Košarka

Četvrtfinale, dio drugi

Igor Maračić • četvrtak, 26.03.2009.
Četvrtfinale, dio drugi
Foto: EPA

Danas se igraju druge utakmice četvrtfinala Eurolige. Jedinu, uvijek vrijedniju od obične, gostujuću pobjedu odnijela je Tau Ceramica iz Barcelone. Ostala tri domaćina, CSKA, Panathinaikos i Olympiacos, zasigurno će htjeti ponovno trijumfirati na svom terenu, te tako izbjeći moguće neprilike i prepustiti teren u daljnjoj fazi natjecanja gostima...

CSKA (1) – Partizan (0)

CSKA je u prvoj utakmici limitirao Partizan na samo 47 koševa i pokazao svoju moć, što je i rekord četvrtfinala Eurolige, a činjenica da su zabili samo tri poena u prvoj četvrtini, sigurno je morala ostaviti trag na srpskom prvaku koji će se morati vratiti na taj isti teren, ali u boljem izdanju.

U prilog im može ići samo činjenica kako ni Moskovljani nisu odigrali najbolju utakmicu (56 koševa), te su i oni došli do neslavnog rekorda, odnosno najmanje zabijenih poena na domaćoj playoff utakmici. Obje momčadi skupa, sa 103 koša, došle su pak do rekorda sa najmanje zbrojenih poena momčadi. U takvoj se utakmici najviše istaknuo Erazem Lorbek sa 16 poena. U srpskoj momčadi, kojoj je bio isključen trener Vujošević, 12 koševa imao je Uroš Tripković.

"Drago nam je da vodimo 1-0, ali ovo je playoff, sve je moguće. Siguran sam de će i ova utakmica biti teška kao prva", kaže Ettore Messina, trener CSKA. U toj prvoj utakmici Planinić je igrao 11 minuta, te postigao tek tri poena, ali motivacije mu sigurno ne fali. Zoran je jednu od najboljih utakmica karijere odigrao upravo protiv Partizana 2001., postigavši 30 koševa (trice 5-5), a fali mu još jedna asistencija da bi došao do 25. mjesta euroligaške ljestvice. Njegov suigrač Nikos Zisis treba ih još šest za deseto mjesto.

S druge strane, Partizan i njihov trener Duško Vujošević, ne gube nadu: "CSKA ima više iskustva od nas, no poraz u prvoj utakmici ne znači da je ova serija gotova. Moramo igrati bolje, a očekujem veći doprinos nekih igrača, pogotovo startne petorke." Podatak koji bi im trebao biti jedan od povoda jest da su izgubili samo jednu od 12 utakmica kad bi došli do brojke od 80 koševa. Do njih ipak trebaju doći, jer 47 poena svakako je premalo.

Olympiacos (1) – Real Madrid (0)

Olympiacos s našim Vujčićem pobijedio je u prvoj utakmici Madrižane, a Nikola je postigao 19 poena, najviše na utakmici, kao i suigrač mu Lynn Greer. U Realu je Marko Tomas odigrao samo 11 sekundi, bez učinka, a najefikasniji je bio Bullock, s 15 koševa. Utakmica, uzbudljiva kao i prva, sigurno će biti i večeras.

"Bit ćemo spremni za još jednu tešku i tvrdu utakmicu. Istaknut ću da će koncentracija i strpljivost biti od presudne važnosti za ovu utakmicu", riječi su glavnog trenera Olympiacosa, Giannakisa. Bit će važne i Papaloukasove asistencije, u prosjeku ih ima najviše, 5.5 ove sezone, te je najmanje u svakoj utakmici dosad podijelio četiri, a bitna bi trebala biti i Vujčićeva igra koja je odlična zadnjih nekoliko utakmica.

Joan Plaza, trener Reala, ne vidi puno mjesta za iznenađenja: "U dva dana nema puno toga što se može promijeniti. Proučili smo jedni druge dosta dobro." Oba trenera misle kako će važan faktor u večerašnjoj utakmici biti skokovi.

Barcelona (0) – Tau Ceramica (1)

Jedina gostujuća pobjeda otišla je u ruke 'keramičara', a Barceloni je to poraz koji je uslijedio nakon 12 domaćih pobjeda za redom. Tau Ceramica je vodila od početka do kraja, a u njihovim redovima se najviše istaknuo Prigioni sa 17 koševa, pet skokova i osam asistencija. Stanko Barać nije ulazio u igru. Kod pokislih domaćina vrh na statističkoj tablici pripao je Ilyasovi (14 koševa, 13 skokova) i Navarru (17 koševa). Važne su u ovoj utakmici bile trice, koje je Ceramica gađala odličnih 11 od 24.

Xavier Pascual želi gledati samo naprijed, i zaboraviti ovaj domaći poraz: "Nije prikladno sad misliti o tome. Trebamo učiti iz svojih grešaka, i izbjeći ih u drugoj utakmici. Pošto smo u prvoj utakmici promašili puno otvorenih šuteva, moramo to poboljšati u ovoj. Moramo biti svoji, balansirati našu igru i emocije." Navarro je četvrti strijelac Eurolige ukupno i njegovi koševi uvijek su važni, pogotovo trice. Najmanje jednu zabio je u posljednjih 11 utakmica.

Duško Ivanović, s druge strane, ne očekuje radikalne promjene u odnosu na prvu utakmicu. Misli kako su obje ekipe talentirane i znaju se dobro, ali kaže kako ni oni ne gledaju iza sebe. Oni su doduše pobijedili. "Nema kalkuliranja, igrat ćemo čvrsto, dati sve od sebe i vidjeti što će biti."

Panathinaikos (1) – Montepaschi (0)

Nikola Peković (21 koš) bio je prvo ime u domaćoj momčadi, dok su kod poraženih dva igrača odigrali fenomenalno, Romain Sato (29 poena, 9 skokova) i Terrel McIntyre (27 poena, šest skokova i asistencija). Presudio je dobar šut domaćina, od skoro 60 posto.

Stvari jednostavnima vidi Željko Obradović: "Nakon što smo uzeli to vodstvo, sad moramo odigrati još bolje i povesti 2-0, to je veoma važno. Mi moramo srediti svoje obrambene skokove, kojih smo imali samo 17, a moramo znati i da su oni kvalitetni unatoč tome što im fali Lavrinovič." Panathinakos će se morati paziti i odličnog dvojca iz prve utakmice.

"Možemo promijeniti stvar-dvije i prilagoditi našu igru, ali puno promjena ne može biti, zbog te male vremenske razlike između utakmica. Dobro je što isto vrijedi i za Panathinaikos. Nama je bilo nešto novo igrati bez velikih igrača, zapravo prvi put ove sezone", rekao je Pianigiani. Trener i igrači će ovaj put imati više samopouzdanja i nadati će se pobijedi.

Euroliga, završnica

četvrtfinale

CSKA Moskva56:47Partizan
Panathinaikos90:85Montepaschi Siena
Barcelona75:84Baskonia
Olympiakos88:79Real Madrid
CSKA Moskva77:50Partizan
Olympiakos79:73Real Madrid
Panathinaikos79:84Montepaschi Siena
Barcelona85:62Baskonia
Baskonia69:62Barcelona
Real Madrid71:63Olympiakos
Montepaschi Siena53:72Panathinaikos
Partizan56:67CSKA Moskva
Baskonia63:84Barcelona
Montepaschi Siena84:91Panathinaikos
Real Madrid75:78Olympiakos
Barcelona78:62Baskonia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!