Liga prvaka, završnica, osmina finala, 16.02.2011, 20:45 h
Arsenal
Arsenal 2:1 Barcelona
Barcelona

Video: Arsenal napokon nadvisio Barcelonu!

Vedran Babić • srijeda, 16.02.2011.
Video: Arsenal napokon nadvisio Barcelonu!
Foto: EPA

Moćna Barcelona doživjela je prvi ovosezonski poraz u Ligi prvaka. Iako je vodila i većim dijelom utakmice kontrolirala situaciju na terenu, petominutni blitzkrieg donio je Arsenalu veliko slavlje, a pobjednički pogodak za 2:1 postigao je Wengerov adut s klupe, Andrej Aršavin...

Prošle godine u četvrtfinalu na Emiratesu Arsenal je nadoknadio zaostatak od 0:2 i izjednačio na 2:2, a ove sezone ne samo da je nadoknadio minus od, doduše, jednog pogotka, već je i stigao do velike pobjede sedam minuta prije kraja pomalo neočekivano jer je Barcelona u tim trenucima kontrolirala utakmicu.

Arsenal je krenuo bolje i uvodnim je minutama presingom dočekao svoje suparnike i tjerao ih u, za njih, neuobičajene pogreške, a u šestoj minuti imao je i lijepu prigodu za rano vodstvo i najbolji mogući start. Cesc Fabregas je sjajnim lobom uposlio Robina Van Persieja, no njegov udarac s nekih pet metara iskosa obranio je Victor Valdes.

Statistika: Arsenal - Barcelona

Udarci: 13/10
Udarci u okvir: 7/5
Korneri: 4/1
Zaleđa: 3/8
Posjed lopte (%): 40/60
Prekršaji: 16/13
Žuti kartoni: 3/2
Crveni kartoni: 0/0
Pretrčani metri: 115.660/116.624

Pokretljivost Arsenalovih igrača u obrani nije ostavljala mnogo prostora gostujućim igračima, no s vremenom Barcelona je ipak počela uspostavljati svoju prepoznatljivu pas-igru i diktirati tempo, uz naravno neizostavan visoki posjed lopte. Shodno tome, počele su se stvarati i šanse.

Tako je David Villa u priliku gurnuo Lionela Messija, koji je promašio ono što bi vjerojatno u 19 od 20 pokušaja s lakoćom pretvorio u pogodak. Najbolji nogometaš svijeta izašao je sam pred Arsenalova vratara Wojciecha Szczesnyja, lažnjakom ga već bacio na tlo i potkopao loptu, no ona je završila pored gola.

Ubrzo se Messi razigrao, a kada je tako, onda protivniku ne može biti lagano. Razdoblje od 23. do 29. minute bilo je najuzbudljivije u prvom dijelu. U tom periodu vidjeli smo i vodeći pogodak Barcelone koji je postigao Villa. Messi je vratio uslugu od prije nekoliko minuta i proigrao svog španjolskog suigrača u napadu, a ovaj matirao domaćeg vratara, proguravši loptu ispod njega.

Tom pogotku prethodila je velika šansa Arsenala i to iz kontre. Theo Walcott je iznio loptu na protivničku polovicu, asistirao Fabregasu, a ovaj ubacio na peterac gdje je spreman čekao Van Persie da samo proslijedi loptu u mrežu. Valdes je već bio istrčao na Fabregasa, no u spas je stigao Eric Abidal, izbivši loptu s glave nizozemskog napadača.

U 29. minuti pogodak je mogao pasti na obje strane. Prvo je udarac Pedra petom Szczesny obranio, a onda je na drugoj strani, ponovno iz kontre, Arsenal imao zlatnu šansu za poravnanje susreta, no Van Persie je upropastio dodavanje Jacka Wilsherea i iz izgledne pozicije pucao pored gola.

Barcelona bez Piquea

Zbog žutog kartona zarađenog u 58. minuti Barcelonin stoper Gerard Pique propustit će uzvratni susret na Nou Campu.

Do kraja poluvremena tempo je pao, no Barcelona je i dalje kontrolirala posjed lopte i diktirala tempo, a u 38. minuti mogla je, možda i trebala, povesti s 2:0. Ipak, Poljak na vratima londonske momčadi opet se istaknuo odličnom obranom nakon udarca Pedra, a u nastavku akcije na odbijenu loptu je naskočio Messi i glavom ju proslijedio u mrežu, no pogodak je s razlogom poništen zbog zaleđa.

Ni Arsene Wenger ni Josep Guardiola nisu mijenjali svoje sastave pa su isti igrači započeli i drugi dio, koji je ipak bio siromašniji od prvog. Arsenal je, baš kao i u prvom dijelu, krenuo agresivno, ali to mu nije donijelo nekog konkretnog učinka osim nepreciznih ili mlakih udaraca iz daljine.

Zato je Barcelona bila konkretna u 57. minuti kada je Pedro na trenutak pobjegao Laurentu Koscielnyju, ali se nije uspio dobro zagraditi te je u kontaktu pao na travnjak. Sudac Rizzoli nije se oglasio i dojam je kako je to bila ispravna odluka te da je gostujući napadač jednostavno izgubio ravnotežu.

Nakon toga uslijedilo je razdoblje bez većih uzbuđenja koje je prekinuto dvostrukim pokušajem Messija. Prvi je završio u bloku, a drugi je Szczesny obranio. U 68. minuti Guardiola je iz igre izvadio strijelca Villu i umjesto njega ubacio veznjaka Seydoua Keite kako bi pojačao vezni red, ali i dao naslutiti kako lagano počinje zatvarati utakmicu.

Najbolji trkači

Fabregas (Arsenal) - 12.633 m
Xavi (Barcelona) - 12.306 m
Busquets (Barcelona) - 12.050 m
Wilshere (Arsenal) - 11.839 m
Iniesta (Barcelona) - 11.725 m
Nasri (Arsenal) - 11.722 m
Van Persie (Arsenal) - 11.709 m
Pedro (Barcelona) - 11.636 m

Pokazalo se kasnije kako se taj potez nije isplatio. U istoj minuti Wenger je u igru gurnuo Andreja Aršavina, čovjeka koji mu je donio pobjedonosni pogodak u 83. minuti. No, prije toga Arsenal je izjednačio u 78. kada je Gael Clichy odlično asistirao Van Persieju, koji je napokon pogodio i to gotovo iz mrtvog kuta, iznenadivši pritom Valdesa.

Pet minuta kasnije već spomenuti Aršavin je u pogodak pretvorio dodavanje Samira Nasrija i bacio u trans cijeli Emirates. Barcelona je ostala potpuno šokirana i u nevjerici, a rezultat je za nju mogao biti i gori da Valdes nije bio priseban kod udarca Nicklasa Bendtnera također iz mrtvog kuta.

Imala je i Blaugrana šansu za poravnanje, no večeras odlični Szczesny obranio je još jedan udarac (Dani Alves), a u sudačkoj nadoknadi nastala je gužva u šesnaestercu domaćina, no nitko od Katalonaca nije uspio progurati loptu u mrežu i donijeti izjednačenje.

Tako je Arsenal napokon porazio Barcelonu i najavio neizvjestan uzvrat na Nou Campu 8. ožujka.

Liga prvaka, završnica

osmina finala

Milan0:1Tottenham
Valencia1:1Schalke 04
Arsenal2:1Barcelona
Roma2:3Šahtar
København0:2Chelsea
Lyon1:1Real Madrid
Marseille0:0Manchester United
Inter0:1Bayern
Barcelona3:1Arsenal
Šahtar3:0Roma
Tottenham0:0Milan
Schalke 043:1Valencia
Bayern2:3Inter
Manchester United2:1Marseille
Real Madrid3:0Lyon
Chelsea0:0København

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis19.02.2011. u 15:21
    to je i roma prvo mislila. :D šahtar je među 5 najjačih ekipa trenutno.
    cameosis
  • Obrisan korisnik18.02.2011. u 05:11
    Znan kako su prosli u skupini i nije nitko kriv Arsenalu/Barceloni sto se moraju sastajat u osmini finala. Nisan na to mislija. Gledan Barcu, Arsenal, Man United, Real, Bayern, itd. svaki vikend i od svih nabrojenih ekipa, daleko najlipsi nogomet igraju Barca i Arsenal (za moj ukus). Sa time san... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.02.2011. u 21:17
    1.) Ne prozivajte Pepa za zatvaranje jer nemate pojma, taj ne staje ni do 3-0. Nije to Mou. Da ste gledali koju utakmicu Barcelone više znali bi da Villa često izlazi oko 70 minute. Također Keita je Pepov favorit, dakle Keita ide livo a Iniesta na krilo. Masch ne dolazi u obzir jer on najčešće... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.02.2011. u 19:06
    barca je igrala 30 % svojom krivicom i arsenalovom zaslugom. moje viđenje je da Valdes nije top 10 vratar, vise imam dojam da je za njegove impresivne statistike zasluzan ponajprije vezni red koji odrađuje velik posao u defanzivi. i jasno zadnja linija koja je odlicno uigrana. i osobno mi je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • JeremijaX17.02.2011. u 16:43
    primiti 3-4 gola u tri sata je dobar rezultat!
    JeremijaX