Liga prvaka, završnica, osmina finala, 15.03.2011, 20:45 h
Manchester United
Manchester United 2:1 Marseille
Marseille

Dva komada Hernandeza za četvrtfinale

Ante Pažanin • utorak, 15.03.2011.
Dva komada Hernandeza za četvrtfinale
Foto: EPA

Javier Hernandez s dva je pogotka protiv Marseillea trasirao put Manchester Uniteda u četvrtfinale Lige prvaka pobjedom 2:1. Meksikanac je na samom početku susreta doveo Vragove vodstvo, u drugom dijelu povećao prednost, a United je "počastio" francuskog prvaka autogolom, ali bez posljedica.

Manchester United je slično kao i protiv Arsenala u FA Kupu pokazao konkretnost i efektivnost pred golom. Trebalo im je malo šansi za dva pogotka, dok je Marseille, osobito u prvom dijelu, imao svoje šanse za preokret. United je rano poveo preko Javiera Hernandeza i tu prednost, usprkos par dobrih šansi Marseillea, održavao do 15 minuta prije kraja kada je udvostručio svoju prednost preko istog igrača. Francuska momčad je kombinirala, ali nije bila konkretna u igri prema naprijed niti opasna za vrata Uniteda. Marseille se u posljednjih 10 minuta autogolom Wesa Browna vratio u igru, no nije United se ipak obranio do kraja i tako se plasirao u četvrtfinale.

Nakon početnog ispitivanja snaga Manchester United poveo je već u 5. minuti. Ryan Giggs dodao je s lijeve strane Wayneu Rooneyju koji je pak pronašao Javiera Hernandeza samog na pet metara od gola kojem nije bilo teško ubaciti loptu u mrežu. Samo četiri minute nakon toga Marseille je imao priliku izjednačiti kada je Andre Gignac nakon dobrog proigravanja Andrea Ayewa iz još bolje pozicije pred domaćim golom poslao loptu iznad gola. Marseille je u tim trenucima pokušavao organizirati napad i ugroziti Edwina van der Sara, no United se dobro branio i iz brzih kontranapada prijetio gostujućem golu.

Vezane vijesti

U 22. minuti danas vrlo raspoloženi Rooney je nakon dodavanja Nanija ubacivanjem dobro pronašao Hernandeza čiji je udarac glavom ipak bio preslabo da bi ozbiljnije ugrozio vratara Marseillea Stevea Mandandu. Gosti iz Francuske imali su odličnu priliku vratiti se u igru u 35. minuti kada je nakon kornera Souleymane Diawara iz blizine pucao glavom, ali lopta je prošla pokraj desne vratnice. Četiri minute kasnije svoj je udarac s 25 metara isprobao Benoit Cheyrou, no Van der Sar je bio spreman i uhvatio loptu. Minutu nakon toga Rooney je nakon mini prodora u šesnaestercu Marseillea pucao, ali ravno u ruke Mandande. Tri minute prije kraja Loic Remy je nakon greške Chrisa Smallinga pucao iz voleja, no i ta je lopta prohujala iznad gola. Minutu prije kraja prvih 45 minuta Smalling je nakon kornera pucao glavom, ali preko gola.

Bilo je to sve u prvom dijelu u kojem je United rano poveo i kontrolirao utakmicu, ali je Marseille imao tri dobre šanse izjednačiti i tako preokrenuti ukupni rezultat.

U drugom dijelu, u56. minuti, Rooney je sjajno prošao dvojicu braniča Marseillea i u situaciji kada je možda trebao pucati pokušao pronaći Hernandeza, ali protivnička obrana je otklonila opasnost. Početak drugog poluvremena tekao je u izjednačenoj igri u kojoj su obje momčadi tražile pogodak, ali bez konkretnih prilika. Na tribinama Old Trafforda osjećala se napetost, jer bi samo jedan pogodak Marseillea vodio Francuze u četvrtfinale. U 69. minuti sir Alex Ferguson napravio je drugu prisilnu i ukupno treću izmjenu kada je na desnom boku Fabio da Silva zamijenio ozlijeđenog brata blizanca Rafaela koji je pak prethodno ušao umjesto Johna O'Shea koji je također morao izaći zbog ozljede.

U 74. minute Cheyrou je nakon dodavanja Remyja iz blizine i iz trka pucao, no ravno u ruke Van der Sara. Samo minutu kasnije United je zabio i željeni drugi gol i ponovno je na pravom mjestu bio Chicharito Hernandez. Ovaj put je Giggs sjajno s desne strane pronašao mladog Meksikanca koje je s pet, šest metara i u otprilike sličnim okolnostima kao kod prvog gola zatresao mrežu. Drugi gol značio je da Marseille u 15 minuta mora napraviti veliki posao i zabiti dva gola kako bi prošao dalje. Osam minuta prije kraja Marseille je zabio prvi od potrebna dva gola kada je Wes Brown zabio nesretni autogol i poslao loptu iza gol linije gdje je nije uspio 'očistiti' Paul Scholes. Nervoza se vratila na tribine Teatra snova, a Marseille je imao osam minuta da potpuno preokrene utakmicu i ukupni rezultat.

Crveni vragovi ipak su izdržali do kraja i tako se plasirali u najboljih osam Lige prvaka. United nije odigrao veličanstvenu utakmicu, ali je još jednom pokazao da zna pobjeđivati i kad ne igra sjajno, dok je Marseilleu nedostajalo konkretnosti pred domaćim golom i znanja kako ubaciti loptu u mrežu. Treba spomenuti da je ovo peta godina zaredom u kojoj se United plasirao među najboljih osam Europe.

Liga prvaka, završnica

osmina finala

Milan0:1Tottenham
Valencia1:1Schalke 04
Arsenal2:1Barcelona
Roma2:3Šahtar
København0:2Chelsea
Lyon1:1Real Madrid
Marseille0:0Manchester United
Inter0:1Bayern
Barcelona3:1Arsenal
Šahtar3:0Roma
Tottenham0:0Milan
Schalke 043:1Valencia
Bayern2:3Inter
Manchester United2:1Marseille
Real Madrid3:0Lyon
Chelsea0:0København

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.03.2011. u 12:12
    Pa neće rukom dat gol :-S Ne triba ti nikakva kamera kad imaš crtu peterca. Gledaj koliko je Marseilleov igrač uz Rooneya udaljen od peterca - skoro stoji na kutu - a vidi di je Hernandez...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.03.2011. u 12:05
    ma nema govora o zaleđu kojji vam je
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.03.2011. u 11:59
    Ovo je nikakav kamera, pogledajte kako je igrac Man Utd-a nagnut tijelom, a pravilo kaze ako mu je ruka u zaledju da je zaledje, iz prave kamere se sve lopo vidi, cisto zalede!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.03.2011. u 11:48
    nema govora o zaledu...cisto kao suza...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.03.2011. u 10:28
    rutinski
    Obrisan korisnik

Liga prvaka, završnica

osmina finala

Milan0:1Tottenham
Valencia1:1Schalke 04
Arsenal2:1Barcelona
Roma2:3Šahtar
København0:2Chelsea
Lyon1:1Real Madrid
Marseille0:0Manchester United
Inter0:1Bayern
Barcelona3:1Arsenal
Šahtar3:0Roma
Tottenham0:0Milan
Schalke 043:1Valencia
Bayern2:3Inter
Manchester United2:1Marseille
Real Madrid3:0Lyon
Chelsea0:0København

Izdvojeno