Liga prvaka, završnica, osmina finala, 14.03.2012, 20:45 h
Chelsea
Chelsea 4:1 Napoli
Napoli

Video: Podvig Chelseaja nakon 120 minuta

Ivan Dominik • srijeda, 14.03.2012.
Video: Podvig Chelseaja nakon 120 minuta
Foto: EPA

S velikom su prednošću došli igrači kluba iz talijanskog Napulja na megdan Chelseaju, koji se pod svaku cijenu želio kvalificirati u iduću fazu natjecanja, četvrtfinale Lige prvaka, kako bi spasio sezonu. Novi trener Bluesa, Roberto di Matteo, napravio je pravi podvig pobijedivši po treći put u tri nastupa na klupi kluba za kojeg je svojevremeno i igrao. S trijumfom 4:1 u ovoj utakmici Chelsea je anulirao poraz od 3:1 iz Italije od prije tjedan dana. Londončanima je za taj uspjeh bilo potrebno 120 minuta, a u uzbudljivoj i interesantnoj je utakmici briljirao Didier Drogba.

Chelsea - Napoli 4:1* (3:1, 1:0)

Liga prvaka, osmina finala, uzvratna utakmica
London, Stamford Bridge, gledatelja: 40.000
Sudac: Felix Brych (Njemačka)

Strijelci: 1:0 - Drogba 28', 2:0 - Terry 47', 2:1 - Inler 55', 3:1 - Lampard 75' (11m), 4:1 - Ivanović 105'
Žuti kartoni: Lampard 43', Cole 98'(Chelsea), Cannavaro 53', Dossena 68', Inler 112', Campagnaro 115'(Napoli)

Vezane vijesti

Chelsea: Čech, Cole, Terry (od 98' Bosingwa), David Luiz, Ivanović, Essien, Ramires, Lampard, Mata (od 95' Malouda), Sturridge (od 63' Torres), Drogba
Trener: Roberto di Matteo

Napoli: De Sanctis, Campagnaro, Cannavaro, Aronica (od 110' Vargas), Inler, Gargano, Zuniga, Maggio (od 36' Dossena), Lavezzi, Hamšik (od 106' Pandev), Cavani
Trener: Walter Mazzari

U vrlo ugodnoj atmosferi i vremenskim prilikama, pred više od 40.000 gledatelja na Stamford Bridgeu u sjevernom dijelu Londona je Chelsea ušao dosta nervozno u uzvratni dvoboj osmine finala Lige prvaka, protiv momčadi iz grada podno Vezuva. Koliko su napeti bili igrači engleskog kluba pokazao je njihov ponajbolji nogometaš Frank Lampard grubim startom na Edinsonu Cavaniju već u prvoj minuti utakmice. Chelsea je nakon početnog ispitivanja snaga lagano preuzeo inicijativu te je i prvi zaprijetio golu gostiju.

Daniel Sturridge je već u petoj minuti pucao s deset metara u prvi kut vrata Napolija, ali je izvrsnom paradom loptu u korner uspio odbiti Morgan De Sanctis Bio je to prvi udarac na utakmici, a ujedno i prva velika propuštena prilika domaće ekipe.

Međutim, nakon početnog pritiska domaćih, koji su pokušavali preko bokova i kroz sredinu, probudila se i momčad Napolija. Talijani su s nekoliko opasnih udaraca zaprijetili golu Petra Čecha, ali je iskusni češki vratar u padu i s vrlo dobrim paradama zaustavio pokušaje gostiju. Najviše je prijetio trokut Cavani - Marek Hamšik - Ezequiel Lavezzi, a naviše muke je vratar Chelsea imao nakon udaraca mladog Slovaka i raspoloženog Argentinca.

Napoli je u prvih 20 minuta skupio šest opasnih udaraca na gol domaćih, potom je smirio utakmicu te je bio konkretnija i bolja momčad. No, kada je već nastupila ''uspavanka'' a čak su se i zvižduci domaćoj ekipi začuli na stadionu, melankoliju je razbio Didier Drogba. U 28. minuti su kombinirali Ashley Cole i Ramires, Brazilac je centrirao na prvu vratnicu, a Paolo Cannavaro nije uspio zaustaviti kapetana Obale Bjelokosti, koji glavom pogađa prvi kut De Sanctisova gola te tako dovodi svoju momčad u vodstvo 1:0.

Chelsea je ponio taj pogodak pa je već minutu kasnije opasno po desnom boku prošao Sturridge, a na njegov ubačaj na drugoj vratnici kasni strijelac Drogba. U tim su trenucima Bluesi bolje izgledali na terenu, a dodatne glavobolje je svom treneru zadao Christian Maggio, koji je zbog ozlijede u 36. minuti morao napustiti travnjak, a zamijenio ga je bivši igrač Liverpoola Andrea Dossena.

Do kraja prvog dijela nije bilo većih uzbuđenja, treba spomenuti udarce Lavezzija i Ganca Michaela Essiena koji su otišli pored gola, a posljednju je priliku u prvom dijelu imao klub iz Londona u posljednjoj minuti poluvremena, međutim, De Sanctis je ovog puta bio besprijekoran uz malo sreće. Tako se s minimalnom prednošću domaćina otišlo na odmor, a kako se kasnije pokazalo, pauza je bila bolja za Engleze.

Odmah na početku drugog poluvremena dok se momčadi još nisu ni posložile na terenu, iz jednog kornera s desne strane je Frank Lampard ubacio u šesnaesterac gostiju. Bila je to suradnja stare garde Londončana jer je na taj ubačaj natrčao kapetan John Terry te osmi puta u karijeri u Ligi prvaka zabio za udvostručenje vodstva svog kluba. Tipični engleski pogodak primorao je Talijane da se otvore jer bi s rezultatom 2:0 Chelsea prošao u četvrtzavršnicu Lige prvaka.

No, samo osam minuta kasnije, točnije u 55. su se Lampard i Terry našli u ulozi tragičara. Jedan ubačaj s lijeve strane u kazneni prostor Chelsea je Terry odbio na rub šesnaesterca, a tamo je loptu dočekao Švicvarac turskih korijena Gökhan Inler, koji kroz noge Lampardu pogađa mrežu domaćih iz poluvoleja te postavlja rezultat 2:1, koji je momčad iz Napulja vratila u ukupnu rezultatsku prednost. No, Chelsea je tada još više pritisnuo, a u dva je navrata golman Napolija jedva obranio opasne udarce Ivanovića i Drogbe. U 63. minuti je ušao Fernando Torres umjesto Sturridgea, a gotovo nikakav pljesak nije dobio od strane publike na Stamford Bridgeu.

Odličnu priliku za izjednačenje zapucao je urugvajski zadnji vezni u redovima Napolija, Walter Gargano, koji sa pet metara u 71. minuti nije uspio savladati Čecha, nakon što je poslije nespretnosti domaće obrane izašao sam pred vratara. Ta je pogreška kažnjena u 75. minuti kada je njemački sudac Felix Brych sudio najstrožu kaznu za Chelsea nakon igranja rukom Andree Dossene u vratarskom prostoru. Siguran je s bijele točke bio Frank Lampard koji se upisao u strijelce postavivši 3:1.

S tim rezultatom je utakmica završena nakon 90 minuta pa se moralo ići u produžetke. U posljednjih desetak minuta nije bilo važnijih zbivanja, obje su se momčadi čuvale kako ne bi primile šokantni pogodak, a prijetili su i dalje naja(tra)ktivniji igrači klubova, Drogba i Lavezzi čiji su udarci odlazili pored ili preko gola. Kako je završilo prvih 90, tako je započelo i posljednjih pola sata susreta. Nizale su se prilike s obje strane, a najbolju je imao Fernando Torres u 100. minuti kada je lopta preskočila De Sanctisa, a El Nino je po starom dobrom običaju promašio praznu mrežu.

Međutim, u posljednjim sekundama prvog produžetka je Chelsea nakon auta probio desni bok, lopta je došla do Drogbe koji se prekrasno okreće i šalje prizemnu dijagonalnu loptu na povrat Branislavu Ivanoviću, koji neometan s deset metara iz sredine ''zakucava'' pod prečku te dovodi navijače u delirij, a svoju ekipu u vodstvo od 4:1. To je bio ključni moment utakmice jer do isteka 120. minute Napoli nije uspio smanjiti rezultat pa je ispao iz natjecanja. Odmah po posljednjem zvižduku njemačkog suca erupcija oduševljenja je zavladala na Stamford Bridgeu, a Chelsea je i više nego zasluženo prošao u četvrtfinale.

Liga prvaka, završnica

osmina finala

Lyon1:0APOEL
Bayer Leverkusen1:3Barcelona
Zenit3:2Benfica
Milan4:0Arsenal
CSKA Moskva1:1Real Madrid
Napoli3:1Chelsea
Marseille1:0Inter
Basel1:0Bayern
Benfica2:0Zenit
Arsenal3:0Milan
APOEL4:3 **Lyon
Barcelona7:1Bayer Leverkusen
Inter2:1Marseille
Bayern7:0Basel
Real Madrid4:1CSKA Moskva
Chelsea4:1 *Napoli

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mihalj15.03.2012. u 13:30
    ma kaj pepe, pepe bi ga iscipelario niš nadam se da će chelseaju ovo pomoć da i u srijedu tako dobro i energično odigraju protiv cityja
    Mihalj
  • Obrisan korisnik15.03.2012. u 13:03
    Jako mi je žao Napolija. Njima nije sigurna liga prvaka iduće godine pa se nadam da će ju ipak nekako izborit. Morali bi bit 3. i neće im bit nikako lako. Problem je u tome što će vjerojatno prodat neke igrače ako ne izbore ligu prvaka. Izgubili su jer nisu bili dovoljno dobri u uzimanju lopte... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.03.2012. u 11:47
    hm kapa do poda chelseiju a prije svega di matteu koji je samo poslozio chesli kako bog zapovjeda i na jaedan rekao bi h logican nacin i postavu bez komplicirnaja pokazao da chelsi moze igrat
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani15.03.2012. u 09:38
    Drogba je glumac, Busquets i Pepe mogu učiti od Drogbe o glumi na terenu.
    Bogomdani
  • Mihalj15.03.2012. u 09:14
    zar bi njemu netko trebao objasniti da bi se trebao veseliti što mu je momčad prošla u četvrtfinale LP ?
    Mihalj