Liga prvaka, završnica, osmina finala, 16.02.2011, 20:45 h
Roma
Roma 2:3 Šahtar
Šahtar

Video: Veliki Šahtarov korak prema četvrtfinalu

Damir Žbulj • srijeda, 16.02.2011.
Video: Veliki Šahtarov korak prema četvrtfinalu
Foto: EPA

Nogometaši ukrajinskog Šahtara ostvarili su sjajan rezultat na gostovanju u Rimu u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Svladali su domaću Romu rezultatom 3:2 i pred Talijanima je težak zadatak žele li osigurati nastavak natjecanja...

Mircea Lucescu je dvoboj osmine finala Lige prvaka protiv Rome započeo sa Srnom u početnom sastavu, ali je Eduardo svoju priliku čekao s klupe. U redovima domaćih nije bilo nekih iznenađenja u sastavu, a baš prema najavama trener Rimljana Ranieri je u napadu zaigrao s trojcem Menez - Totti - Vučinić.

Nakon početnih desetak minuta ispitivanja snaga na terenu, gosti su prvi zaprijetili, a u prilici se našao baš Darijo Srna. Hrvatski reprezentativac izveo je slobodan udarac s 20-ak metara, ali Doni je bio spreman te loptu vadi ispod grede i šalje ju u korner. Domaći su priprijetili u 19. minuti. Riise je atraktivno pokušao ugroziti gostujuća vrata, ali njegov volej odlazi daleko od gola Šahtara.

Iduće minute pripale su domaćim nogometašima. U 20. minuti prodor Vučinića po lijevoj strani blokirala je obrana Šahtara, a u nastavku akcije, iz kornera, Burdisso, glavom, neometan s nekoliko metara, šalje loptu pored gola. Tri minute kasnije Vučinić je iz daljine pokušao ugroziti Pjatova, ali lopta odlazi preko gola. U 28. minuti Roma svoju dominaciju na terenu pretvara u pogodak. Taddei je ubacio s lijeve strane, Pjatov je istrčao u prazno, a na drugoj vratnici Perrotti nije bilo teško nakloniti se i pospremiti loptu u mrežu.

Međutim, umjesto šoka, gosti ekspresno reagiraju pogotkom na suprotnoj strani terena. Čim se krenulo s centra, akciju Šahtara zaključio je Jadson, a njegov udarac iz daljine na putu prema golu, pogađa nekog iz obrane domaćih te završava iza leđa Donija.

No, to nije bilo sve od ukrajinskih nogometaša u prvom poluvremenu. Douglas Costa je solo prodor u 36. minuti zaključio odmjerenim udarcem lijevom nogom s 18 metara i tako svladao domaćeg vratara. Pet minuta kasnije priliku za izjednačenje propustio je Vučinić, ali već u idućem napadu Šahtar je povećao svoje vodstvo. Riise je pogriješio i izgubio jednu loptu kod aut linije, Douglas Costa u 16-ercu pronalazi Luiz Adriana, koji šalje loptu pored vratara domaćih.

Na samom početku nastavka Castellini je zamijenio nesigurnog Riisea, a za prvu priliku u drugom poluvremenu pobrinuo se Willian. Odlično je u 52. minuti prošao po desnoj strani Romine obrane, ali lošim udarcem zaključuje svoju akciju. Roma se probudila u 60. minuti. Menez je pokušao atraktivnim udarcem svladati gostujućeg vratara, ali njegov volej s ruba 16-erca odlazi preko gola. No, Menez, samo minutu kasnije, namješta svoje nišanske sprave te fantastičnim udarcem iz daljine pogađa gornji lijevi kut gola gostiju, za smanjenje vodstva.

Douglas Costa je u 66. minuti svoje mjesto u ekipi Šahtara prepustio Eduardu. Pokušaji Rome da stigne do izjednačenja ostavljali su puno prostora gostujućim napadačima te je u 69. minuti jednu takvu priliku zamalo u novi pogodak pretvorio Luiz Adriano. Krenuo je sam prema Doniju, ali vratar Talijana u dva navrata stiže do lopte prije napadača Šahtara i tako spašava svoju ekipu.

Pritisak Rome u posljednjih desetak minuta nisu u pogodak uspjeli pretvoriti Castellini u 81. minuti, koji se priključio napadu i odlično tukao prema vratima, ali Pjatov je loptu odbio u korner i Totti, koji u 83. minuti puca ravno u ukrajinskog vratara.

U posljednjoj minuti regularnog dijela susreta Borriello je pokušao udarcem iz daljine ugroziti gol gostiju, ali lopta je otišla malo pored desne vratnice. Nogometaši Šahtara ovo pobjedom osigurali su mirniji uzvrat na svom travnjaku te se tako približili prolazu u iduću fazu elitnog europskog nogometnog natjecanja. Darijo Srna odigrao je standardno dobru utakmicu za ukrajinsku momčad, dok Eduardo, u posljednjih 30-ak minuta koliko je proveo u igri, nije imao previše prilike dokazati svoju kvalitetu.


Liga prvaka, završnica

osmina finala

Milan0:1Tottenham
Valencia1:1Schalke 04
Arsenal2:1Barcelona
Roma2:3Šahtar
København0:2Chelsea
Lyon1:1Real Madrid
Marseille0:0Manchester United
Inter0:1Bayern
Barcelona3:1Arsenal
Šahtar3:0Roma
Tottenham0:0Milan
Schalke 043:1Valencia
Bayern2:3Inter
Manchester United2:1Marseille
Real Madrid3:0Lyon
Chelsea0:0København

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis17.02.2011. u 18:37
    shvaćena je ta tvoja izjava perfektno, no očito odgovor na nju nije -- ali nije bitno, idemo dalje.
    cameosis
  • Obrisan korisnik17.02.2011. u 12:38
    zanimljivo je da kad se ne shvati nešto, odmah se prebaci krivnja na onoga koji je postavio tezu, bez da se barem pokuša malo uključiti moždane vijuge da se shvati. "oni su iz Ukrajine" -  ima samo jedno značenje, a to je iz ukrajinske lige, lige koja do prije koju godinu nije mogla parirati... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • The Phantom17.02.2011. u 10:40
    Šahtar je odlična ekipa i definitivno zaslužuje biti u 8 najboljih
    The Phantom
  • Obrisan korisnik17.02.2011. u 10:38
    koji luđaci, gledo sam obje tekme paralelno i mogu reč da sam puno više blejio u shakhtar (njie mi jasno to s imenom, kaj smo počeli prevodit imena??, po kojem ključu, ako ima koji lingvista). uglavnom to se zove ofanzivni nogomet, oni dođu u rim sa 4 brazilca naprijed koji cijelu utakmicu nisu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Mihalj17.02.2011. u 09:16
    da, onaj iz rima kaj se javljao pa di nađu te, na ulici? nekaj je provaljivao sada je uistinu 2-3 ( ? )
    Mihalj

Liga prvaka, završnica

osmina finala

Milan0:1Tottenham
Valencia1:1Schalke 04
Arsenal2:1Barcelona
Roma2:3Šahtar
København0:2Chelsea
Lyon1:1Real Madrid
Marseille0:0Manchester United
Inter0:1Bayern
Barcelona3:1Arsenal
Šahtar3:0Roma
Tottenham0:0Milan
Schalke 043:1Valencia
Bayern2:3Inter
Manchester United2:1Marseille
Real Madrid3:0Lyon
Chelsea0:0København

Izdvojeno