Košarka

Siena - Pao: Grci dovršili posao

Vedran Babić • četvrtak, 02.04.2009.
Siena - Pao: Grci dovršili posao
Foto: Nikola Movrić

Samo dva dana nakon sjajne pobjede i još bolje igre, Panathinaikos je večeras ponovno slavio u Sieni 91:84, porazivši Montepaschi u četvrtfinalnoj seriji s 3:1 i izborivši plasman na Final Four u Berlinu...

CSKA, Olympiacos i Panathinaikos izborili su završni turnir najbolje četvorke u njemačkoj prijestolnici. CSKA je to učinio još utorak u Beogradu, dok je Panathinaikosu ipak trebala jedna utakmica više za pobjedu protiv Montepaschija. Iako večerašnji trijumf nije bio toliko uvjerljiv kao prije dva dana, Grci mogu biti više no zadovoljni ostvarenim ciljem.

Panathinaikos je u potpunosti dominirao prvim poluvremenom, ne ispustivši svoje vodstvo ni u jednom trenutku. Susret je otvoren sa 7:2, a već do kraja prve četvrtine prednost je poprimila dvoznamenkaste razmjere (28:16).

Razdoblje do poluvremena ipak je donijelo nešto bolje stvari za Montepaschi. Iako su u prvim minutama gosti otišli na plus 13 (34:21), domaćini su serijom 13:6 u posljednjih pet minuta smanjili zaostatak na prihvatljivih 47:44. Talijane je u prvih 20 minuta predvodio briljantni Terrell McIntyre, koji je postigao točno polovicu koševa svoje momčadi.

Nekoliko promašenih šuteva u nizu i raspoloženi McIntyre bili su dovoljni da Montepaschi u 28. minuti po prvi put osjeti slast vodstva. Za 58:57 pogodio je Rimantas Kaukenas, no Peković i Jasikevičius ekspresno su vratili inicijativu u ruke Panathinaikosa, koji je u posljednji period igre ušao s prednošću 65:60.

Ponovno je Peković bio taj koji je odveo svoju momčad na 68:62, da bi zatim Kaukenas, Eze i McIntyre preokrenuli na 72:69 na nešto više od četiri minute do kraja utakmice. No, tada su na scenu stupili Nicholas, Spanoulis i Batiste, koji su s ukupno deset koševa odveli Grke na 82:74 i matirali Montepaschi. Dvije minute prije kraja i minus od osam koševa pokazao se kao preveliki zalogaj za domaćine.

Prvo ime susreta je bez dvojbe razigravač domaće momčadi Terrell McIntyre. Amerikanac je za 37 minuta igre ukrcao 35 koševa te dodao po tri skoka i asistencije. Osim njega, jedino je još Kaukenas bio dvocifren (15), dok je kod gostiju najefikasniji bio Drew Nicholas s 19 poena. Mike Batiste je imao 15 koševa i pet skokova, a Nikola Peković jedan koš manje i jednaki broj skokova.

Nakon svega viđenog u ove četiri utakmice, možemo mirne duše reći kako je prolaz grčkog diva na Final Four sasvim zaslužen. Jedan kiks u drugoj utakmici ipak se nije pokazao kao ključan, već su košarkaši Željka Obradovića pokazali kvalitetu i staloženost, porazivši sjajnu momčad Montepaschija dvaput zaredom u njihovoj dvorani.

Euroliga, završnica

četvrtfinale

CSKA Moskva56:47Partizan
Panathinaikos90:85Montepaschi Siena
Barcelona75:84Baskonia
Olympiakos88:79Real Madrid
CSKA Moskva77:50Partizan
Olympiakos79:73Real Madrid
Panathinaikos79:84Montepaschi Siena
Barcelona85:62Baskonia
Baskonia69:62Barcelona
Real Madrid71:63Olympiakos
Montepaschi Siena53:72Panathinaikos
Partizan56:67CSKA Moskva
Baskonia63:84Barcelona
Montepaschi Siena84:91Panathinaikos
Real Madrid75:78Olympiakos
Barcelona78:62Baskonia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!