Liga prvaka, završnica, osmina finala, 15.02.2012, 18:00 h
Zenit
Zenit 3:2 Benfica
Benfica

Video: Zenit spasio pobjedu u završnici

Damir Žbulj • srijeda, 15.02.2012.
Video: Zenit spasio pobjedu u završnici
Foto: EPA

U prvom susretu osmine finala Lige prvaka između ruskog Zenita i portugalske Benfice, u ledenom St. Peterburgu, domaći nogometaši stigli su do minimalne pobjede. Nakon izjednačenih prvih 45 minuta, Zenit je u nastavku utakmice, u uzbudljivoj završnici, ipak osigurao pobjedu, ali Benfica se zadovoljna vraća u Lisabon, jer su na teškom gostovanju u dva navrata tresli protivničku mrežu.

Zenit - Benfica 3:2 (1:1)

Liga prvaka, osmina finala, prva utakmica
Petrovskij Stadion, St. Peterburg

Sudac: Jonas Eriksson (Šve)

Strijelci: Širokov 27', 88'; Semak 71' / Maxi Pereira 20', Oscar Cardozo 86'

Zenit: Ževnov - Anjukov, Bruno Alves, Lombaerts, Hubočan - Širokov, Denisov - Zirjanov (Semak 46'), Fajzulin (Rosina 90'), Kanunnikov (Bistrov 66') - Keržakov.
Trener: Luciano Spalletti

Benfica: Artur - Maxi Pereira, Luisao, Garay, Emerson - Bruno Cesar (Nolito 76'), Gaitan (Miguel Vitor 90'), Matić, Witsel - Oscar Cardozo, Rodrigo (Pablo Aimar 30').
Trener: Jorge Jesus

Povijesna utakmica čekala je nogometaše Zenita večeras na krcatom stadionu Petrovskij. Na za njih vjerojatno ugodnih deset stupnjeva Celzijusa ispod nule dočekali su portugalsku Benficu, u prvom njihovom dvoboju ikad u knock-out fazi Lige prvaka.

Na solidno pripremljenom i očišćenom travnjaku, a zbog zimske pauze u ruskom nacionalnom nogometnom prvenstvu u prvoj natjecateljskoj utakmici nakon dva i pol mjeseca, morali su u prvi dvoboj osmine finala Lige prvaka bez odličnog portugalskog organizatora igre Dannyja, ali i prvog vratara Malafejeva te Bukarova i Srbina Lazovića, čime su bili oslabljeni i obrambeno i napadački.

Benfica je u odličnoj formi u posljednje vrijeme, vodeća su ekipa nacionalnog prvenstva, no, Zenit je u skupini Lige prvaka izbacio Porto, što je nogometašima Luciana Spallettija sigurno bio veliki poticaj za novi okršaj s portugalskim predstavnikom. Gosti su na teren u St. Peterburgu istrčali u nešto opreznijoj formaciji s Aimarom i Saviolom na klupi za rezerve.

Nakon opreznog početka dvoboja u početnih 20 minuta gledatelji nisu imali prilike vidjeti neko veliko uzbuđenje pred vratima bilo domaćih, bilo gostujućih igrača, no, tada se utakmica rasplamsala, a za to je 'kriv' pogodak gostiju. Slobodan udarac s nekih 20-ak metara od gola domaćih izveo je Oscar Cardozo, vratar Ževnov nesigurnom reakcijom dokazao je koliki je nedostatak izostanak prvog vratara Zenita, a na odbijenu loptu natrčao je Maxi Pereira i mirno ju s nekih pet metara pospremio u mrežu.

Domaći je mogao do brzinskog izjednačenja samo dvije minute kasnije. U 22. je, nakon kornera, u gužvi bio snalažljiv Keržakov, ali je oštar udarac nogom ukrotio gostujući vratar Artur. No, nije se trebalo dugo čekati na izjednačenje Zenita. Pritisak je urodio plodom već u 27. minuti kada je oštro ubacivanje s lijeve strane Hubočana, jako lijepo, iz prve, s desetak metara, u donji desni kut Benficina gola, poslao Širokov, zabivši četvrti pogodak ove sezone u Ligi prvaka.

Zbog ozljede nominalno prvog napadača Rodriga Benfica je morala napraviti i prvu zamjenu nakon pola sata igre, ušao je Pablo Aimar, a do kraja prvih 45 minuta susret je protekao u vrlo visokom tempu, s opasnim situacijama na obje strane terena. No, na odmor se otišlo bez novih pogodaka i izjednačenim rezultatom.

U nastavak susreta Spalletti je ušao sa Semakom, koji je na travnjaku zamijenio Zirjanova, čime je domaćin dodatno pojačao agresivnost u sredini terena. Možda je 'krivac' bila i velika hladnoća, no, obje ekipe početkom nastavka prikazale su pokretljivu i rastrčanu igru, s vidljivom željom za postizanjem pogotka, ali bez konkretne opasnosti u završnicama akcija.

Sve do 69. minute nije bilo izglednih prilika, a tada je okršaj ponovno podignut na novu razinu. Prvo je Oscar Cardozo opasno zaprijetio na Zenitov gol, ali uz blok domaćih obrambenih igrača i dobru reakciju vratara Ževnova, koji je vršcima prstiju odbio loptu, rezultat je ostao nepromijenjen. Međutim, odmah na suprotnoj strani terena, nakon vrhunski odigrane, fenomenalne akcije ruskih nogometaša, ipak je Spallettijeva momčad stigla do prednosti.

Petom je Keržakov ubacio s desne strane u kazneni prostor, Bistrov, koji je u igru ušao samo nekoliko minuta ranije, odlično je proslijedio loptu do Semaka, a još jedan džoker s klupe talijanskog stručnjaka novim je udarcem petom svladao vratara Artura. Bila je to sjajna kombinacija Zenitovih igrača, koja je zasluženo zaključena pogotkom za 2:1.

Međutim, u samoj završnici utakmice prava ludnica na travnjaku i dva postignuta pogotka u samo dvije minute. Prvo je veliku pogrešku domaće obrane iskoristio Oscar Cardozo, koji je pospremio još jednu loše odbijenu loptu vratara Zenita i tako zabio za važno izjednačenje. Ali, samo dvije minute kasnije, u 88. minuti, Rusi su ponovno stigli do prednosti. Poklon strijelca prvog pogotka na utakmici, Maxija Pereire, iskoristio je Širokov, koji je drugim pogotkom osigurao minimalnu pobjedu svom sastavu.

Benfica na kraju može biti zadovoljna jer se na uzvrat u Lisabon vraća s velika dva postignuta pogotka u gostima.

Liga prvaka, završnica

osmina finala

Lyon1:0APOEL
Bayer Leverkusen1:3Barcelona
Zenit3:2Benfica
Milan4:0Arsenal
CSKA Moskva1:1Real Madrid
Napoli3:1Chelsea
Marseille1:0Inter
Basel1:0Bayern
Benfica2:0Zenit
Arsenal3:0Milan
APOEL4:3 **Lyon
Barcelona7:1Bayer Leverkusen
Inter2:1Marseille
Bayern7:0Basel
Real Madrid4:1CSKA Moskva
Chelsea4:1 *Napoli

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.02.2012. u 00:50
    golčna samo takva
    Obrisan korisnik
  • Tonco15.02.2012. u 23:09
    onaj drugi gol zenita, stvarno jedan od najbolji sto sam ikad vidio..
    Tonco
  • Obrisan korisnik15.02.2012. u 22:54
    ovaj stadion izgleda kao HNL stadion... hehehe...
    Obrisan korisnik
  • LeBronWade15.02.2012. u 22:33
    @Ronaldo9 - facepalm
    LeBronWade
  • Obrisan korisnik15.02.2012. u 22:29
    Braaaaaaavoooooooooooooo!!! :)
    Obrisan korisnik