Košarka

Tau - Barcelona: Uzaludna krvava koljena

Borna Rupnik • utorak, 31.03.2009.
Tau - Barcelona: Uzaludna krvava koljena
Foto: EPA

Košarkaši Tau Ceramice ostvarili su i drugu četvrtfinalnu euroligašku pobjedu. Na svom su terenu svladali Barcelonu rezultatom 69:62 i tako nadogradili slavlje iz prve utakmice te već u četvrtak imaju priliku pred svojim navijačima osigurati nastup na Final Fouru u Berlinu...

Najveći udarac Barceloninim nadanjima da na gostujućem parketu mogu nadoknaditi poraz iz prve utakmice zadan je još u ponedjeljak, kada se ozlijedio njihov prvi strijelac Juan Carlos Navarro, koji se nije stigao oporaviti te treneru Xavieru Pascualu nije preostalo mnogo drugih mogućnosti osim da obranom "krvavih koljena" pokuša osujetiti pucače Tau Ceramice i iščupa pobjedu u neizvjesnoj završnici.

Serija 6:0 Tau Ceramice na samome početku dala je naslutiti da će gledatelji u Vitoriji svjedočiti nadahnutoj predstavi svoje momčadi, ali ubrzo su proradile obrane i koševi su postizani tek na kapaljku. Prvu je četvrtinu jedinom domaćom tricom u prvom poluvremenu zaključio Will McDonald i odveo domaćine na 16:11.

Sredinom druge dionice Barcelona je zakucavanjem Daniela Santiaga stigla na samo tri koša zaostatka (23:20), ali košarkaši Duška Ivanovića poluvrijeme završavaju na isti način na koji su ga i počeli - sa šest uzastopnih poena, koje su ravnomjerno raspodijelili Igor Rakočević i Tiago Splitter.

O broju promašenih šuteva dovoljno govori brojka od 20 skokova svake momčadi pri odlasku na odmor, a zanimljivo je da Barcelona u prvih 20 minuta nije izvela nijedno slobodno bacanje, nasuprot Tau Ceramicinih 15.

Baski su svoju prednost čuvali i u prve tri minute nastavka, a tada slijede dvije vezane trice Jake Lakoviča i Gianluce Basilea te se Barcelona približava na samo 33:28. No, radost gostiju nije dugo trajala - s druge strane uzvraćaju Pete Mickeal i Mirza Teletović i Tau Ceramica vraća svojih sigurnih devet poena viška (39:30). Vrlo važnu tricu za očuvanje tog vodstva postigao je Pablo Prigioni u posljednjem napadu treće četvrtine, nakon što je Ersan Iljasova propustio smanjiti na -4.

Kada su domaći igrači preko Petea Mickaela u prvom napadu posljednjeg dijela utakmice konačno probili čarobnu granicu dvoznamenkaste prednosti (48:37), postalo je jasno da će pobjeda ostati u Areni Fernanda Buese. Lakovičeva treća trica za 51:44 tek je vratila tračak nade Barceloni, no Sergi Vidal i Igor Rakočević sigurnom rukom brzo vraćaju susret u mirnije vode.

Koncentracija u redovima Tau Ceramice nije pala ni u posljednjih pet minuta i dvoboj je rutinski priveden kraju, premda je David Andersen s linije slobodnih bacanja mogao barem djelomično zakomplicirati situaciju. Njegov je promašaj odmah kaznio Prigioni i povratka za Barcelonu više nije bilo, čak ni nakon Rakočevićeve nesportske pogreške. Jaka Lakovič nije uspio ni ublažiti poraz jer su Rakočević i Mickael bili precizni za konačnih 69:62.

Najefikasniji igrač pobjedničke momčadi bio je Rakočević s 15 koševa (usprkos šutu 0/5 za tri poena), Splitter je dodao 13 koševa i pet skokova, a Pete Mickael bio je na rubu double-double učinka (11 koševa i devet skokova). Pablo Prigioni asistirao je šest puta, a naš Stanko Barać nije igrao.

Jaka Lakovič čak je i u ovako tvrdoj utakmici uspio ubaciti 20 poena, ali nitko od njegovih suigrača nije postigao dvoznamenkasti broj koševa, što i ne čudi uzme li se u obzir da je Barcelonin šut za dvicu iznosio tek 39%, a za tricu samo 26%.

Sljedeća, možda i odlučujuća utakmica serije igra se u istoj dvorani u četvrtak.

Euroliga, završnica

četvrtfinale

CSKA Moskva56:47Partizan
Panathinaikos90:85Montepaschi Siena
Barcelona75:84Baskonia
Olympiakos88:79Real Madrid
CSKA Moskva77:50Partizan
Olympiakos79:73Real Madrid
Panathinaikos79:84Montepaschi Siena
Barcelona85:62Baskonia
Baskonia69:62Barcelona
Real Madrid71:63Olympiakos
Montepaschi Siena53:72Panathinaikos
Partizan56:67CSKA Moskva
Baskonia63:84Barcelona
Montepaschi Siena84:91Panathinaikos
Real Madrid75:78Olympiakos
Barcelona78:62Baskonia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!