Košarka

Meč lopta za CSKA i Olympiacos

Vedran Babić • utorak, 31.03.2009.
Meč lopta za CSKA i Olympiacos

Utorak je dan za treće utakmice četvrtfinalnih serija Eurolige. I dok će se u Vitoriji i Sieni ovoga tjedna sigurno odigrati dvije utakmice, CSKA i Olympiacos u Beogradu, odnosno Madridu, imaju prvu priliku za potvrdu svojih mjesta na Final Fouru u Berlinu...

Tau Ceramica - Barcelona 1-1 (20:30 sati)

Koliko važnom će se pokazati pobjeda Tau Ceramice u prvoj utakmici serije, vidjet ćemo već večeras. Naime, od posljednjih osam međusobnih dvoboja Tau je slavio u čak sedam, od čega četiri ove sezone. Rasprodana Fernando Buesa Arena u Vitoriji (kapacitet 9,717 gledatelja) zasigurno će biti veliki vjetar u leđa za vodeću momčad španjolske lige, za koju neće nastupiti Stanko Barać. Hrvatskog reprezentativca trener Duško Ivanović izostavio je iz sastava.

Obje momčadi imaju problema s ozljedama razigravača, pa je tako nastup Vlade Ilievskog u sastavu Taua i dalje upitan zbog povrede zadobivene u završnici druge utakmice u Barceloni, zbog koje je propustio i ligašku pobjedu protiv Murcije protekloga vikenda, dok će večerašnji rezultat Katalonaca uvelike ovisiti o njihovom najboljem strijelcu Juan Carlosu Navarru, koji je napustio jučerašnji trening zbog ozljede noge.

"Pripremamo svoju taktiku u uvjerenju da će Navarro igrati. U našoj igri ima puno prostora za napredak i mislim da će obje momčadi morati igrati čvrsto i strpljivo svih 40 minuta", najavljuje trener Tau Ceramice Duško Ivanović, dok je gostujući strateg Xavier Pascual svjestan kako ga u dvorani čeka frenetična atmosfera.

"Psihički smo spremni. Tau igra pred svojim navijačima i znamo kako će svaki njihov koš prouzrokovati veliku euforiju. Baš zato moramo kontrolirati tempo i čak malo usporiti utakmicu, jer bismo u tom slučaju natjerali Tau na neka alternativna rješenja."

Real Madrid - Olympiacos 0-2 (20:45)

Južnije od Vitorije, točnije u samom središtu Španjolske, Olympiacos ima prvu meč loptu za Final Four. Nakon dvije pobjede u Pireju uz sjajne učinke našeg Nikole Vujčića, "crveni" će ovoga tjedna imati dvije prilike da seriju zaključe prije eventualne pete utakmice. Tijekom vikenda nisu imali obveza u domaćem prvenstvu, dok je Real ostao "kratkih rukava" na Kanarima.

"U Ateni smo pokazali da se možemo nositi s momčadi kao što je Olympiacos, koji ima vrlo jak roster. Mislim da smo zbog toga zaslužili pobjedu u večerašnjoj utakmici, ali da bismo to napravili, ne smijemo razmišljati o četvrtoj niti o petoj utakmici. Atmosfera će biti važan faktor i nadam se da će nas navijači odvesti do prve pobjede", ističe trener Madriđana Joan Plaza.

S druge strane, razigravač Olympiacosa Jannero Pargo čvrsto je na zemlji. "Trener nam stalno govori kako serija počinje tek večeras i mislim da to polako počinjemo shvaćati. Svi su zadovoljni zbog vodstva od 2-0, no nitko od nas nije slavio, jer znamo da nam treba još jedna pobjeda kako bismo ispunili naš cilj."

I Real i Olympiacos bi trebali nastupiti u najjačim sastavima, a vrijedi nanovo podsjetiti na podatak da Olympiacos lovi svoj prvi nastup na Final Fouru još od 1999. godine.

Montepaschi - Panathinaikos 1-1 (20:45)

Sjajan povratak s minus 16 krajem treće četvrtine prošloga tjedna u Ateni donio je Montepaschiju golemu prednost uoči nastavka serije. Momčad iz Siene na svom parketu ima 14 uzastopnih pobjeda u Euroligi i čak 18 u posljednjih 19 utakmica, pa Željka Obradovića i njegove izabranike čeka vrlo težak posao.

"Proučili smo drugu utakmicu u Ateni i shvatili kako smo nakon 27. minute naprosto prestali igrati. Ovoga puta moramo biti agresivni svih 40 minuta kako bismo vratili prednost. Respektiramo Montepaschi, ali čvrsto vjerujemo da možemo doći do vodstva, prije svega dobrom obranom i skokovima."

Od Kšištofa Lavrinoviča i Dimitrisa Diamantidisa očekuju se još veće uloge, nakon što su gotovo poluozlijeđeni nastupili na suprotnim stranama u prošloj utakmici. Montepaschi i Panathinaikos bili su pošteđeni ligaških utakmica, pa nema sumnje kako će sva njihova koncentracija biti usmjerena na Palasport Arenu.

U najavi utakmice Montepaschijev razigravač Henry Domercant je izjavio: "Od sada pa nadalje svaka utakmica je poput finala. Jako sam uzbuđen i mislim da imamo odličnu šansu za Final Four u Berlinu. Nikada ne znate koliko puta će vam se u karijeri ukazati ovakva prilika."

Partizan - CSKA 0-2 (20:45)

Nakon dvije moskovske utakmice u kojima ukupno nisu postigli niti 100 koševa, košarkaši Partizana sigurno jedva čekaju povratak u velebnu Beogradsku Arenu i da uz podršku grlatih i temperamentnih navijača produže seriju protiv aktualnog prvaka Europe. Upravo je CSKA jedini otišao iz Beograda uzdignutih ruku ove sezone u Euroligi, pa će motiv crno-belih biti još izraženiji.

"Čak i ako izgubimo, mogu slobodno reći kako je ovosezonska predstava Partizana u Euroligi bila sjajna i prije svega se želim zahvaliti svojim igračima. Međutim, nećemo se predati i dat ćemo sve od sebe da ostanemo što duže u natjecanju. Dvaput smo izgubili u Moskvi, no imamo se pravo nadati", ističe trener Beograđana Duško Vujošević, koji će na raspolaganju imati svoje najjače adute.

To se pak ne može reći i za CSKA, koji će u srbijanskoj prijestolnici zaigrati bez hrvatskog reprezentativca Zorana Planinića, koji je ozlijedio leđa na posljednjem treningu uoči puta u Beograd.

Unatoč tome, optimizam ruskog kluba i dalje je na visokoj razini. Nikos Zisis: "Znamo kakva nas atmosfera čeka u Beogradu i bit će jako teško kad vam suparnike gura preko 20,000 ljudi. Partizan će pokušati pokazati bolju igru nego u Moskvi i produžiti seriju, a na nama je da se koncentriramo na utakmicu kao da je rezultat 0-0. Želimo pobjedu i želimo napustiti Beograd već večeras."

Euroliga, završnica

četvrtfinale

CSKA Moskva56:47Partizan
Panathinaikos90:85Montepaschi Siena
Barcelona75:84Baskonia
Olympiakos88:79Real Madrid
CSKA Moskva77:50Partizan
Olympiakos79:73Real Madrid
Panathinaikos79:84Montepaschi Siena
Barcelona85:62Baskonia
Baskonia69:62Barcelona
Real Madrid71:63Olympiakos
Montepaschi Siena53:72Panathinaikos
Partizan56:67CSKA Moskva
Baskonia63:84Barcelona
Montepaschi Siena84:91Panathinaikos
Real Madrid75:78Olympiakos
Barcelona78:62Baskonia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!