Liga prvaka, završnica, osmina finala, 07.03.2012, 20:45 h
APOEL
APOEL 4:3 Lyon
Lyon

Video: Ciparska senzacija ide dalje

Vedran Babić • srijeda, 07.03.2012.
Video: Ciparska senzacija ide dalje
Foto: EPA

Ciparski APOEL nastavlja svoj čudesni niz u Ligi prvaka. U osmini finala izbacio je francuski Lyon boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je rezultat poslije ukupno 120 minuta igre bio izjednačen...

APOEL - Lyon 4:3** (1:0, 1:0)

Nikozija, stadion GSP
Uzvratna utakmica osmine finala Lige prvaka
*Ukupan rezultat 1:1, boljim izvođenjem jedanaesteraca (4:3) u četvrtfinale prolazi APOEL

Sudac: Alberto Undiano Mallenco (Španjolska)
Strijelci: 1:0 - Manduca 9'
Žuti kartoni: Manduca, Solari, Ailton, Boaventura (APOEL); Bastos, Kone (Lyon)
Crveni karton: Manduca (drugi žuti)

Jedanaesterci: Källström 0-1, Ailton 1-1, Lisandro 1-2, Nuno Morais 2-2, Gomis 2-3, Alexandrou 3-3, Lacazette promašaj (brani Chiotis), Tričkovski 4-3, Bastos promašaj (brani Chiotis)

APOEL: Chiotis, Paulo Jorge, Oliveira, Poursaitides, Helder Sousa (od 94. Alexandrou), Boaventura, Charalambides (od 77. Marcinho), Manduca, Nuno Morais, Ailton, Solari (od 74. Tričkovski). Trener: Ivan Jovanović

Lyon: Lloris, Cris, Kone, Reveillere, Cissokho, Källström, Ederson (od 73. Gomis), Bastos, Gonalons, Lisandro, Briand (od 100. Lacazette). Trener: Remi Garde

Momčad APOEL-a postala je prva koja se kroz čak tri pretkola Lige prvaka probila sve do četvrtfinala. Nikada prije ni jedna ciparska momčad nije igrala ni u osmini finala, a kamoli četvrtfinalu. APOEL-u je uspjelo i jedno i drugo.

Iako su sa Gerlanda "dovukli" jedan pogodak minusa, već u ranoj fazi utakmice nadoknadili su taj zaostatak i do kraja regularnog dijela zadržali to vodstvo. Ni u produžecima više nije bilo golova pa se konačni pobjednik tražio kroz izvođenje jedanaesteraca.

Na kraju se kao tragičar pokazao junak one prve utakmice, Lacazette. Francuz je na Gerlandu postigao jedini pogodak na utakmici, ali je u Nikoziji bio prvi igrač svoje momčadi koji je promašio jedanaesterac. Chiotis je obranio njegov udarac, kao i onaj Bastosa i APOEL je prošao dalje.

Utakmica za ciparsku momčad nije mogla bolje početi. Već u devetoj minuti igrači Ivana Jovanovića poništili su prednost Lyona i vratili stvari na početak. Kapetan Charalambides probio se u kazneni prostor gostiju i na suprotnoj strani pronašao Manducu, kojemu nije bilo teško proslijediti loptu u mrežu.

Lovren na klupi

Hrvatski reprezentativac, Dejan Lovren, nakon dugo vremena bio je u konkurenciji za nastup. Zbog ozljede Ahilove tetive dugo je bio izvan pogona, a u Nikoziji je utakmicu odgledao s klupe. Lyonov trener Remi Garde načinio je dvije od moguće tri izmjene.

Nakon početnog pritiska domaćih, situacija se okrenula. Lyon se polako počeo "buditi" i stezati obruč oko APOEL-ova šesnaesterca. Domaćini su u pojedinim trenucima jedva prelazili centar. U 23. minuti Chiotis je obranio pokušaj Edersona, a sedam minuta kasnije Bastos je na asistenciju Lisandra glavom pucao preko gola.

Do kraja prvog poluvremena i jedni i drugi imali su po jednu priliku. U 36. Bastos je ubacio za Edersona, koji je glavom bio za malo neprecizan, a u 39. "oglasili" su se i domaćini. Udarac je oprobao Solari, no Lloris je bio siguran.

U drugo poluvrijeme APOEL je ušao s ranim presingom ne bi li udaljio suparničke nogometaše od svog šesnaesterca. Cipranima je to uglavnom i polazilo za rukom, a u 56. minuti bili su blizu povećanja vodstva. Ubačaj Souse Cissokho je umalo glavom proslijedio u svoju mrežu. Lopta je odsjela na gredi.

Utakmica se s vremenom počela sve više otvarati, no pravih prilika bilo je vrlo malo. Obrane su bile solidne pa su i jedni i drugi uglavnom prijetili, ili barem pokušali prijetiti, udarcima iz daljine.

U 70. minuti Solari je "za dlaku" zakasnio na sjajan centaršut Charalambidesa i tako propustio priliku pospremiti loptu u Llorisovu mrežu, a tri minute kasnije i francuski sastav je mogao do pogotka. Lisandro je pucao glavom, a Chiotis vrhunskom obranom sačuvao vodstvo svoje momčadi.

U posljednjih 15-ak minuta oba su trenera počela osvježavati svoje redove uvođenjem novih igrača. Lavovi su bili ti koji su imali nešto veću želju doći do pogotka u kasnoj fazi, no to se nije dogodilo. Čak je APOEL imao posljednju šansu. U 86. minuti Ailton je bio malo sebičan te je odlučio pucati iz daljine umjesto dodati jednom od dvojice slobodnih suigrača.

"Ovo je najgori način za ispadanje. Mislim da smo na svom terenu morali zabiti više golova. Danas je bilo izjednačenije. Na penalima sve je moguće. Sad smo u teškoj situaciji, ali borit ćemo se." - Kim Källström, veznjak Lyona. Prenosi uefa.com.

U 30 minuta produžetka Lyon je više napadao. APOEL se odlučio na branjenje i čekanje prilike za kontru, u kojoj je jako opasan i moćan. Francuzi su imali puno prekida, ali malo koristi. Najbolju priliku imao je Kone, koji je poslije kornera Källströma glavom pucao ravno u Chiotisa.

U dvjema dobrim situacijama na suprotnoj strani Ailton je mogao postati junakom svoje momčadi, ali se u oba navrata spetljao i prilika je propala. Spetljao se i Lyonov Lisandro, čiji su udarac domaćini uspjeli blokirati. Prije nego što se krenulo na izvođenje jedanaesteraca, APOEL je ostao bez Manduce, koji je zaradio drugi žuti karton i isključenje. Produžetke su Ciprani zaključili s još dva pokušaja. Tričkovski je pucao preko gola s 20 metara, a s nešto veće udaljenosti neprecizan je bio i Marcinho.

U prve tri serije jedanaesteraca svi izvođači bili su precizni pa je rezultat bio izjednačen, 3:3. Najbliži promašaju bio je Lisandro, čiji se udarac odbio od vratnice u leđa Chiotisa i otkotrljao u mrežu. U četvrtoj seriji Chiotis je "pročitao" namjeru Lacazettea, jedinog strijelca u prvoj utakmici. Tričkovski je potom doveo APOEL u vodstvo, a onda je Chiotis još jednom obranom, ovog puta Bastosu, bacio stadion GSP u trans. Ciparska bajka se nastavlja...

Liga prvaka, završnica

osmina finala

Lyon1:0APOEL
Bayer Leverkusen1:3Barcelona
Zenit3:2Benfica
Milan4:0Arsenal
CSKA Moskva1:1Real Madrid
Napoli3:1Chelsea
Marseille1:0Inter
Basel1:0Bayern
Benfica2:0Zenit
Arsenal3:0Milan
APOEL4:3 **Lyon
Barcelona7:1Bayer Leverkusen
Inter2:1Marseille
Bayern7:0Basel
Real Madrid4:1CSKA Moskva
Chelsea4:1 *Napoli

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.03.2012. u 10:36
    Uvijek su simpatije naroda na strani Davida u srazu sa Golijatom(ima).
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2012. u 09:32
    Jucer sam ovo predvidio i drago mi je zbog Apoela. Srce je ponekad ipak jace od svih novaca svijeta,a ocito igraci Apoela imaju svaki po dva u grudima. Ovaj Lyon je teski prosjek i njihova sreca je sto su bili u najslabijoj grupi cijele LP. Ne sjecam se kad je ovako "mali" klub tako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • db08.03.2012. u 08:44
    oni igraju isto pa bez obzira jel s druge strane wisla iz krakowa ili lyon... uz malo sreće, napravili su fantastičan rezultat... zanimljivo je da se skoro svake godine "dogodi" jedan ovakav klub u europskim natjecanjima...prošle godine je to bila braga, kao da ih nekakva viša sila vodi dalje... to... [više na forumu]
    db
  • Obrisan korisnik08.03.2012. u 07:27
    ja ipak mislim da svi sad sanjaju kuglicu na kojoj pise apoel za cetvrtfinale
    Obrisan korisnik
  • GoGo708.03.2012. u 02:30
    Zanimljiva izjava, pogotovo za klub u kojemu su gotovo svi igrači tipični "plaćenici" koji su nedavno prvi put čuli za Cipar i koji će se izgubiti sa prvom ponudom ili istekom ugovora. I oni igraju za novac i radi novca, samo što ga imaju malo odnosno manje nego neki velikani.
    GoGo7