pogodili 54,2 posto svojih šuteva (trica 10/21), ali su od svojih protivnika nadskakani s 39-33 i skupo ih je stajala čak 21 izgubljena lopta. Green je s 43 poena (iz igre 14-21) i sedam skokova došao do učinka karijere, a Pierce je zabio 17 poena uz osam skokova, osam asistencija i čak sedam izgubljenih lopti.

Nuggetsi kontroverznom odlukom sudaca došli do 12. uzastopne pobjede

Uz puno muke, produžetak i prilično kontroverznu završnicu svoju su pobjedničku seriju nastavili i Denver Nuggetsi (46-22). Do svoje 12. pobjede u nizu momčad Georgea Karla stigla je na gostovanju kod Chicago Bullsa (36-30) i to tricom Andrea Iguodale za 119:118 sedam sekundi prije kraja produžetka, no prste su u pobjedi Denvera imali i suci.

Kosta Koufos je 46 sekundi prije isteka vremena zabio za vodstvo Nuggetsa 116:115 i to nakon što je u napadačkom skoku evidentno dotaknuo loptu koja se nalazila na obruču Bullsa. Košem Joakima Noaha i slobodnim bacanjem Natea Robinsona Chicago je poveo sa 118:116, a onda je spomenutu tricu pogodio Iguodala. U završnom napadu gostiju šutirao je Marco Belinelli, šut je bio prekratak, no loptu je u koš proslijedio Noah, vjerujući kako je donio pobjedu svojoj momčadi. No, suci su pregledali snimku i presudili da njegov kontakt s loptom nije bio u skladu s pravilima te su poništili koš.

Očekivano, nakon takve odluke gosti iz Chicaga su "poludjeli". "Iz mog kuta činilo se da je ubačaj bio sasvim regularan. Siguran sam da je Koufos bio na obruču kod svog ubačaja, dok je Noah skrenuo šut koji je bio prekratak. Očito ću morati nazvati upravu Lige da mi netko ovo objasni. Možda ja ne razumijem pravila", rekao je trener Bullsa Tom Thibodeau, a Noah dodao: "Ne razumijem kako su mogli pregledavati snimku kod mog koša, dok kod Kostinog to nisu učinili."

U regularnom dijelu utakmice Nuggetsi su uglavnom držali vodstvo. Najvećih plus 14 imali su u drugoj četvrtini, a tri i pol minute prije isteka vremena vodili su s 99:91. Oslabljeni Bullsi (bez ozlijeđenih Rosea, Hamiltona, Gibsona i Hinricha) odigrali su najveći dio utakmice sa samo šest igrača u rotaciji, ali su u samoj završnici uspjeli nadoknaditi taj rezultatski zaostatak. Produžetak im je donio Robinson tricom za 105:105 13 sekundi prije isteka vremena.

Igrači s klupe Denvera nadmašili su članove startne petorke sa 71:48, a najzaslužniji za to je Wilson Chandler koji je zabio 35 poena (iz igre 13/21) i dodao devet skokova. 16 poena zabio je Corey Brewer, 12 JaVale McGee, a iz početne petorke najefikasniji je bio Ty Lawson s 13 poena. Iguodala je upisao 12 poena i deset skokova. Prvo ime Bullsa bio je Nate Robinson s 34 poena (trice 6/8) i sedam asistencija, Luol Deng je zabio 21 poen, Belinelli upisao 18 poena i osam skokova, a Noah ostvario odličan učinak od 14 poena, 12 skokova, šest asistencija i sedam blokada.

Sunsi zaskočili Lakerse, briljantna večer Mavericksa

Za iznenađenje večeri pobrinuli su se Phoenix Sunsi (23-45) i u svojoj dvorani uvjerljivo svladali Los Angeles Lakerse (36-33) koji su i ovu utakmicu odigrali bez Kobea Bryanta i Pau Gasola. Tri četvrtine vodila se sasvim izjednačena borba i Sunsi su u završnih 12 minuta ušli s vodstvom 71:66. Lakersi su tada stali i do kraja utakmice postigli tek deset poena, dok je na drugoj strani Luis Scola sa svojih 14 poena odveo Sunse do pobjede rezultatom 99:76. U katastrofalnoj sezoni Sunsima barem ostaje utjeha kako su dvaput svladali svoje velike rivale i zagorčali život svom donedavnom razigravaču Steveu Nashu.

Kanađanin je u ponedjeljak bio prvi strijelac Lakersa s 19 poena. Dwight Howard je zabio 16 uz 11 skokova, 13 je upisao Steve Blake, a 12 Metta World Peace. Lakersi su iz igre šutirali katastrofalnih 29/87 (33,3 posto), trice 5/22 (22,7 posto), izgubili su 18 lopti, a Sunsi su ih nadskakali s 55-45. Scola je sa spomenutih 14 poena i devet skokova predvodio Sunse, a identičan učinak imao je i Wesley Johnson. Jared Dudley zabio je 13 poena, a Goran Dragić zabio 12 poena i podijelio deset asistencija.

Sunsi su omogućili Utah Jazzu (34-33) da se ponovno približi osmom mjestu Zapada, no društvo iz Salt Lake Cityja taj poklon nije znalo iskoristiti. U goste su im stigli New York Knicksi (39-26) i u svojoj petoj uzastopnoj gostujućoj utakmici konačno došli do prve pobjede. Ponovno su bili bez Carmela Anthonyja i Tysona Chandlera, ali su u drugom poluvremenu odigrali odličnu obranu i ograničili Jazzere na samo 28,9 posto šuta iz igre. Serijom 12:1 krajem treće dionice Knicksi su preuzeli vodstvo, ali su u završne tri minute ušli sa samo tri poena prednosti. Čvrsta obrana natjerala je domaćine da promaše devet od svojih posljednjih deset šuteva i družina iz New Yorka je s 90:83 odnijela pobjedu.

Predvodio ju je J.R. Smith s 20 poena i pet skokova, a 19 poena i četiri asistencije imao je Raymond Felton. Istaknuo se još jedino Chris Copeland s 14 poena i šest skokova. Knicksi su utakmicu okončali s 46,4 posto pogođenih šuteva, a slavili su unatoč inferiornosti u skoku. Igrači Jazza su imali čak 12 skokova više i sedam šuteva više, no iz igre su pogodili samo 38,2 posto. Jedini raspoložen bio je Gordon Hayward sa 17 poena, a double-double je ubilježio Al Jefferson s deset poena i 11 skokova.

Poraz Lakersa nisu znali iskoristiti ni Portland Trail Blazersi (31-35) i smanjiti svoj zaostatak za osmom pozicijom Zapada. S minimalnih 101:100 izgubili su u Philadelphiji od domaćih 76ersa (26-40). U najvećem dijelu utakmice Sixersi su držali vodstvo. Krajem treće četvrtine imali su najvećih 14 poena viška u odnosu na goste iz Portlanda, no umalo su u završnici sve prosuli. Sedam sekundi prije kraja Damian Lillard je zabio tricu za 101:100, a Sixersi su uspjeli izgubiti loptu i pružiti Blazersima priliku za pobjedu. Šutirao je iz okreta LaMarcus Aldridge, ali nije uspio pogoditi.

Philadelphiju su do druge uzastopne pobjede vodili Jrue Holiday s 27 poena (iz igre 11/21), osam skokova i šest asistencija te Spencer Hawes s 18 poena i 13 skokova. Dobre partije pružili su još Thaddeus Young (19 poena), Dorell Wright (16 poena, osam skokova) i Damien Wilkins (12 poena, šest asistencija). Sixersi su iz igre pogodili 50 posto svojih šuteva, dok su Blazersi ostali na 42,2 posto. Gosti su imali samo dva raspoložena igrača. Aldridge je zabio 32 poena (iz igre 13/28) uz 14 skokova, dok je Lillard zabio 27 poena (iz igre 10/20) i pridodao sedam skokova i sedam asistencija.

Na ljestvici Zapadne konferencije ispred Blazersa su izbili Dallas Mavericksi (32-35) koji su odličnom napadačkom igrom na gostovanju u Atlanti "demolirali" obranu Hawksa (37-30) i slavili s uvjerljivih 127:113. Bila je to prilično neobična utakmica u kojoj obrane kao da nisu postojale. Igrači Atlante šutirali su iz igre sjajnih 56 posto, osam njihovih igrača došlo je do dvoznamenkastog broja poena, no ipak su uspjeli izgubiti utakmicu. Mavsi su dvoznamenkastu prednost stekli već u prvoj četvrtini, a onda ju u ostatku utakmice uspješno održavali. Najveće vodstvo imali su osam minuta prije kraja (113:92), a utakmicu su okončali s 57,3 posto ubačaja iz igre.

Čak je devet igrača Dallasa imalo 50 ili više posto preciznih šuteva, a predvodio ih je Darren Collison s 10/14 i 24 postignuta poena. Dirk Nowitzki šutirao je 7/11 i došao do 22 poena, šest skokova i pet asistencija, uz identičan šut iz igre 17 poena je zabio O.J. Mayo, a 14 poena i sedam skokova pridodao Chris Kaman. Koliko je dobra bila šuterska večer Mavericksa pokazuje i šut za tri poena - 13/22. Kod Hawksa najviše su se istaknuli Jeff Teague s 19 poena i sedam asistencija, Al Horford sa 16 poena i 11 skokova te Josh Smith s 13 poena, šest asistencija i pet skokova.

Odlične obrane Grizzliesa i Warriorsa, Netsi posramili Pistonse

Indiana Pacersi (41-26) su projurili Clevelandom i svladali domaće Cavalierse s uvjerljivih 111:90. Pobjedu su praktično osigurali već u prvom poluvremenu nakon kojeg su vodili sa 60:45, a u nastavku su imali i 28 poena prednosti. Ovom su pobjedom učvrstili svoje drugo mjesto Istočne konferencije, a za nju su najzaslužniji Gerald Green s 20 poena i šest skokova, Tyler Hansbrough s 18 poena i 11 skokova te Roy Hibbert s 12 poena i devet skokova. U redovima Clevelanda istaknuli su se C.J. Miles s 21 poenom i Tristan Thompson s 20 poena i 11 skokova.

Odličnom obranom do uvjerljivih su pobjeda stigli Memphis Grizzliesi (45-21) i Golden State Warriorsi (39-30). U svojoj dvorani Grizzliesi su deseti put zaredom dobili Minnesota Timberwolvese (23-42). Ovoga su ih puta ograničili na 33,7 posto šuta iz igre te slavili s 92:77. Najbolji kod Memphisa bili su Mike Conley s 20 poena i šest asistencija i Marc Gasol sa 16 poena, osam skokova i pet asistencija. Warriorsi su pak gostovali u New Orleansu i "uništili" domaće Hornetse (22-46) s 93:72. Još je jednom briljirao Stephen Curry i zabio 30 poena (iz igre 10/19) uz sedam skokova i tri asistencije, a veliku pomoć je imao u Davidu Leeju koji je prikupio 20 poena, 11 skokova i četiri asistencije.

Za najuvjerljiviju pobjedu večeri pobrinuli su se Brooklyn Netsi (39-28) i sa 119:82 nanijeli Detroit Pistonsima deveti poraz u nizu. Odličnu večer Netsi su završili s 54,2 posto ubačaja iz igre, a do pobjede su ih vodili Deron Williams (31 poen, pet asistencija), Brook Lopez (18 poena sedam skokova) i Andray Blatche (15 poena, osam skokova). Seriju Washington Wizardsa (23-43) od tri uzastopne pobjede prekinuli su Charlotte Bobcatsi (15-52) slavljem sa 119:114. Najbolji u redovima pobjednika bio je Gerald Henderson s 27 poena i osam asistencija, dok se kod Wizardsa s 25 poena i pet asistencija istaknuo John Wall.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • H.E. Pennypacker20.03.2013. u 12:51
    http://en.wikipedia.org/wiki/Basket_interference
    H.E. Pennypacker
  • Obrisan korisnik19.03.2013. u 22:16
    jel mi može netko objasnit zasto je poništen taj koš na CHI-DEN? stvarno ne kužim to pravilo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.03.2013. u 15:20
    Jeff Green odusevia nadam se da ce cesce imat priblizno ovake prestave
    Obrisan korisnik
  • nikola121219.03.2013. u 15:20
    stvarno kakva utakmica jucer! najbolja koju sam gledao ove sezone,celticsima svaka cast,green napokon pokazao koliko moze. james je stvarno igracina,mvp. preokrenuo utakmicu ali mora se reci uz veliku pomoc samih kelta. 15 poena se ne smije izgubiti u 9 minuta.
    nikola1212
  • maxi19.03.2013. u 13:12
    ovo je trebala bit pobjeda za chicago, ma koliko bi meni bilo zao kad bi denver izgubio, nisu trebali pobjeditsteta sto suci sjebu sve, ne znam sta im je sad ovo trebalo uopcenadam se da ce barem liga napravit nesto u vezi ovakvih pogresaka, da barem nesto dobro proizadje iz ovoga, jer nema smisla... [više na forumu]
    maxi

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies